Barbora Tlustá: Na RAW stravě člověk rozhodně nestrádá, právě naopak.

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Když jsem zjistila, že je v Brně RAW cukrárna, svého druhu, vlastně úplně první v moravské metropoli, nemohla jsem odolat a vydala se zákusky z rukou šikovných dam vyzkoušet. Slovo RAW jsem v poslední době slyšela mnohokrát, ale ve skutečnosti jsem pořádně sama nevěděla, co se pod ním skrývá. Při té příležitosti jsem vyzpovídala jednu ze zakladatelek cukrárny, Barboru Tlustou a tak i Vy můžete díky následujícímu rozhovoru nakouknout do tajů a zákoutí RAW with love!

RAW3Co je to RAW a v čem spočívá takové stravování?

RAW strava je strava rostlinného původu – takže tatarák ne (smích), která neprošla tepelnou úpravou. Hlavními potravinami jsou tedy čerstvé ovoce, zelenina, ořechy, semínka atd. RAW strava se nazývá také živou stravou, protože potraviny které se tepelně nezpracují, si zachovávají všechny vitamíny, minerály a další prvky které jsou pro tělo důležité a které se v teplotách nad 42stupňů ničí. RAW strava tělo nezatěžuje a zároveň nám dodá maximum živin. Kdo by si myslel, že lidé na RAW stravě snídají banán, obědvají jablko a večeří mrkve, ten je na omylu. Mě samotnou neustále překvapuje množství skvělých jídel a chutí které se dají vytvořit. Palačinky, tortily, sýry, omáčky, chléb. Na RAW stravě člověk rozhodně nestrádá, právě naopak. A navíc jsou všechna jídla krásná a barevná.

raw10Kde vznikl nápad, založit RAW cukrárnu?

K RAW stravě mě přivedla moje maminka, která se zabývá kraniosakrálními terapiemi a vždycky se zajímala o alternativní způsoby léčby. Od 11ti let mám cukrovku 1. typu a k mámě která se o RAW stravu zajímala už déle, se dostal článek, že tento způsob stravování může hodně pomoct právě s touto nemocí. Vyzkoušela jsem to a zjistila jsem, že RAW strava mi dělá dobře. Dávky inzulínu mám teď o více jak polovinu nižší. Nemyslím si že RAW je univerzálním vše lékem. Určitě to nemusí sednout každému, ale mě to sedlo a jen kroutím hlavou nad diskuzemi, kde lidé kteří tento styl života nikdy nevyzkoušeli, píší o tom, že člověk, co se takto stravuje, nemůže mít žádnou energii. Mám tolik energie, co jsem nikdy v životě neměla a opravdu mě vždy pobaví otázka typu: „A když jíš takhle, nechybí ti nějaké živiny?“ Jak to, že když jíte pečivo, maso, párky v rohlíku, knedlíky, omáčky atd. nikoho nezajímá, jestli Vám nechybí nějaké živiny? A při stravě složené z čerstvého ovoce a zeleniny by vám najednou chybět měly? Myslím si, že v naší společnosti je něco špatně. Třeba konkrétně vnímání jídla. Já se v současné době nestravuji RAW na 100%, sem tam si dám i něco co do této kategorie nespadá. Myslím, že jsem se raw9naučila naslouchat tomu, co tělu dělá dobře a když to tělo chce tak mu to dám. Když člověk s RAW stravou začíná, žasne kolik je jídel a surovin které předtím vůbec neznal. A samozřejmě také pátrá po možnostech mlsání. A ty jsou opravdu neuvěřitelné. Když jsem objevila RAW zákusky, nevěřila jsem vlastním očím ani chutím, jak je něco takového možné a jak to, že lidé pořád kupují kremrole a indiánky, když existuje tohle. Navíc jsou to sladkosti, které můžou diabetici, celiaci, lidé držící diety – no zkrátka všichni. A tady vznikl nápad otevřít RAW cukrárnu. V Praze už jich je několik, ale v Brně žádné takové místo, kde by si člověk mohl hezky posedět a v nabídce byli samé RAW sladkosti nebylo. A tak jsme se rozhodli, že si to místo vytvoříme. Pro sebe i pro ostatní. A myslím, že se nám to povedlo a dělá to radost nejen nám, ale i každému kdo k nám přijde.

