Sobotní pečení v podobě slaných sýrových krekrů. Vyzkoušejte!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Jak jinak strávit sobotní večer, než s těmi, kteří jsou nám milí. Pokud jste stejného založení, jako já, tak víte, že se žádné posezení neobejde bez dobrých pochutin. Dnes jsem si vybrala slané sýrové krekry, které dobře poslouží jako chuťovka jak k pivu, tak i vínu. Kombinovat můžete s nejrůznějšími pomazánkami. Vyzkoušejte. Recept je opravdu jednoduchý. 

SONY DSC
foto: pradobroty.cz

Suroviny:

  • 80 g másla
  • 2 lžíce (25 g) olivového oleje
  • 125 – 180 g hladké mouky
  • 120 g tvrdého sýra – chedar, parmezán, Gran Moravia
  • čestvě namletý pepř

 

Příprava:

Povolené máslo nakrájíme na kostičky, přidáme mouku, olivový olej a pepř a vytvoříme těstíčko.

Sýr nastrouháme na struhadle najemno, přidáme k těstu a vytvoříme jemné těsto, které půjde válet. Zde přichází na řadu množství mouky. Každá mouka saje jinak a je jí potřeba více či méně. Začneme proto se 125 g mouky a pokud bude těsto lepit, podsypáváme další moukou a zapracováváme do těsta, dokud se těsto nepřestane lepit a nemá konzistenci skoro jako linecké.

Troubu nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Nejjednodušší způsob, jak vytvarovat krekry, je vyválet obdélník a rozřezat ho rádýlkem na malé čtverečky či obdélníky. Můžeme zkusit i vykrajovat jenodušší tvary jako kolečka a kytičky. Pokud chcete tvary malých sýrů, postupujte následovně: Z těsta vezmeme část a vyválíme ji do kruhu (případně vyřízneme kruh pomocí talíře). Kruh čtyřmi řezy rozdělíme na osminy a pomocí kulaté zdobící špičky (obou konců) vykrojíme díry jako do ementálu.

Krekry přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, vložíme do trouby a pečeme 12 minut.

Podáváme po zchladnutí. Skladujeme v chladu v uzavřené nádobě, ale ideální je krekry sníst co nejdříve.

 

Vyzkoušeli jste? Jak vám chutnalo?

 

Markét ,)

 

 

 

Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.

Reklama

Doporučujeme

Čokoládové kuličky bez výčitek: Dezert, který je sladký, sytý a hotový za 10 minut

Někdy je potřeba cukr na duši. Jen malá dávka radosti, která potěší, nezatíží a dodá klid. Tyhle čokoládové kuličky vzniknou za pár minut, neobsahují...

Domácí aromaterapie: Jak pomocí vůní zklidnit mysl a vytvořit si útočiště

Jedna kapka levandule a najednou se zpomalíš. Hlubší dech, lehčí mysl, pocit bezpečí. Vůně dokážou otevřít okno do ticha i uprostřed rušného dne. Aromaterapie...

Genetiku neošidíte. Které věci dědíme hlavně po matce?

Možná vás to překvapí, ale některé naše vlastnosti a schopnosti nejsou jen dílem náhody nebo výchovy. Genetika má v tomto ohledu jasno a maminky...

Chléb v hrnci: Nejjednodušší domácí pečení, které zvládne i úplný začátečník

Mouka, voda, sůl, droždí. Čtyři obyčejné ingredience, které zvládnou malý zázrak. Domácí chléb, který provoní byt a přinese pocit útulnosti i v těch nejchaotičtějších...

Ráno jako dar: 5 drobných rituálů, které promění chaos v pevný základ dne

Začátek dne není jen nutností. Je to pozvání. K sobě, k dechu, ke klidu, který může vydržet déle, než bys čekala. I v hlučné...

Portugalské žloutkové košíčky: legendární Pastéis de Nata

Objevte kouzlo portugalské tradice ukryté v křehkém těstě se smetanově hebkým žloutkovým krémem s jemnou vůní citronu a skořice. Pastéis de Nata, legendární dezert...

Výběr fénu na vlasy: kdy stačí levný a kdy se vyplatí investovat?

Fén není jen obyčejná pomůcka, kterou vytáhnete párkrát do týdne. Ovlivňuje zdraví vlasů i pokožky hlavy a může rozhodnout o tom, jestli budou vaše...

„Měl by to přece vědět“: Jak nevyřčená očekávání tiše podrývají blízkost

Ve vztazích často netrpíme nedostatkem lásky, ale nadbytkem nevyřčených očekávání. Doufáme, že druhý pozná, co potřebujeme. A když nepozná, cítíme se zraněně, i když...

Zdravé sladkosti: Letní dezerty, které hýčkají tělo i duši

Když ovoce zpívá na talíři, léto chutná ještě lépe. Jak si dopřát sladké bez výčitek? Objevte recepty, které spojují zdraví s radostí. Ovocné symfonie na...

Vaseline Gluta-HyaNová éra tělové péče s viditelnými výsledky už za 5 dní

Globální značka Vaseline uvádí na český trh revoluční řadu ultra lehkých tělových sér inspirovanou luxusní pleťovou kosmetikou Značka Vaseline, symbol odborné péče o pokožku s...

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...
Reklama
Reklama