Tuky na talíři

Bez tuků to nejde Faktem je, že tuky jsou jednou ze základních živin, které lidské tělo (podobně například jako bílkoviny či sacharidy) pro svoji každodenní činnost potřebuje. Tuky by tak měly tvořit přibližně kolem třiceti procent celkového denního energetického příjmu.


Bez tuků to nejde

Faktem je, že tuky jsou jednou ze základních živin, které lidské tělo (podobně například jako bílkoviny či sacharidy) pro svoji každodenní činnost potřebuje. Tuky by tak měly tvořit přibližně kolem třiceti procent celkového denního energetického příjmu.

Čtěte také: Desatero přikázání aneb Zpátky na svou váhu

Zaměřit pozornost je však nezbytné na jejich celkové množství, které se v denní stravě objevuje. Zkrátka i zde platí, že všeho moc škodí. Ale pozor! I opačný extrém je škodlivý. Vážnou chybou je i výraznější omezení tuků, které může mít za následek nedostatek některých důležitých látek, jako jsou vitaminy rozpustné v tucích či prospěšné mastné kyseliny. Rovněž je důležité konzumovat ty tuky, které mají na lidský organizmus příznivý vliv, tedy tzv. dobré tuky.

Ctěte také:  Středomořskou dietou k jarní štíhlosti

Je třeba vybírat

Stejně jako hlídat množství konzumovaných tuků je žádoucí věnovat pozornost tomu, jaké tuky se vám dostanou na talíř. Tuky se skládají z glycerolu a mastných kyselin, přičemž zejména podle složení mastných kyselin lze stanovit, který tuk je pro lidské zdraví prospěšný či nikoli. A to se již dostáváme ke známému “škatulkování“ tuků na “dobré a špatné“. Ty špatné obsahují větší množství nasycených a trans mastných kyselin. Jsou obsaženy například v tučném mase, sádle, uzeninách, v některých typech trvanlivého pečiva a v řadě dalších potravin. Riziko jejich konzumace spočívá v tom, že zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, zvýrazňují riziko cukrovky 2. typu a riziko srdečních a cévních onemocnění.

Čtěte také: Fazolemi ke štíhlejší linii

 

Oproti tomu v “dobrých“ tucích je zastoupeno větší množství vícenenasycených mastných kyselin, které mají na lidské tělo příznivý vliv. Některé z nich navíc patří do kategorie tzv. esenciálních kyselin, které organismus nezbytně potřebuje, ale neumí si je sám vyprodukovat. Tyto tuky obsahují například ořechy, různá semena či zejména ryby, které by tak místo na vašem jídelníčku měly mít podstatně častěji, než o vánocích.

Text: (miž)