Tarte tatin – lahodný omyl francouzské cukrářky

Sdílet článek

Reklama
Reklama

tarte tatin2Je to jeden z nejslavnějších francouzských koláčů, ale paradoxně vznikl jaksi omylem. Jeho tvůrkyně opekla jablka chystaná na zcela jiný recept příliš, a protože nevěděla, co s nimi, zakryla je těstem a vše dala péct v opačném gardu, aby se jablka ještě víc nespálila – a Tarte tatin byl na světě! „Je to francouzská klasika, která se nikdy neomrzí a hlavně ji můžete podávat celoročně,“ říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských horách, která přidává svůj osvědčený recept:

 

Potřebujeme: 8 – 10 jablek, 150 g másla, 150 g krupicového cukru, 200 g listového těsta, skořici a vlašské ořechy (volitelné)

Jak na to: Jablka oloupejte, rozpulte, vyndejte jadřinec a nakrájejte na čtvrtky. Do nádoby (nejlépe větší pánve), kterou můžete následně přemístit do trouby, dejte rozehřát máslo. Jakmile je rozehřáté, vsypte postupně cukr a míchejte, dokud se obě ingredience nespojí. Míchejte a zahřívejte, až se vytvoří karamel. Nenechávejte ho moc zhnědnout, aby nebyl hořký.

„Jakmile má zlatohnědou barvu, odstavte z ohně. Do hotového karamelu můžete vsypat hrst vlašských ořechů nalámaných na malé kousky. Na ně vyskládejte do nádoby jablka – okrajem nahoru, částí blíž k jádřinci dolů a začněte nejprve kruh od okraje a potom do středu,“ doporučuje Sabina Kmecová. Jablka přitlačte a dávejte je těsně vedle sebe, při pečení zmenší objem. Pokud vám nějaká zbydou, nakrájejte je ještě na menší kousky a vytvořte druhou vrstvu. Můžete posypat skořicí. Zahřejte nádobu a nechte bublat 10 minut, dokud se jablka pěkně nespojí s karamelem.

Mezitím rozválejte na pomoučněném vále těsto o tloušťce cca 4 mm. Vykrojte kruh o trošku větší než je průměr nádoby. Opatrně ho vezměte a položte na horká jablka. Okraje přitlačte například pomocí měchačky pod okraj jablek. Pomocí dlaní ještě přitlačte těsto na jablka. Nožem udělejte uprostřed malou dírku, kudy bude při pečení odcházet pára. Vložte do trouby a pečte na 180 – 200 stupňů, podle trouby. Jakmile těsto zezlátne a jablečno-karamelová šťáva začne po okrajích vybublávat, je koláč hotový.

Vyndejte opatrně z trouby, na horní okraj pánve přiložte velký talíř a rychle obraťte. Pozor, šťáva je horká. Nechte mírně zchladnout a podávejte teplý, například s domácí vanilkovou zmrzlinou.

tarte tatin1

 

Lahodná domácí vanilková zmrzlina

Tuhle vynikající zmrzlinu připravíte doma v mrazáku, nepotřebujete žádný stroj, vše je velice jednoduché,“ upozorňuje autorka receptu Sabina Kmecová.

Potřebujeme: 500 ml mléka, 130 g cukru krupice, 6 žloutků, 200 ml smetany ke šlehání (33%), 1 vanilkový lusk (nebo mletou pravou vanilku)

Jak na to: Nejprve si připravte anglický krém. Nejlépe se připravuje ve vodní lázni. Připravte si dva hrnce, jeden větší a jeden menší. Větší naplňte vodou tak, abyste do něj mohli ještě umístit menší hrnec s ingrediencemi na anglický krém.

V menším hrnci zahřejte mléko s vanilkou (vanilkový lusk oškrábejte nožem). V misce vyšlehejte žloutky s cukrem, přilejte teplé mléko a vymíchejte. Vraťte zpátky do hrnce a zahřívejte ve vodní lázni za stálého míchání dřevěnou měchačkou, dokud směs nezačne houstnout. Nesmí začít vřít, nebo se vám žloutky srazí. Jakmile směs začne houstnout, odstavte a nechte vychladnout, občas promíchejte.

Vyšlehejte pevnou smetanu a vmíchejte do anglického krému. Vzniklou hmotu přendejte nejlépe do nerezové misky nebo gastronádoby a dejte do mrazáku (-18 stupňů). Asi po 30ti minutách vyndejte a pomocí vidličky směs „naškrabte“, aby vám nevznikly velké krystaly. Opakujte podle potřeby (asi tak 3x), dokud nebude mít zmrzlina požadovanou konzistenci.tarte tatin 3

Náš tip: Aby se vám anglický krém nesrazil, vmíchejte do něj metličkou před začátkem zahřívání půl lžičky hladké mouky.

