Sobotní pečení? Vyzkoušejte luxusní kakaový dort!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Tropické teploty už jsou za námi a tak se můžeme uchýlit k pečení dezertů, na které jsme v tom vedru neměli ani pomyšlení. Dnešní recept není nejsnadnější, ale každá hospodyňka si s ním hravě poradí. A ten výsledek? Ten stojí za to!

SONY DSC
foto: pradobroty.cz

Suroviny:

Korpus: (27CM)

  • 6 vajec
  • 180 g cukru krupice
  • 6 lžic oleje
  • 140 g hladké mouky
  • 40 g holanského kakaa
  • sůl

Krém:

  • 300 ml smetany s 31% tuku
  • 150 g čokolády – vysokoprocentní
  • 25 g kakaa
  • 600 g mascarpone
  • 100 g cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo vanilkový cukr, ale pak dáme o 10g méně cukru moučky)

Dozdobení:

  • 3 banány (nesmí být přezrálé)
  • kyselejší marmeláda (rybízová, višňová)

 

Příprava:

Začneme krémem.

Smetanu vlijeme do rendlíku se silným dnem, přisypeme kakao, pečlivě promícháme a dáme na oheň. Přivedeme k varu a ihned z ohně stáhneme a do horké smetany nasypeme nalámanou čokoládu. Mícháme, dokud se zcela nerozpustí a nevznikne hutný čokoládový krém. Ten přelijeme do misky, zakryjeme folií, necháme vychladnout při pokojové teplotě a následně umístíme do lednice, kde necháme aspoň 3 hodiny.

Nyní si upečeme korpus.

Troubu zapneme na horní a spodní ohřev na 160°C.

Vejce si rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky. Bílky vložíme do mísy, přidáme špetku soli a šleháme na nejrychlejší stupeň do polotuhého sněhu. Pak po lžicích přisypáváme cukr a vždy ho zcela zašleháme do sněhu. Oslazený sníh šleháme dál několik minut, až vznikne velmi pevný sníh, ve kterém zůstávají stopy po metle a když (vypnutou) metlu zvedneme, sníh tvoří špičky a je tuhý.

Vrátíme metlu do sněhu, dál šleháme a přidáme jeden žloutek, zcela jej zašleháme, pak vlijeme lžíci oleje a opět zcela zašleháme. Následuje další žloutek a další lžíce oleje – pokaždé vše pečlivě zašleháme do bílkově směsi. Pokračujeme než spotřebujeme všechny žloutky a předepsané množství oleje.

Mouku s kakaem prosijeme (poslouží i jemnější cedník) a po částech přidáváme k těstu, které gumovou stěrkou překládáme a tím promícháváme s moukou a kakaem. Pokračujeme do spotřebování mouky s kakaem a dokud není těsto na piškot stejnorodý.

Dno dortové formy  vyložíme pečícím papírem a upneme do obruče. Těsto nalijeme do formy, stěrkou těsto nahrneme lehce do krajů (aby byl střed maličko propadlý) a piškot vložíme do trouby. Pečeme 40 minut, troubu během pečení neotevíráme.
0000000000000000000000
Propečenost korpusu zkusíme špejlí a pokud vyjde suchá, korpus je propečen. Vyndáme formu z trouby, přemístíme ji na mřížku a necháme piškot zchladnout aspoň do vlažné teploty. Pak opatrně objedeme boky nožem, sundáme obruč a dort otočíme  dnem vzhůru (tím se vyrovnají případné nerovnosti) a necháme zcela vystydnout.

Nyní se vrátíme ke krému.
Mascarpone a cukr vložíme do mísy, přidáme zchlazenou ganache a vyšleháme hladký čokoládový krém (pár minut to trvá). Pak rychle zašleháme vanilkový extrakt.

Sestavení dortu
Piškot necháme stát na původním vršku (takže spodkem nahoru). Pokud se piškot sám svou vahou nevyrovnal a na spodu máme bouli, seřízneme jí. Korpus přemístíme na servírovací tác.

Dort jednou prokrojíme. Spodní korpus pomažeme slabou vrstvou marmelády.

Krém vložíme do zdobícího sáčku s kulatou špičkou (cca 1-1,5 cm v průměru). Po obvodu dortu nastříkáme pusinky velikosti menšího piškotu (dbáme, aby byly aspoň 1,5-2 cm vysoké). Banány oloupeme a podélně rozřízneme, ze dvou banánů vytvoříme kruh uvnitř první řady krému. Pak zdobičkou nastříkáme další řadu pusinek uvnitř banánů. Poslední banán nařezeme na menší kousky a poskládáme doprostřed a zdobičkou nastříkáme další pusinky do prázdných míst, která se uvořila mezi krémem a banány.

