Barbora Tlustá: Na RAW stravě člověk rozhodně nestrádá, právě naopak.

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Když jsem zjistila, že je v Brně RAW cukrárna, svého druhu, vlastně úplně první v moravské metropoli, nemohla jsem odolat a vydala se zákusky z rukou šikovných dam vyzkoušet. Slovo RAW jsem v poslední době slyšela mnohokrát, ale ve skutečnosti jsem pořádně sama nevěděla, co se pod ním skrývá. Při té příležitosti jsem vyzpovídala jednu ze zakladatelek cukrárny, Barboru Tlustou a tak i Vy můžete díky následujícímu rozhovoru nakouknout do tajů a zákoutí RAW with love!

RAW3Co je to RAW a v čem spočívá takové stravování?

RAW strava je strava rostlinného původu – takže tatarák ne (smích), která neprošla tepelnou úpravou. Hlavními potravinami jsou tedy čerstvé ovoce, zelenina, ořechy, semínka atd. RAW strava se nazývá také živou stravou, protože potraviny které se tepelně nezpracují, si zachovávají všechny vitamíny, minerály a další prvky které jsou pro tělo důležité a které se v teplotách nad 42stupňů ničí. RAW strava tělo nezatěžuje a zároveň nám dodá maximum živin. Kdo by si myslel, že lidé na RAW stravě snídají banán, obědvají jablko a večeří mrkve, ten je na omylu. Mě samotnou neustále překvapuje množství skvělých jídel a chutí které se dají vytvořit. Palačinky, tortily, sýry, omáčky, chléb. Na RAW stravě člověk rozhodně nestrádá, právě naopak. A navíc jsou všechna jídla krásná a barevná.

raw10Kde vznikl nápad, založit RAW cukrárnu?

K RAW stravě mě přivedla moje maminka, která se zabývá kraniosakrálními terapiemi a vždycky se zajímala o alternativní způsoby léčby. Od 11ti let mám cukrovku 1. typu a k mámě která se o RAW stravu zajímala už déle, se dostal článek, že tento způsob stravování může hodně pomoct právě s touto nemocí. Vyzkoušela jsem to a zjistila jsem, že RAW strava mi dělá dobře. Dávky inzulínu mám teď o více jak polovinu nižší. Nemyslím si že RAW je univerzálním vše lékem. Určitě to nemusí sednout každému, ale mě to sedlo a jen kroutím hlavou nad diskuzemi, kde lidé kteří tento styl života nikdy nevyzkoušeli, píší o tom, že člověk, co se takto stravuje, nemůže mít žádnou energii. Mám tolik energie, co jsem nikdy v životě neměla a opravdu mě vždy pobaví otázka typu: „A když jíš takhle, nechybí ti nějaké živiny?“ Jak to, že když jíte pečivo, maso, párky v rohlíku, knedlíky, omáčky atd. nikoho nezajímá, jestli Vám nechybí nějaké živiny? A při stravě složené z čerstvého ovoce a zeleniny by vám najednou chybět měly? Myslím si, že v naší společnosti je něco špatně. Třeba konkrétně vnímání jídla. Já se v současné době nestravuji RAW na 100%, sem tam si dám i něco co do této kategorie nespadá. Myslím, že jsem se raw9naučila naslouchat tomu, co tělu dělá dobře a když to tělo chce tak mu to dám. Když člověk s RAW stravou začíná, žasne kolik je jídel a surovin které předtím vůbec neznal. A samozřejmě také pátrá po možnostech mlsání. A ty jsou opravdu neuvěřitelné. Když jsem objevila RAW zákusky, nevěřila jsem vlastním očím ani chutím, jak je něco takového možné a jak to, že lidé pořád kupují kremrole a indiánky, když existuje tohle. Navíc jsou to sladkosti, které můžou diabetici, celiaci, lidé držící diety – no zkrátka všichni. A tady vznikl nápad otevřít RAW cukrárnu. V Praze už jich je několik, ale v Brně žádné takové místo, kde by si člověk mohl hezky posedět a v nabídce byli samé RAW sladkosti nebylo. A tak jsme se rozhodli, že si to místo vytvoříme. Pro sebe i pro ostatní. A myslím, že se nám to povedlo a dělá to radost nejen nám, ale i každému kdo k nám přijde.

Jak reagují lidé, kteří RAW neznají, na vaše výrobky? Zajímají se o přípravu, cenu výrobku vs. kvalitu potravin?

RAW5

Občas k nám vejde někdo, kdo vlastně neví, kam vešel. Tyto lidi většinou zarazí cena zákusků. Když jim pak ale vysvětlím složení, tak pochopí, že cena je adekvátní a najdou se i tací, kteří se rozhodnou něco ochutnat. A ve všech případech byli neuvěřitelně překvapení. Příjemně překvapeni. Většinou padala slova jako „geniální“ a že nic lepšího v životě nejedli a nakonec odcházeli domů s krabicí plnou zákusků pro všechny příbuzné s tím, že „to musí všichni ochutnat“. Z toho máme vždycky obrovskou radost. Samozřejmě jsou ale i lidé, kterým zákusky nechutnají. Většinou proto, že jsou na ně málo sladké. I když jsou sladké dost, je to přeci jenom jiný druh sladkosti, než kterou známe z klasického rafinovaného cukru. A těm, kteří jsou zvyklí do sebe dostávat cukr ve velkém, to pak moc nejede. A pak jsou tací, kteří nikdy neochutnají z důvodu „je to na mě moc zdravé“, což je důvod který moc nechápu.

