NA STOJÁKA – Dominik Heřman Lev

Sdílet článek

Reklama
Reklama

dominik-lev

 

Jak jste se dostal k pořadu NA STOJÁKA?

Dva roky jsem měl s kolegou a kamarádem Jiřím S. Richterem takový malý divadelní kabaret v Divadle U Hasičů. Když nám došli peníze na to uživit ansámbl deseti lidí, museli jsme ho rozpustit. V tu dobu jsem se dozvěděl o konkurzech na pořad Na Stojáka na HBO a tak jsem to zkusil. Bylo mi jasné, že one man show bude produkčně lehčí než divadelní soubor :- )

Kdy jste se rozhodl, že se budete živit, jako stand-up komik? 

Dlouho jsme vystupovali jen nárazově, pořad se vlastně dělal jen pro televizi, výstupy se moc nezkoušely, jely se v podstatě rovnou pro kamery. Popularita pořadu přinesla zájem klubů a divadel a tak se začalo jezdit na štace. Já měl svoji práci v telekomunikační firmě a tak to pro mě bylo ze začátku spíš hobby. Kluci co měli úspěšné a populární výstupy začali jezdit hodně, začalo se budovat renomé značky Na Stojáka naživo. Časem se počet vystupujících ustálil, já byl jedním z nich a představení bylo více. Než jsem se ale rozhodl odejít z bezpečí korporátního světa do umělecké nejistoty, uplynulo pár let… Před třemi lety už jsem ale měl jistotu, že stand up a vystupování před lidmi obecně je moje cesta, že se chci zkusit tím živit. A zatím žiju…


Připravujete svůj výstup dlouho? Kdy víte a máte to mrazení „tak a teď je to ono“?

Na nápad se někdy čeká. Když přijde tak už to jde celkem rychle. Každopádně je to pořád jenom v bodech, nemám to jako ucelený text. Pak se to musí zkusit před lidmi. Tam je to ještě hodně improvizace, testuju ty nápady. Něco vyjde, něco ne… většinou je výstup „hotový“ tak po pěti vystoupeních.


Přišel jste na rozhovor s Akitou, plemeno psa, které jsme viděli ve filmu s Richardem Geerem. Pes, který oddaně čekal na svého páníčka. Proč toto plemeno? 

Podle filmu to nebylo. Podle seriálu má jen jméno – Monk. Věděl jsem o tom plemeni už dlouho. Včetně toho přiběhu, který se v Japonsku opravdu stal. Mám rád určitou noblesu tohoto plemene a i určitou nezávislost. Prosím neplést s neposlušností! Poslouchat musí a je ovladatelný bez vodítka, dokonce poslouchá i jen na gesta, ale ta charakteristická vlastní přemýšlivost je fascinující. Je to spíš parťák, než pes.

Na kom zkoušíte stand-up? 

Na nikom. Až před lidmi. Je to vždycky trochu víc stresující, protože člověk má pocit odpovědnosti a napoprvé to není nikdy stoprocentni. A jak si jednou zvyknete na úspěch svých nejlepších věcí, všechno co není stoprocentní vás stresuje. A zároveň baví… miluju to. Nesmíte se podělat z toho, když to někde zaskřípe.


Už několikátou sezónu přivážíte anglicky mluvící stand-up komiky, v čem je jiný stand-up u nás a v zahraničí? 

Ano, mám na to vlastní produkční společnost Crown Comedy Club. Vozím vždycky trojici vystupujících a to do Prahy a den na to do Brna. Dvouhodinové anglické představení profesionálů z Anglie, USA, Australie nebo třeba i Německa. Anglo-americký stand up je většinou bez rekvizit, bez divadelních postav. Jsou to různé komentáře sociálních, sexuálních, politických i jiných témat, je často politicky nekorektní a využívá stereotypy. V Čechách měli úspěch spíš scénky, monotematické skeče, často až divadelně pojaté. Ale myslím, že se to už začíná měnit… V březnu loňského roku jsem přivezl první velkou mezinárodní hvězdu – Michaela Winslowa. Je to ten populární černoch z Policejní Akademie co provokoval své nadřízené věrnou imitací zvuků všeho druhu, naprostá ikona ve světě beatboxu a stand up comedy.


Letos přivezete stand-up komiky? Kde vás můžeme vidět?

Ano, nejbližší představení bude v září. Do pražského klubu Phenomen na Smíchově mužete přijít 15. září, do brněnského Metro Music Baru pak o den později. V listopadu pak proběhne poslední letošní show. Přijede ale zase jiná sestava komiků.


Letos jste dotočili film “ Musíme se sejít“ jak jste se dostal k filmu ?

