Čtvrteční pečení v podobě tartaletek s žloutkovým krémem. Vyzkoušjte!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Honí vás mlsná? Utíkejte do spíže, naberte potřebné přísady, přes hlavu natáhněte zástěru, otevřete notebook a dejte se do díla! Dnes tu pro vás mám vynikající pochoutku, která udělá radost všem chuťovým buňkám. Vyzkoušejte!

 

SONY DSC
foto: pradobroty.cz

Suroviny:

Těsto:

  • 220 g hladké mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 1/8 kypřícího prášku (je to množství o velikosti asi kuličky hrášku)
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 1 větší lžička vody
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Náplň:

  • 110 g cukru krupice nebo krystal
  • 3 žloutky
  • 40 g hladké mouky
  • 300  ml mléka
  • 10 g másla

Na dochucení vanilkového krému:

  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžíce rumu, třešnovice, koňaku nebo kávy (nemusí být)

Na dochucení čokoládového krému:

  • 40 g čokolády (50% kakaové hmoty a výš)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2-3 lžíce mléka

Poleva z marmelády (lze vynechat):

  • 80 g rybízové nebo meruňkové marmelády (nejlépe z domácího zdroje)
  • 2 lžíce cukru krupice nebo krystal

 

Příprava:

Do mísy vložíme mouku, cukr, kypřící prášek a máslo. Zpracujeme na velmi sypkou drobenku (lze rukou, já používám robot). Přidáme vejce, trošku vody a vanilkový extrakt a těsto uhněteme do kompaktní koule. Zabalíme do folie a vložíme minimálně na hodinu do lednice.

Těsto na vále v rychlosti prohněteme a vyválíme na placku silnou asi 3mm. Vezmeme vykrajovátko / hrnek / misku nebo skleničku s průměrem cca o 2-3 cm větším než je formička na tartaletky a vykrojíme kruhy, které opatrně přemístíme do formiček a přimáčkneme na dno a boky. Těsto vyjde na 14 menších tartaletkových formiček (7,5 cm v průměru), nebo ho můžeme přemístit do koláčové formy o s půrměrem 25 cm.

Troubu rozpálíme na 190°C (horkovzduch na 170°C).

Z pečícího papíru vystřihneme kolečka nebo čtverečky o pár cm větší než tartaletky, vložíme je do každého koláčku, co nejvíce zatížíme fazolemi nebo speciálními pečícími kamínky a dáme je péct na 6 minut. Pokud bychom nepředpékali se zátězí, těsto by se bortilo a z košíčků by byly placičky.

Po 6 minutách by mělo být těsto zatuhlé. vyjmeme fazole i pečící papír ze všech formiček, vidličkou propícháme na několika místech dno a vrátíme do trouby na 8-10 minut. Korpus je upečen, jakmile se začne oddělovat od formičky a zezlátne. Formičky vytáhmeme z trouby ven, vložíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.

Žloutky a cukru vyšleháme do světle žluté pěny – trvá to asi 3 minuty elektrickým mixérem a pokud zvedneme metlu, odkapávající těsto zanechává pomalu mizející stužku.

Do směsi postupně přimícháme mouku.

Mléko přivedeme téměř k varu a pak je tenkým pramínkem přiléváme k žloutkové směsi, kterou na menší otáčky opět šleháme (lze šlehat i v ruce metličkou). Po zapracování veškerého mléka přelijeme směs do kastrolu se silným dnem a postavíme na středně silný plamen. Drátěnou metličkou neustále mícháme a oddělujeme od stěn a ode dna. Přivedeme k varu, stáhneme na menší oheň a vaříme další aspoň 3 minuty dokud se mouka neprovaří (poznáte to mimojiné i tak, že přestane být cítit moučné aroma při přičichnutí nad hrnec a následně i při ochutnání).

Směs odstavíme z plamene a pomalu do ní přimícháme máslo.

Krém rozdělíme na poloviny (jedna část váží 225 g) a každou ochutíme podle návodu – zapracováváme gumovou stěrkou a krém oddělujeme od boků a dna nádoby.

  • První polovinu ochutíme vanilkovým extraktem a rumem, třešňovicí, koňakem nebo kávou.
  • Druhou polovinu ochutíme čokoládou, kterou rozpustíme ve vodní lázni společně s mlékem a vanilkovým extraktem.

Oba krémy zakryjeme potravinářskou folií tak, aby se všude dotýkala vrchní části krému a necháme zcela zchladnout a poté umístíme do lednice. Folie zajistí, že se na krému nevytvoří škraloup.

Marmeládu protačíme přes jemné síto, vložíme do hrnce společně s cukrem a zahříváme. Povaříme asi 2-3 minuty, dokud nezhoustne natolik, aby vytvořila na lžičce tenký povlak (cukrářský teploměr by měl ukazovat asi 105°C). Směs odstavíme a ještě za tepla natřeme na dna tartaletek a necháme zatuhnout. Vytvoří se tak nepropustná vrstva, která zamezuje rozmáčení těsta krémem. Pokud budete plnit tartaletky těsně před konzumací, obejdete se i bez polevy a nebo stačí korpusy natřít marmeládou.

Dokončení:

Náplně přemístíme do zdobícího sáčku s ozdobnou špičkou a naplníme s nimi tartaletky.

Připravené ovoce omyjeme, nakrájíme na menší kousky (pokud je to nutné), posypeme asi 2 lžícemi cukru a necháme 10 minut stát. Pak ovoce scedíme a ozdobíme s ním krém.

Pokud nechceme konzumovat do následujících 12 hodin, ovoce potřeme čirým dortovým želé (připravíme podle návodu na sáčku v oslazené vodě), nebo připravíme znovu polevu z marmelády, ze stejného množství uvedené v receptu a ovoce jím potřeme.

 

Vyzkoušeli jste? Jak chutnalo?

 

Markét ,)

 

 

Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.

Reklama

Doporučujeme

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...

Síra a sirovodík: zázračná dvojice pro zdraví, krásu i psychickou pohodu. Objevte jejich účinky v lázních Piešťany a Smrdáky

Síra je nezbytnou součástí lidského organismu. Podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy i klouby, přispívá k detoxikaci těla...

Nehty jako z galerie: Nail art slaví návrat s novou kreativitou

Nehty už dávno nejsou jen upravené nebo neupravené. Staly se plátnem, na kterém se odráží nálady, trendy i osobnost. Nail art je letos odvážnější,...

Umění říct „ne“: Proč je největší laskavostí někdy právě odmítnutí

Říkáš „ano“, i když všechno v tobě křičí „ne“. Přikyvuješ, protože je to jednodušší, rychlejší, méně konfliktní. Nechceš zklamat, být za komplikovanou, za tu,...
Reklama
Reklama