Silvestrovské mlsání

Pražené mandle s pečeným česnekem a olivami / k vínu / Na 1 misku: 100 g pražených mandlí, 100 g kvalitních oliv / zelené i černé /, 8 stroužků česneku, 3 filátka ančoviček, olivový olej, sůl a pepř Postup: Oloupané stroužky česneku podél rozkrojíme na dva až tři plát


Pražené mandle s pečeným česnekem a olivami / k vínu /

Na 1 misku: 100 g pražených mandlí, 100 g kvalitních oliv / zelené i černé /, 8 stroužků česneku, 3 filátka ančoviček, olivový olej, sůl a pepř

Postup: Oloupané stroužky česneku podél rozkrojíme na dva až tři plátky. Pánev rozehřejeme na střední teplotu. Vlijeme trochu olivového oleje, vložíme česnek a pomalu restujeme do nepatrného žlutého odstínu.

Vložíme osušené olivy, ančovičky a pražené mandle. Společné restujeme asi 8 – 10 minut. Podle chutě osolíme a opepříme. Můžeme zdobit nasekaným oregánem, nebo lístky tymiánu. Podáváme vlažné nebo studené jako pochoutku k vínu.

Čtěte také: Gratinované batáty

Škvarkové preclíčky

Na 50 kusů: 350 ml světlého piva Kozel, 40 g droždí, ½ lžičky krupicového cukru, 500 g polohrubé mouky, 1 lžička soli, ½ lžičky kypřicího prášku, 1 žloutek, 6 lžic rozpuštěného sádla, 120 g pomletých škvarků, 1 vejce na potření, kmín, sůl

Postup: V třetině piva rozmíchejte droždí s cukrem a 2 lžícemi mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy prosejte zbylou mouku a zamíchejte do ní sůl a kypřicí prášek. Přidejte kvásek, zbylé pivo, žloutek, rozpuštěné sádlo, pomleté škvarky a zpracujte na tužší těsto.Těsto zakryjte utěrkou a nechte kynout tak dlouho, dokud nezvětší svůj objem na dvojnásobek. Vykynuté těsto rozdělte na 5 částí, z každé vyválejte váleček o síle asi 3 cm a každý potom rozdělte na 10 dílů. Jednotlivé dílky rozválejte na tenké pramínky dlouhé okolo 8 cm a stočte je do preclíčků.

Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete vajíčkem, posypte kmínem a solí, dejte do předehřáté trouby na 190 °C a pečte asi 10 minut dozlatova. Potom snižte teplotu na 130 °C a dopečte asi 5 minut dokřupava.

Kávový koláč

Na těsto: 250 g celozrnných kakaových sušenek, lžička mleté kávy, 80 g másla, lžíce vody, lžíce moučkového cukru

Náplň: 1 lžíce instantní kávy, lžíce vody, 4 plátky želatiny, 2 vejce, 130 ml mléka, 1/3 šálku kakaa, 70 g hořké čokolády, 8 lžic hnědého cukru, špetka soli, lístek máty na ozdobu

Postup: Rozdrtíme sušenky na drobno. Nasypeme je do mísy, přimícháme cukr, kávu, změklé máslo a promícháme. Koláčovou formu vytřeme lehce máslem a vložíme do ní sušenkovou směs. Dobře jí vmáčkneme na dno i na stěny, zakryjeme fólií a dáme do lednice chvilku ztuhnout.Troubu nahřejeme na 190°C.  Dáme do ní péct korpus a po 5ti minutách teplotu snížíme na 165°C a pečeme dalších 10 minut.

Připravíme náplň. V šálku smícháme kávu s vodou, vmícháme želatinu a necháme nabobtnat. Žloutek rozšleháme v kovové míse s mlékem, třemi lžícemi hnědého cukru a kakaem. Mísu posadíme na kastrol s vařící se vodou a směs vyšleháme do zhoustnutí. Přimícháme směs se želatinou a mícháme, dokud se nerozpustí. Potom vmícháme pokrájenou čokoládu a mícháme do zhoustnutí. Necháme zchladnout asi na 20°C. Bílek vyšleháme se špetkou soli do pěny, přidáme zbylý cukr a šleháme, dokud nemáme pevný sníh. Opatrně do něj po částech vmícháme vychladlý krém. Náplň rozetřeme do korpusu a necháme ztuhnout alespoň 3 hodiny v lednici.

Čtěte také: Tiramisu

Ovocný závin s kávovou pěnou

Na těsto: 400 g listového těsta, 60 g strouhaného perníku, 30 g másla, 2 lžíce krupicového cukru, 30 ml rumu, 900 g  mražených švestek (pokud nemáte, můžete použít jablka, meruňky, hrušky aj.) 20 g másla na potření, lžička skořice

Na pěnu (sabayon): 1 lžíce instantní kávy, 60 ml studené vody, 4 žloutky, 50 g cukru, ½ lžičky mleté skořice

Postup: Švestky omyjeme, rozpůlíme a odpeckujeme. Pokud použijeme švestkový kompot, slijeme šťávu a švestky necháme odkapat. Perník nastrouháme a v hluboké pánvi na másle osmahneme. Když perník začne vonět, přisypeme cukr a při střední teplotě mícháme, dokud se cukr neroztaví. Odstavíme a necháme vychladnout. Listové těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme na tenký plát. Posypeme perníkem, poklademe švestkami, posypeme trochu skořicí, pokapeme rumem a zavineme. Pomocí utěrky přeneseme závin na plech s pečícím papírem, potřeme máslem a vložíme do trouby předehřáté na 220°C. Závin pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 185°C a pečeme dozlatova. Závin necháme částečně zchladnout a nejlépe vlažný nakrájíme na porce a doplníme kávovou omáčkou.

Kávová pěna:

Do kulaté mísy ze skla nebo nerezu nalijeme odměřenou vodu, přimícháme kávu. Když se rozpustí, přišleháme žloutky s cukrem a skořicí. Mísu posadíme do kastrolu s vodou, která je těsně před započetím varu  - teplota nesmí překročit 90°C. Bez přestání musíme šlehat 10 – 12 minut dokud nám nevznikne jemná pěna, lesklá pěna, která je zároveň dostatečně tuhá, že drží tvar. Teplota pěny nesmí při šlehání překročit 65°C.

!!!Vyhrajte španělský balíček!!!

A co nejraději na Silvestra mlsáte vy? Napište nám do diskuse! Pět z vás, které odpoví nejrychleji, odměníme španělským balíčkem, který obsahuje dvoje exklusivní olivy s designovou mističkou a vějířem.

Text: Jana Tobrmanová