Navrch dáme asi tři lžíce krému a dortovým nožem nebo stěrkou ho rozetřeme, aby se banány schovaly – pozor na pusinky na krajich, snažíme se nezničit jejich tvar.

Přiklopíme druhou polovinou korpusu a na vrch po celé ploše nastříkáme opět pusinky velikosti menších piškotů.

Dort vrátíme do lednice a necháme aspoň 10 hodin proležet.

 

Vyzkoušeli jste? Jak Vám chutnalo?

 

Markét ,)

 

 

Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.

Reklama

Doporučujeme

Hry s vaší myslí. Sedm taktik, kterými vás manipulátor dostane na dno

Nejprve přijde zmatek, pak snaha přizpůsobit se a nakonec beznaděj. Než vůbec získáte podezření, že žijete s manipulátorem, často už jste po uši ponořeni...

Muž pod tlakem: proč se uzavírá a co s tím může udělat partnerka

Na první pohled to možná nevypadá, ale i muži mají svoje těžké chvíle. Společnost od nich čeká sílu, výkonnost, úspěch a dokonalou kontrolu nad...

Kim Kardashianová promluvila o tetování své 12leté dcery: Nikdy jí tu kreativitu nevezmu

Falešné tetování na obličeji, piercing v nose a černé grillz. Dvanáctiletá North Westová svým vzhledem na TikToku vyvolala bouři a její matka Kim Kardashianová...

Atelier JOCHA je ateliér s péčí první republiky v 21.STOLETÍ

Móda s profesionální péčí, postavená na základech tradičního řemeslného zpracování a moderního designu.V JOCHA vznikají pod rukama Kateřiny Jochové malé autorské kolekce, šité na...

Hledání jistoty… Proč Češi v chaosu moderní doby dávají dětem prastará jména

Svět zrychluje, trendy se mění každou sezonu, přesto žebříčky popularity jmen v Česku zůstávají jako vytesané do kamene. Na vrcholu trůní Jakub, Jan, Anna...

Wilkinsonová: U Diddyho jsem nic zlého neviděla. V sídle Playboye to bylo nechutnější

Zatímco Sean „Diddy“ Combs stojí před soudem kvůli obvinění ze sexuálního obchodování na svých večírcích, jeho bývalá častá návštěvnice Kendra Wilkinsonová promluvila. Bývalá hvězda...

Orgasmus ve snu? Ano, i to se může stát

Mnoho žen o tom možná nikdy neslyšelo, jiné to znají z vlastní zkušenosti - probudit se s rychlejším tepem, zrychleným dechem a pocitem rozkoše....

Dcera Michaela Jacksona žaluje správce jeho pozůstalosti, rodina je prý v šoku

Dcera krále popu Paris Jacksonová zaútočila na správce otcovy pozůstalosti, obvinila je z plýtvání a označila je za „Čaroděje ze země Oz“. Rodinní zasvěcenci...

Co vám muži s depresí nikdy neřeknou a proč?

Deprese dokáže být tichým a krutým nepřítelem. Nejenže bere energii a radost, ale často i schopnost o tom mluvit. Mnoho lidí se bojí, že...

Past jménem „Veřejná Wi-Fi“. Jak se nenechat okrást při nákupech na internetu

Představte si, že v klidu domova nakupujete a pár kliknutí myší vás místo radosti z nového zboží připraví o tisíce korun. Online nákupy jsou...

Meteorologové varují před možnou „zimou století“ v Evropě, klíčem je polární vír

Když se Arktida „otevře“, její ledový dech se vydá na jih. Meteorologové s rostoucím znepokojením sledují chování polárního víru, jehož případný kolaps by podle...

Krmení ptáků v zimě: proč staré pečivo víc škodí než pomáhá

Jakmile udeří první mrazy, spoustu z nás sáhne po starém pečivu a s dobrým pocitem vyráží k rybníku nakrmit labutě a kachny. Jenže i...

Odborníci varují seniory před podvodnými firmami, které nabízejí levné rekonstrukce

Začíná to lákavou nabídkou na „výhodnou a bezpečnou koupelnu pro seniory“, končit to však může katastrofou a ztrátou desítek tisíc. Podvodné či nepoctivé firmy...

Sladké Vánoce bez výčitek: Vyhrajte balíček produktů 4SLIM a oslaďte si sváteční chvíle zdravě

Vánoce se pomalu blíží a spolu s nimi i období, kdy se naše kuchyně mění v malé voňavé cukrárny. Podle aktuálního průzkumu značky 4SLIM...

„Nejsem na tom vůbec dobře.“ Aaron Goodwin a jeho zpověď o pekle, jež prožil

„Nejsem na tom vůbec dobře a každý den je to horší,“ svěřil se fanouškům Aaron Goodwin, hvězda populárního pořadu Ghost Adventures. Nejnovější epizoda pořadu...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3