Pro film mě oslovil producent filmu hned po vystoupení, na kterém se byl podívat. Byla jen hrubá představa scénáře, takže to nebylo jen o hraní, ale i o rozepsani hlavní synopse příběhu. No a my jsme zvyklí si věci a příběhy vymýšlet a psát, tak nás, vystupující z Na Stojáka oslovili. Navíc jsme byli levní… vlastně zadarmo :- )


Jak relaxujete?

Mám tady Monka, ne? Jeho zábava je pro mě relaxace.  

 

Více o Dominikovi na : www.dominikhermanlev.com

 

 

Autor: Simona Vlková      

Reklama

Doporučujeme

Zapomeň na Řím a Benátky. Objev místa Itálie, o nichž se moc nemluví

Když se řekne Itálie, mnozí si hned představí Řím, Florencii či Benátky. Jenže mezi horami, vinicemi a mořem se skrývají místa, kde stále vládne...

Francouzský slaný koláč quiche: Jídlo, které zachrání večeři, brunch i nečekanou návštěvu

Křehké těsto, lahodná náplň a zlatavá kůrka, která voní po domově. Quiche je elegantní odpovědí na otázku, co uvařit, když nemáš čas, ale chceš,...

Papírové utěrky jsou podceňovaným pomocníkem v naší domácnosti. K čemu všemu je lze využít?

Na první pohled to zní trochu bizarně. Přece jen - proč dávat obyčejnou papírovou utěrku do lednice? Jenže tenhle jednoduchý trik se v praxi...

Slíbili chytrý telefon, doručili chytré dluhy: Senioři v pasti falešných nabídek

Telefon zazvoní, hlas na druhé straně je příjemný, nabídka neodolatelná. „Chytrý telefon nové generace za pár korun,“ říkají. Realita však často končí změtí složitých...

Málo kalorií, hodně benefitů. Proč by banán neměl chybět ve vaší kuchyni

Sladký, jednoduchý, všestranný. Banán možná nepůsobí jako výživový zázrak, ale tělo ho miluje víc, než tušíme. V jediné porci ukrývá víc síly, než si...

Trápí vás povislá kůže na pažích? Zatočte s ní přírodní cestou

Břicho, stehna a zadek. Tři hlavní partie, na které se při cvičení zaměřuje většina žen. Ale co ruce? Právě paže bývají často největším „zrádcem“,...

Na co myslet při tvorbě dětského pokoje? Tipy od designérky Jany Pařízkové

Na konci léta řeší mnoho rodičů úpravu dětského pokoje. Nový školní rok je totiž pro všechny pomyslný zlom. A právě zařizování dětského pokoje je...

Správná výživa je základem dlouhého a spokojeného života každé kočky

3X balíček superprémiového krmiva Shelma Kočky jsou od přírody šelmy a maso je pro ně nezbytnou součástí stravy. Proto jim dopřejte superprémiové krmivo Shelma, které...

Poslouchej vnitřní hlas: Intuice není magie, ale tichá moudrost, kterou jsme se odnaučily slyšet

Někdy stačí jen na chvilku ztichnout, aby ses znovu spojila se sebou. Intuice není žádná ezoterika, ale přirozená moudrost, která v nás vždy byla....

Průzkum: české děti se naučily svačit – devět z deseti svačí každý den

Většina českých školáků pravidelně svačí a sportuje, ukázal aktuální průzkum společnosti Nestlé zaměřený na stravovací návyky žáků základních škol. Dle průzkumu svačí každý den...

Polévka, která obejme: Proč je vývar víc než jídlo a jak ho připravit srdcem

Miska vývaru je víc než kalorie. Je to objetí v lžíci, návrat ke klidu a tiché gesto lásky. Když jsi nemocná, vyčerpaná nebo jen...

Máte rádi ovocné knedlíky? Připravte si tyto tři verze, výsledek vás dostane

Kdo by neměl rád ovocné knedlíky? Ať už použijeme tvarohové, kynuté či bramborové těsto, je to vždy fenomenální záležitost. Navíc tento pokrm zbožňuje většina...

Toxická pozitivita: Když úsměv zakrývá bolest a „všechno je fajn“ přestává platit

Tlak na optimismus se v posledních letech proměnil v novodobý společenský požadavek. Úsměv, lehkost, vděčnost. Věty, které měly léčit, se však stávají maskou. A...

Slovo „ne“ jako akt péče o sebe: Nauč se odmítat bez viny a bez výčitek

Od dětství jsme vedeny k tomu, abychom byly přizpůsobivé, ochotné a vstřícné. Odmítání bývá spojováno s nelaskavostí. Právě v něm ovšem často leží ochrana...

Večeře z jedné pánve: Zapečené gnocchi

Když se vracíš domů hladová, s hlavou plnou práce a s otázkou „Co dnes zase uvařit?“, může být odpovědí právě tohle jídlo. Voňavé, teplé,...
Reklama
Reklama