Čtvrteční pečení v podobě čokoládových řezů z červené řepy. Vyzkoušejte.

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Přečetli jste si nadpis a máte rozporuplné pocity? Nebo jste dnešní recept nadobro zavrhli jen proto, že mu dominuje tolik opovrhovaná a nenáviděná červená řepa? Zahoďte všechny předsudky, oblečte zástěru a pojďte vyzkoušet. Nebudete litovat!

SONY DSC

Suroviny:

Korpus:

  • 300 g červené řepy (3 menší bulvy)
  • 125 g másla
  • 100 g hořké čokolády (50% kakaa a více)
  • 180 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 30 g holandského kakaa (pokud chcete, aby měli řezy červenou barvu, kakao vynechte)
  • 300 g hladké mouky
  • 1 rovná lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli

 

Krém:

  • 250 g mascarpone (nebo krémového sýra, případně tučného tvarohu)
  • 35 g cukru moučka
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • asi 20 g hořké čokolády na zdobení

 

Příprava:

Z řepy odřízneme stonky, zalijeme vodou a vaříme do změknutí (dle velikosti to trvá asi 40-60 minut). Řepu necháme vychladnout, oloupeme (jde to rukou) a nasekáme v robotu nebo nastrouháme na jemném struhadle.

Troubu zapneme a nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Plech o velikosti 40*30 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a nebo ho jen vyložíme pečícím papírem (tak jsem to udělala já).

Máslo necháme rozpustit (ve vodní lázni a nebo v mikrovlnce), nalámeme do něj čokoládu a rozmícháme dohladka.

Rozpuštěnou čokoládu přidáme k řepě spolu s cukrem, vejci a kakaem a metličkou v ruce vytvoříme homogenní směs.

V druhé misce smícháme mouku, sodu a sůl a tuto směs přidáme k řepovému těstu a pečlivé promícháme, aby v těstě nebyly hrudky mouky. Těsto nalijeme do připraveného plechu, vložíme do trouby a pečeme 20-30 minut. Propečenost zkoušíme špejlí – musí vyjít suchá bez stop syrového těsta.

Po upečení vyndáme plech z trouby a necháme zcela vychladnout.

Mascarpone a cukr vyšleháme dohladka. Přidáme citronovou šťávu a vanilkový extrakt (pokud nemáte vanilkový extrakt, použijte vanilkový cukr a moučkového cukru dejte jen 30g), znovu krátce prošleháme.

Hotový krém natřeme na vychladlý korpus v tenké vrstvě. Celou buchtu nařežeme na řezy – buď malé čtverce a nebo trojúhelníky. Střed každého řezu ozdobíme hromádkou čokoládových hoblin, které vyrobíme jednoduše pomocí škrabky na brambory.

Vyzkoušeli jste? Napište nám, jak Vám chutnalo!

 

Markét ,)

 

 

 

Díky za inspiraci pradobrotám.

Reklama

Doporučujeme

Vyhrajte jeden ze tří balíčků Rituals

Dopřejte si okamžiky klidu a harmonie s luxusní péčí od Rituals. Každý produkt značky vznikl s cílem proměnit každodenní rutinu v smysluplný rituál –...

Vánoční inspiraci nabízí BIOBAY – spojení luxusu, přírody a umění

Kolekci od španělské značky MAISON OLER, kde se vůně mění v umění nabízí výhradní distributor BIOBAY. Ručně foukaný difuzér, prémiové esenciální oleje a designové...

Jak udržet banány čerstvé 26 dní? Obyčejná sklenice udělá zázrak

Koupíte krásně žluté banány a než se nadějete, zdobí je hnědé skvrny a měkká dužina končí v koši. Tomuto scénáři se však dá vyhnout....

Brána do pískovcového ráje: Objevte krásu Českého Švýcarska

Stojíme na křižovatce u Hřenska, kde se silnice dělí na směr k německému hraničnímu přechodu Schmilka a do centra obce. Zdejší parkoviště je ideálním...

Meteoroložka Dagmar Honsová prozradila, jaká je šance na bílé Vánoce

Vzpomínáte si ještě na tu kouzelnou atmosféru, kdy krajinu pokryl bílý samet a na Štědrý večer se tiše snášely vločky? Není divu, pokud ne....

Moravský Krumlov: Poklad, který nezaostává za slavnějším jmenovcem

Nejeden z vás jistě navštívil Český Krumlov, nebo se tam teprve chystáte. A je vám zřejmě známo, že Krumlovy najdeme na mapě hned dva:...

Mikulášská nadílka nemusí být plná cukru,zkuste to letos trošku jinak

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Mikulov: Historie, víno a příroda v srdci Jižní Moravy

Mikulov je malebné městečko s přibližně 7,5 tisíci obyvateli, ležící pouhých 50 km od Brna. Návštěvníky okouzlí historií architektonických památek a krásou okolní přírody,...

Jak zkrotit večerní chutě a přejídání: proč vznikají a jak s nimi pracovat efektivněji

Večerní chutě jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se lidé potýkají. Možná to znáte i Vy: celý den máte pocit, že se držíte,...

Nová aplikace Senior Pas šetří stovky korun. Stačí vám věk 55 let

Zahoďte staré papírové kartičky a strach, že jste slevu zapomněli doma. Pro lidi nad 55 let přichází revoluce v podobě mobilní aplikace Senior Pas,...

Ottie představuje tajemství korejské krásy

Korejská kosmetika se stala celosvětovým fenoménem díky jedinečnému spojení moderní vědy, přírodních ingrediencí a filozofie rovnováhy. Neslibuje zázraky přes noc, ale nabízí dlouhodobě zdravou, hydratovanou...

Pět nevinných frází, které zaručeně promění rozhovor v minové pole

Nejsou to hádky, co ničí vztahy, ale slova, která v nich zazní. Lidský mozek totiž reaguje na slovní útok rychleji než na racionální argument,...

Nová vlna podvodů: Umělá inteligence napodobuje hlasy vašich blízkých a krade miliony

Zvoní telefon, na videu vidíte svého vnuka v nouzi a on žádá o peníze. Zní to naléhavě. Jenže to není on. Umělá inteligence se...

Podzim v plné síle: jak dobít baterky, i když se dny krátí

Stejně jako podzim hýří barvami, můžete i vy sršet energií. Kombinace pošmourného počasí a brzké tmy sice často přináší únavu, ale existuje spousta drobných...

Diagnostikovaný psychopat popsal hlavní rozdíl mezi ním a běžnými lidmi: Necítím vinu

Myslíte si, že psychopaté jsou chladné stroje bez jakýchkoli emocí? Pětadvacetiletý Loïc de Marie, jemuž byla diagnostikována antisociální porucha osobnosti, tvrdí opak. Cítí radost...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3