Co možná nevíte o BIO…

natož aby zvažovali jeho koupi s ohledem na čerstvost či kvalitu – hlavně, že to moc nestálo a bylo toho hodně. Nedávné průzkumy však ukázaly, že se v tomto ohledu přístup nakupujících výrazně změnil. Teď chceme jen BIO… Co je to vlastně BIO? Potraviny, označené jako


natož aby zvažovali jeho koupi s ohledem na čerstvost či kvalitu – hlavně, že to moc nestálo a bylo toho hodně. Nedávné průzkumy však ukázaly, že se v tomto ohledu přístup nakupujících výrazně změnil. Teď chceme jen BIO…

Co je to vlastně BIO?

Potraviny, označené jako BIO mají původ v ekologickém zemědělství a výrobě. Jejich vznik, jakož i výrobní úpravy či distribuce podléhají přísným normám eko-zemědělství, které spočívají v ochraně životního prostředí, naprosté absenci chemikálií a vůbec celkové ohleduplnosti k přírodě a jejím zdrojům.

Čtěte také : Ukliďte si…v těle!

 

Co možná nevíte o BIO…Co není BIO…

Za BIO potraviny nemohou být považovány žádné produkty, obsahující syntetická barviva, aromatické látky a ochucovadla, geneticky modifikované organismy a znaky po vlivu ionizujícího záření.

 

Výhody BIO…

BIO potraviny vynikají vyšším obsahem všech, pro lisdký organismus příznivých látek. Tak například u ovoce nebo zeleniny jsou “BIO kousky” bohatší na obsah vitamínů, antioxidantů, minerálních látek (např. hořčík, železo, fosfor), vlákninu. BIO mléko a mléčné výrobky mají zase více omega-3-mastných kyselin, nežli jejich, bežným způsobem vyrábění příbuzní. Vyšší obsah prospěšných mastných kyselin najdete rovněž v BIO mase a mastných výrobcích. Nespornou výhodou je přístup k životnímu prostředí, další výhodou biopotravin je jejich skvělá chuť, vůně a barva.

 

Nevýhody BIO…

Hlavním negativním faktorem, znevýhodňujícím BIO produkty je jejich, Co možná nevíte o BIO…poměrně vysoká cena. Ekozemědělci musí na obhospodařování vynakládat daleko více ruční práci, protože není povoleno používat umělá hnojiva a pesticidy. Druhou nevýhodou jsou plísně. Tím, že se nepoužívají žádné chemické postřiky, mohou být rostliny napadeny škůdci a chorobami. Bioprodukty nejsou chemicky ošetřeny, biopotraviny mají tedy menší dobu trvanlivosti.

 

BIO pro zdravé srdce…

Podle amerických vědců obsahují bioprodukty oproti konvenčně pěstěnému ovoci a zelenině daleko více antioxidantů, které jsou prospěšné srdeční činnosti. Během desetileté studie testovali odborníci obyčejná a biorajčata, přičemž u těch druhých zjistili dvojnásobné množství flavonidů, což jsou jedny z důležitých antioxidantů. Flavonidy způsobují snížení krevního tlaku a slouží jako prevence proti infarktu a mrtvici. Další výhodou flavonidů je jejich příznivý vliv na prevenci některých typů rakoviny a také předčasné demence.

Mrkněte na: Čaj s medem vám zvedne náladu a dobije energii

 

BIO pro kvalitnější sperma...

Potraviny vyráběné bez použití hnojiv či pesticidů obsahují méně škodlivých látek a více vitaminů. Výsledkem je podle rakouské studie odolnější imunitní systém u lidí, kteří jedí biopotraviny a vyšší kvalita spermií u mužů.

Soutěžte s dokonalou ženou o super ceny!

 

Text: Ela Procházková