Jak reagují lidé, kteří RAW neznají, na vaše výrobky? Zajímají se o přípravu, cenu výrobku vs. kvalitu potravin?

RAW5

Občas k nám vejde někdo, kdo vlastně neví, kam vešel. Tyto lidi většinou zarazí cena zákusků. Když jim pak ale vysvětlím složení, tak pochopí, že cena je adekvátní a najdou se i tací, kteří se rozhodnou něco ochutnat. A ve všech případech byli neuvěřitelně překvapení. Příjemně překvapeni. Většinou padala slova jako „geniální“ a že nic lepšího v životě nejedli a nakonec odcházeli domů s krabicí plnou zákusků pro všechny příbuzné s tím, že „to musí všichni ochutnat“. Z toho máme vždycky obrovskou radost. Samozřejmě jsou ale i lidé, kterým zákusky nechutnají. Většinou proto, že jsou na ně málo sladké. I když jsou sladké dost, je to přeci jenom jiný druh sladkosti, než kterou známe z klasického rafinovaného cukru. A těm, kteří jsou zvyklí do sebe dostávat cukr ve velkém, to pak moc nejede. A pak jsou tací, kteří nikdy neochutnají z důvodu „je to na mě moc zdravé“, což je důvod který moc nechápu.

 

Kolik druhů zákusků děláte?

Na každý den děláme alespoň tři druhy dortů a k tomu tři a více druhů různých drobných sladkostí, jako jsou donutky, makronky, datlové RAW6kuličky, brownies atd. A hlavně se stále snažíme vymýšlet nové příchutě i typy zákusků

Pro koho jsou vaše výrobky vhodné?

Jak už jsem říkala- vlastně téměř pro všechny. Naše výrobky jsou veganské, bezlepkové, bez cukru a nepečené – plné čerstvého ovoce a ořechů. Jsou to sladkosti, které nezatíží tělo ani mysl, ale naopak dodají tělu energii.

Můžou si u vás zákaznici objednat například celý dort? Jak dlouho dopředu? RAW4

Ano, dorty na objednávku děláme a děláme je rádi. Máme stálou nabídku dortů, ale moc nás těší dělat dort přímo na přání zákazníka, podle toho jaké chutě má rád. Dort je potřeba objednat vždycky dva dny dopředu, ale umíme i zázraky. Jeden dort jsme zvládli vyrobit a nachystat na předání do tří hodin od objednání. Ale raději budeme, když na to budeme mít času víc. 

Malou, stylově a přátelsky zařízenou kavárnu s názvem RAW with love, kde se vrátíte o pár desítek let zpět, můžete najít na ulici Anenská 7 v Brně. Zastavte se na netradiční, zdravý zákusek. Kávu si vypijete z malebného hrníčku a pozastavíte na chvíli ten shon, který je všudypřítomný. Já jsem neodolala a odvezla nakonec i zákusek pro své nejbližší…

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...

Máte rádi sýry? Tak to vás jistě zaujmou tyto tři pokrmy

Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich...

Slunce, které nikdy nezapadá. Proč se v Norsku nemůže spát

Za polárním kruhem nevládne tma, ale nepřetržité světlo. Slunce se tam v létě neztrácí za obzorem a přepisuje lidské vnímání času, těla i duše....

Jak na zářivě bílé ponožky? Zkuste trik, který funguje lépe než drahé prostředky

Bílé ponožky jsou krásné jen do chvíle, než je párkrát obujete a hodíte do pračky. Záhy ztratí svou sněhovou barvu, začnou šednout nebo žloutnout...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3