Zaostřeno na: Otravná celulitida

Proč se ženám kůže v problémových partiích vlní? Je to proto, že jeho struktura je měkčí než jiné tkáně, například pokožka nebo sval. K vytváření celulitidy dochází již v období puberty, kdy se ženské tělo vyvíjí. No a pak je to období přibírání, když si nedát


Proč se ženám kůže v problémových partiích vlní?Zaostřeno na: Otravná celulitida

Je to proto, že jeho struktura je měkčí než jiné tkáně, například pokožka nebo sval. K vytváření celulitidy dochází již v období puberty, kdy se ženské tělo vyvíjí. No a pak je to období přibírání, když si nedáte pozor. Celulitida je vlastně způsobena ženskými hormony, které ovlivňují tkáň a tukové buňky. Když přibíráme na váze, naše tukové buňky se v tkáňových váčcích zvětšují a pokožka dostává hrudkovitý vzhled. Tím je krevní oběh přiškrcený natolik, že se zpomaluje metabolismus. Výsledkem je cyklus prudce se zhoršující celulitidy.

Čtěte také: Zhubněte díky extrémně jednoduché banánové dietě!

Dalším negativním faktorem kromě nadváhy je, že tukové buňky, které se zvětšují v každém váčku pojivové tkáně, způsobují další problémy: snížený průtok krve a snížené proudění lymfatického systému, který s celulitidou úzce souvisí. Když se tukové buňky zvětší, tlačí na mikroskopické cévky a ventilky v nich pak omezí průtok krve. Jednoduše řečeno, když přibereme, nefunguje náš oběhový systém správně, což dále prospívá k rozvoji celulitidy.

Syntézu a ukládání tuku řídí naše genetika, hormony a životní styl. Některé potraviny a léky však mohou tento proces změnit.

Zaostřeno na: Otravná celulitida Kofein

Kofein, obsažený například v kávě, stejně jako některé medikamenty, štěpení tuků zvyšuje. Mnohé krémy proti celulitidě, které jsou v současnosti na trhu, tyto účinné prostředky obsahují. Pokud budete jíst jídla bohatá na tuky nebo budete jíst příliš mnoho (hlavně po půstu), přispějete k aktivaci dopravy tuku do tukových buněk.

Čtěte také: Umíte se uvolnit?

Inzulin

Naše slinivka uvolňuje inzulín, což je hormon, který reguluje proces zpracování a ukládání cukru a tuku. Po jídle snižuje inzulín obsah glukózy v krvi a nutí svalové buňky a játra ukládat glukózu jako glykogen (živočišný škrob) a další glukózu játra štěpí na protein a tuk. Bez inzulínu by byly tyto buňky pro glukózu neprůchodné, a to bez ohledu na to, kolik glukózy koluje v krvi. Inzulín také dává pokyn tukovým buňkám, aby tuk nejen přijímali a ukládaly, ale i to, aby neštěpily tuk, který je již uložen.

Text: Ela Procházková