Co možná nevíte o BIO…
natož aby zvažovali jeho koupi s ohledem na čerstvost či kvalitu – hlavně, že to moc nestálo a bylo toho hodně. Nedávné průzkumy však ukázaly, že se v tomto ohledu přístup nakupujících výrazně změnil. Teď chceme jen BIO… Co je to vlastně BIO? Potraviny, označené jako
natož aby zvažovali jeho koupi s ohledem na čerstvost či kvalitu – hlavně, že to moc nestálo a bylo toho hodně. Nedávné průzkumy však ukázaly, že se v tomto ohledu přístup nakupujících výrazně změnil. Teď chceme jen BIO…
Co je to vlastně BIO?
Potraviny, označené jako BIO mají původ v ekologickém zemědělství a výrobě. Jejich vznik, jakož i výrobní úpravy či distribuce podléhají přísným normám eko-zemědělství, které spočívají v ochraně životního prostředí, naprosté absenci chemikálií a vůbec celkové ohleduplnosti k přírodě a jejím zdrojům.
Čtěte také : Ukliďte si…v těle!
Co není BIO…
Za BIO potraviny nemohou být považovány žádné produkty, obsahující syntetická barviva, aromatické látky a ochucovadla, geneticky modifikované organismy a znaky po vlivu ionizujícího záření.
Výhody BIO…
BIO potraviny vynikají vyšším obsahem všech, pro lisdký organismus příznivých látek. Tak například u ovoce nebo zeleniny jsou “BIO kousky” bohatší na obsah vitamínů, antioxidantů, minerálních látek (např. hořčík, železo, fosfor), vlákninu. BIO mléko a mléčné výrobky mají zase více omega-3-mastných kyselin, nežli jejich, bežným způsobem vyrábění příbuzní. Vyšší obsah prospěšných mastných kyselin najdete rovněž v BIO mase a mastných výrobcích. Nespornou výhodou je přístup k životnímu prostředí, další výhodou biopotravin je jejich skvělá chuť, vůně a barva.
Nevýhody BIO…
Hlavním negativním faktorem, znevýhodňujícím BIO produkty je jejich, poměrně vysoká cena. Ekozemědělci musí na obhospodařování vynakládat daleko více ruční práci, protože není povoleno používat umělá hnojiva a pesticidy. Druhou nevýhodou jsou plísně. Tím, že se nepoužívají žádné chemické postřiky, mohou být rostliny napadeny škůdci a chorobami. Bioprodukty nejsou chemicky ošetřeny, biopotraviny mají tedy menší dobu trvanlivosti.
BIO pro zdravé srdce…
Podle amerických vědců obsahují bioprodukty oproti konvenčně pěstěnému ovoci a zelenině daleko více antioxidantů, které jsou prospěšné srdeční činnosti. Během desetileté studie testovali odborníci obyčejná a biorajčata, přičemž u těch druhých zjistili dvojnásobné množství flavonidů, což jsou jedny z důležitých antioxidantů. Flavonidy způsobují snížení krevního tlaku a slouží jako prevence proti infarktu a mrtvici. Další výhodou flavonidů je jejich příznivý vliv na prevenci některých typů rakoviny a také předčasné demence.
Mrkněte na: Čaj s medem vám zvedne náladu a dobije energii
BIO pro kvalitnější sperma...
Potraviny vyráběné bez použití hnojiv či pesticidů obsahují méně škodlivých látek a více vitaminů. Výsledkem je podle rakouské studie odolnější imunitní systém u lidí, kteří jedí biopotraviny a vyšší kvalita spermií u mužů.
Soutěžte s dokonalou ženou o super ceny!
Text: Ela Procházková
Re: Co možná nevíte o BIO…
Ivunka (host) / před 4 lety 30.11.2020 00:02
Děkuji moc za velice super článek o bio stravě. My jsme na ni doma nedávno přešli a tak se nám prakticky hodí veškeré nápady a rady, jak se v této již kultuře, vyznat :-) Jestli za nás mohu doporučit, tak se nám v našem začínání v bio světě docela dost zamlouvá obchod http://greenmat.cz