 

Kolik druhů zákusků děláte?

Na každý den děláme alespoň tři druhy dortů a k tomu tři a více druhů různých drobných sladkostí, jako jsou donutky, makronky, datlové RAW6kuličky, brownies atd. A hlavně se stále snažíme vymýšlet nové příchutě i typy zákusků

Pro koho jsou vaše výrobky vhodné?

Jak už jsem říkala- vlastně téměř pro všechny. Naše výrobky jsou veganské, bezlepkové, bez cukru a nepečené – plné čerstvého ovoce a ořechů. Jsou to sladkosti, které nezatíží tělo ani mysl, ale naopak dodají tělu energii.

Můžou si u vás zákaznici objednat například celý dort? Jak dlouho dopředu? RAW4

Ano, dorty na objednávku děláme a děláme je rádi. Máme stálou nabídku dortů, ale moc nás těší dělat dort přímo na přání zákazníka, podle toho jaké chutě má rád. Dort je potřeba objednat vždycky dva dny dopředu, ale umíme i zázraky. Jeden dort jsme zvládli vyrobit a nachystat na předání do tří hodin od objednání. Ale raději budeme, když na to budeme mít času víc. 

Malou, stylově a přátelsky zařízenou kavárnu s názvem RAW with love, kde se vrátíte o pár desítek let zpět, můžete najít na ulici Anenská 7 v Brně. Zastavte se na netradiční, zdravý zákusek. Kávu si vypijete z malebného hrníčku a pozastavíte na chvíli ten shon, který je všudypřítomný. Já jsem neodolala a odvezla nakonec i zákusek pro své nejbližší…

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Nenávist za monitorem: Proč ženy na internetu čelí větší krutosti než muži

Internet měl být místem svobody. Platformou, kde mohou všichni mluvit beze strachu a bez ohledu na pohlaví. Realita? Úplný opak. Zvlášť pro ženy. Online...

Pozor na falešné policisty. Využívají stres a kradou statisíce

Když vám zazvoní telefon a na displeji svítí číslo Policie ČR, zpozorníte. Přesně na to ale podvodníci čekají. Jejich nový trik, kdy se vydávají...

Zapomeňte na lososa. Ryba, kterou jste přehlíželi, je skutečný poklad

Zatímco losos byl roky hvězdou zdravého jídelníčku, odborníci hlásí změnu na trůnu. Novým králem se stává obyčejná makrela... ryba, která spojuje to, co často...

Vánoční pohoda se Saloos

SOUTĚŽ O 5 BALÍČKŮ DÁRKOVÉ SADY Že neexistuje perfektní vánoční dárek, kterým potěšíte téměř každého napříč generacemi? Saloos vytvořil kouzelnou sadu 100% přírodních esenciálních olejů...

Vyhrajte s pořadem Zakázané zóny praktickou pončo pláštěnku a podzimní déšť vás nepřekvapí!

Podzim je tady a s ním i několik upršených dní. Právě proto by ve vašem šatníku neměla chybět pláštěnka, která vás před deštěm ochrání. Nyní...

Zapomenutá síla z našich polí. Skromná čočka, která zasytí tělo i duši

Zapomeňte na exotické prášky a bobule z druhého konce světa. Ten pravý nutriční poklad, který zasytí, posílí a nezatíží peněženku, bublá v hrnci na...

Nejste líní, jste nemocní. Tichý boj s postelí, který ničí miliony životů

Zvoní budík, ale vy se nemůžete pohnout. Tělo váží tunu, myšlenky jsou jako asfalt a vy víte, že jste zase prohráli. Není to morální...

Krémová polévka z batátů a mrkve: hřejivá, jemná a s kapkou exotiky

Když se venku ochladí, není nic lepšího než miska voňavé polévky, která zahřeje na těle i na duši. Tahle kombinace batátů, mrkve a jemného...

Vlastníte elektromobil nebo to plánujete? Máme pro vás pár tipů!

Silnice je pozvolna plní tichými ekologickými elektromobily. U nás jich jezdí už přes 52 tisíc a meziroční nárůst představuje 41 procent. Zvažujete nebo už...

Kam na výlet se psem? 7 tipů pro dobrodružství v přírodě

Podzimní dny přímo vybízejí k tomu sbalit batoh a vyrazit se svým psím parťákem na výpravu do přírody. Česko nabízí nespočet nádherných míst, kde...

Lékaři doporučují kvašenou zeleninu pro posílení imunity a lepší trávení

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Zapomeňte na výčitky. Obyčejný trik udělá z chleba lepší potravinu

Chléb má pověst nepřítele zdravé výživy, ale co když ho obyčejné zmrazení dokáže proměnit v lepší potravinu? Výzkumy naznačují, že teplota mění jeho strukturu...

Prosté jídlo s noblesou: francouzské škvarky, které si získaly svět

Na první pohled vypadají skromně - pár kousků masa, trochu sádla a pár bylinek. Ale právě v té jednoduchosti se skrývá kouzlo. Francouzské delikatesy...

Jak správně krmit kočku, která je vybíravá a nic jí nechutná?

Kočky jsou známé svou vybíravostí v jídle a někdy dokážou své majitele pěkně potrápit. Na rozdíl od psů, kteří jsou většinou schopni spořádat prakticky...

Zklamání po svatbě. Když papír nestačí na záchranu vztahu

Žili spolu deset let, pak se vzali a po čtyřech měsících přišel rozvod. Proč je první rok manželství paradoxně nejtěžší, i když už partneři...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3