Čtvrteční pečení v podobě čokoládových řezů z červené řepy. Vyzkoušejte.

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Přečetli jste si nadpis a máte rozporuplné pocity? Nebo jste dnešní recept nadobro zavrhli jen proto, že mu dominuje tolik opovrhovaná a nenáviděná červená řepa? Zahoďte všechny předsudky, oblečte zástěru a pojďte vyzkoušet. Nebudete litovat!

SONY DSC

Suroviny:

Korpus:

  • 300 g červené řepy (3 menší bulvy)
  • 125 g másla
  • 100 g hořké čokolády (50% kakaa a více)
  • 180 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 30 g holandského kakaa (pokud chcete, aby měli řezy červenou barvu, kakao vynechte)
  • 300 g hladké mouky
  • 1 rovná lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli

 

Krém:

  • 250 g mascarpone (nebo krémového sýra, případně tučného tvarohu)
  • 35 g cukru moučka
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • asi 20 g hořké čokolády na zdobení

 

Příprava:

Z řepy odřízneme stonky, zalijeme vodou a vaříme do změknutí (dle velikosti to trvá asi 40-60 minut). Řepu necháme vychladnout, oloupeme (jde to rukou) a nasekáme v robotu nebo nastrouháme na jemném struhadle.

Troubu zapneme a nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Plech o velikosti 40*30 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a nebo ho jen vyložíme pečícím papírem (tak jsem to udělala já).

Máslo necháme rozpustit (ve vodní lázni a nebo v mikrovlnce), nalámeme do něj čokoládu a rozmícháme dohladka.

Rozpuštěnou čokoládu přidáme k řepě spolu s cukrem, vejci a kakaem a metličkou v ruce vytvoříme homogenní směs.

V druhé misce smícháme mouku, sodu a sůl a tuto směs přidáme k řepovému těstu a pečlivé promícháme, aby v těstě nebyly hrudky mouky. Těsto nalijeme do připraveného plechu, vložíme do trouby a pečeme 20-30 minut. Propečenost zkoušíme špejlí – musí vyjít suchá bez stop syrového těsta.

Po upečení vyndáme plech z trouby a necháme zcela vychladnout.

Mascarpone a cukr vyšleháme dohladka. Přidáme citronovou šťávu a vanilkový extrakt (pokud nemáte vanilkový extrakt, použijte vanilkový cukr a moučkového cukru dejte jen 30g), znovu krátce prošleháme.

Hotový krém natřeme na vychladlý korpus v tenké vrstvě. Celou buchtu nařežeme na řezy – buď malé čtverce a nebo trojúhelníky. Střed každého řezu ozdobíme hromádkou čokoládových hoblin, které vyrobíme jednoduše pomocí škrabky na brambory.

Vyzkoušeli jste? Napište nám, jak Vám chutnalo!

 

Markét ,)

 

 

 

Díky za inspiraci pradobrotám.

Reklama

Doporučujeme

Okurka nejen do salátu: 6 překvapivých způsobů, jak ji využít pro pleť, vlasy i domácnost

Okurka je v létě osvěžující, plná vody a ideální do salátů. Ale věděla jsi, že ti může pomoct i s oteklými víčky, mastnou pletí...

Mozek jako v bavlnce: 5 jednoduchých zvyků, které zlepší soustředění i náladu

Zapomínáš, co jsi chtěla udělat? Přeskakuješ mezi úkoly a večer nevíš, co jsi vlastně stihla? Tvůj mozek možná potřebuje trochu lásky. Nemusíš pít zázračné...

Arabská kuchyně skrývá opravdové poklady. Zkuste si připravit třeba tyto tři recepty

Arabská kuchyně nabízí spoustu pokladů v podobě tradičních pokrmů, které jsou navíc poměrně snadné na přípravu. Navíc je doslova festivalem chutí a vůní. Pokud...

5 rad, jak začít s nordic walkingem

„Nordic walkingem – chůzí se speciálními holemi s rukavičkami – dokážeme zapojit až 90 % svalů v našem těle, a to stejnoměrně, což je ve světě sportů zcela výjimečné.

Proč pořád koukáme na ty samé filmy? Mozek totiž ví, co potřebuje

Notting Hill. Pelíšky. Titanic. Jsou filmy, ke kterým se vracíme znovu a znovu, i když známe každý záběr. Psychologové potvrzují, že nejde o lenost...

Stylově po padesátce: Jak najít svůj osobitý šmrnc bez slepého následování trendů

Je vám padesát a víc? Skvělé. Protože právě teď začíná období, kdy už nemusíte nic dokazovat. Styl po padesátce není o tom, co diktují...

Jste milovníci kávy? Tak to určitě vyzkoušejte tuto švédskou verzi

Mnozí milovníci kávy si bez svého oblíbeného nápoje nedokážou představit den. Není se čemu divit, káva má lahodnou chuť, stimuluje a kromě toho má...

Červenec – měsíc povědomí o pupečníkové krvi 

Rozhodnutí, které uděláte jen jednou  Měsíc povědomí o pupečníkové krvi každý červenec vyzývá ke vzdělávání lidí a zvyšování povědomí o významu a léčivém potenciálu pupečníkové...

Stres jako tichý zloděj krásy. Co pomáhá, když už krémy nestačí

Někdy máme pocit, že děláme všechno správně – odličujeme, hydratujeme, jíme saláty a pijeme vodu. A přesto se v zrcadle objevuje unavená, zašedlá tvář,...

Nezbytné letní outfity – co nosit tuto sezónu?

Léto je ideální příležitost, jak si pohrát s módou, odlehčit šatník a vsadit na svěží barvy i pohodlné střihy. Ať už míříte do města,...

Léto ve džbánu: Recepty na domácí limonády, které tě přenesou na terasu v Provence

Sladké, kyselé, voňavé a krásné na pohled. Domácí limonády jsou mnohem víc než jen voda s citronem. Stačí pár surovin z kuchyně a můžeš...

Vytáčí vás zapáchající pračka? Přestaňte používat prací gel

Každý od pračky očekává, že vypere prádlo, tak, aby bylo čisté a voňavé. To však není možné, pokud pračka zapáchá. Říkáte si, že se...

Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu přesouvá na Kunětickou horu s Kabátem, Divokým Billem, Richardem Krajčem a Benem Cristovao

Na putovním festivalu dále vystoupí Wanastowi Vjecy, Sofian Medjmedj, Marpo a další interpreti a kapely. Na 20. ročníku festivalu Hrady CZ vystoupí Ben Cristovao Hudební festival...

Bylinka z dětství, která pomáhá i dnes. Šťovík nejen na lupénku a rýmu

Každý jsme ho někdy žvýkali na louce – kyselý, svíravý, ale osvěžující. Šťovík není jen vzpomínkou na dětství, ale i malým zázrakem pro naše...

Poslední šance. Xiaomi nabízí nejlepší telefony za letošní nejnižší ceny

Pouze do 21. července můžete využít slevy na chytré telefony, ventilátory, hodinky, náramky a další výrobky Xiaomi. Nejlevnější špičkový telefon Redmi Note 14 stojí...
Reklama
Reklama