Zdroj informací: www.nebespan.cz

 

Reklama

Doporučujeme

Utajený bonus pro vaše zdraví. Jak získat tisíce korun na prevenci, o kterých netušíte

Věděli jste, že vaše zdravotní pojišťovna vám může přispět tisíci korun na nadstandardní preventivní vyšetření rakoviny? Mnoho seniorů o této možnosti netuší, a přichází...

Sladké halloweenské strašení

Halloween je tady a s ním i naše sladká soutěž o strašidelné bonbónky Haribo. Odpovězte na soutěžní otázku a pětici z vás pošleme pořádnou podzimní nálož...

Past na přátelství. Jak vás může nevinná prosba o „lajk“ připravit o přátele i peníze

Začíná to nevinnou prosbou od přítele či člena rodiny, končit to však může ztrátou tisíců korun. Českým prostředím komunikačních aplikací se šíří nový, zákeřný...

Nehty, které nechcete ukazovat? Plísně umí potrápit, ale existují způsoby, jak je dostat pod kontrolu

Možná to znáte - venku je krásně, ale místo volné obuvi sáhnete raději po teniskách. Ne proto, že by vám byla zima, ale protože...

Tohle je nejlepší keř pro rychlý živý plot. A péče o něj je neuvěřitelně snadná

Toužíte po rychle rostoucím živém plotě, jenž vaši zahradu nejen ohradí, ale i ozdobí? Tavolník van Houtteův je elegantní keř, který na jaře a...

Domov jako hřejivé útočiště. Jak si vytvořit útulnou podzimní atmosféru

Pryč jsou doby křiklavých barev a plastových listů. Podzimní interiérové trendy pro rok 2025 se nesou ve znamení návratu k autenticitě, zemitým tónům a...

Dýňová přesnídávka, která chutná jako od babičky. Jednoduchý recept zvládne úplně každý

Koupit si přesnídávku v obchodě je sice rychlé, ale kdo jednou ochutná tu domácí, pochopí, že tohle se prostě nedá srovnávat. A co teprve,...

Barevný podzim ve vaší kuchyni s výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí

Podzim je obdobím plným barev, babího léta, procházek v lese, sběru hub a zpracování plodů z našich zahrádek a zahrad. Toto roční období nabízí...

Proč je vejce superpotravinou: Vědci vyvrací mýty a šéfkuchaři odhalují triky

V nenápadné skořápce se skrývá dokonalý nutriční koktejl i nekonečný kulinářský potenciál. Obyčejné vejce je vправdě malým géniem, jehož hodnotu potvrzuje moderní věda a...

Průvodce pro seniory: Kde najít levnou nebo bezplatnou pomoc v domácnosti

Pomoc s úklidem, nákupem či osobní asistencí nemusí být pro seniory nedostupným luxusem. V České republice existuje celá síť organizací, které nabízejí podporu za...

Patříte k milovníkům nutelly? Zkuste si ji udělat doma

Nutella – legenda snídaňových stolů, dětských svačin i dospěláckých výpadů tzv. „tajně na lžičku, když se nikdo nedívá“. Ale co když vám řeknu, že...

Žhavá novinka sezóny – parfémy The Mania od Osmanyho Laffity

Víte, bez čeho se tento podzim 100% neobejdete? Bez nejnovějších parfémů The Mania od Asombroso, značky známého módního návrháře Osmanyho Laffity. The Mania je v...

Teplo domova nemusí být luxus. Drobné návyky, které vám ušetří tisíce

Topení patří k největším položkám v rodinném rozpočtu, přesto jím velká část českých domácností nevědomky plýtvá. Nejde přitom o technické poruchy, nýbrž o drobné...

Návrat ke kořenům. Objevte zapomenutou moudrost pro zdraví v chladných dnech

S příchodem chladných dnů saháme po drahých doplňcích stravy, avšak skutečný klíč k pevnému zdraví máme často na dosah a zdarma. Podzim je ideální...

Pavel Nový: Charismatický před kamerou, nekompromisní, když jde o soukromí

Některé dvojice o sobě dávají vědět na každém kroku, jiné si své štěstí schovávají za zavřené dveře. Herec Pavel Nový patří rozhodně do té...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3