Vitamíny a minerální látky na jídelníčku

Podobně jako v případě vitaminů platí, že nejlepším zdrojem minerálních látek je dostatečně pestrý jídelníček. Nešiďte vlastní tělo Vitaminy jsou nepostradatelné látky, které představují jednu ze základních složek potravy každého jedince. Až na některé výjimky si


Podobně jako v případě vitaminů platí, že nejlepším zdrojem minerálních látek je dostatečně pestrý jídelníček.

Vitamíny a minerální látky na jídelníčku

Nešiďte vlastní tělo

Vitaminy jsou nepostradatelné látky, které představují jednu ze základních složek potravy každého jedince. Až na některé výjimky si lidský organismus nedokáže vitaminy vyrobit sám, je třeba mu je tedy dodávat v potřebné míře ve stravě, případně ve formě potravinových doplňků. Vitaminy obstarávají totiž v organismu funkci určitých katalyzátorů biochemických reakcí. Jsou tak důležité pro fungující látkovou výměnu a další procesy. Některé pak fungují i jako antioxidanty. Minerální látky není při dostatečně pestrém jídelníčku nutné do organismu doplňovat formou potravinových doplňků, nicméně je řada případů, kdy to je vhodné. Například po užití některých léků či po dietách a podobně.

Čtěte také: Chcete zhubnout? Svačte celý den!

Vitamíny a minerální látky na jídelníčkuAby vydržely v potravinách

Vitaminy a také i některé minerální látky jsou značně citlivé sloučeniny a tudíž může snadno může dojít k jejich znehodnocení. Velkým rizikem pro tyto látky obsažené v potravinách jsou zejména vysoké teploty. Proto se snažte o konzumaci ovoce a zeleniny v maximální možné míře v čerstvém stavu. Rovněž jim nesvědčí dlouhá doba skladování. Je-li již tepelná úprava nezbytná, pak jejím nejvhodnějším způsobem je vaření v páře. A když ani to není možné, zkraťte dobu pobytu zeleniny v teplé vodě tím, že jí vhazujete až do vroucí vody. Vynecháte tedy fázi jejího postupného ohřívání. Při vaření pak omezte míchání na minimum, aby se zamezilo přísunu kyslíku a nedocházelo tak k úbytku vitaminu C.

Čtěte také: Recept: jak se zbavit tuku!

Text: (miž)