Tarte tatin – lahodný omyl francouzské cukrářky

Sdílet článek

Reklama
Reklama

tarte tatin2Je to jeden z nejslavnějších francouzských koláčů, ale paradoxně vznikl jaksi omylem. Jeho tvůrkyně opekla jablka chystaná na zcela jiný recept příliš, a protože nevěděla, co s nimi, zakryla je těstem a vše dala péct v opačném gardu, aby se jablka ještě víc nespálila – a Tarte tatin byl na světě! „Je to francouzská klasika, která se nikdy neomrzí a hlavně ji můžete podávat celoročně,“ říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských horách, která přidává svůj osvědčený recept:

 

Potřebujeme: 8 – 10 jablek, 150 g másla, 150 g krupicového cukru, 200 g listového těsta, skořici a vlašské ořechy (volitelné)

Jak na to: Jablka oloupejte, rozpulte, vyndejte jadřinec a nakrájejte na čtvrtky. Do nádoby (nejlépe větší pánve), kterou můžete následně přemístit do trouby, dejte rozehřát máslo. Jakmile je rozehřáté, vsypte postupně cukr a míchejte, dokud se obě ingredience nespojí. Míchejte a zahřívejte, až se vytvoří karamel. Nenechávejte ho moc zhnědnout, aby nebyl hořký.

„Jakmile má zlatohnědou barvu, odstavte z ohně. Do hotového karamelu můžete vsypat hrst vlašských ořechů nalámaných na malé kousky. Na ně vyskládejte do nádoby jablka – okrajem nahoru, částí blíž k jádřinci dolů a začněte nejprve kruh od okraje a potom do středu,“ doporučuje Sabina Kmecová. Jablka přitlačte a dávejte je těsně vedle sebe, při pečení zmenší objem. Pokud vám nějaká zbydou, nakrájejte je ještě na menší kousky a vytvořte druhou vrstvu. Můžete posypat skořicí. Zahřejte nádobu a nechte bublat 10 minut, dokud se jablka pěkně nespojí s karamelem.

Mezitím rozválejte na pomoučněném vále těsto o tloušťce cca 4 mm. Vykrojte kruh o trošku větší než je průměr nádoby. Opatrně ho vezměte a položte na horká jablka. Okraje přitlačte například pomocí měchačky pod okraj jablek. Pomocí dlaní ještě přitlačte těsto na jablka. Nožem udělejte uprostřed malou dírku, kudy bude při pečení odcházet pára. Vložte do trouby a pečte na 180 – 200 stupňů, podle trouby. Jakmile těsto zezlátne a jablečno-karamelová šťáva začne po okrajích vybublávat, je koláč hotový.

Vyndejte opatrně z trouby, na horní okraj pánve přiložte velký talíř a rychle obraťte. Pozor, šťáva je horká. Nechte mírně zchladnout a podávejte teplý, například s domácí vanilkovou zmrzlinou.

tarte tatin1

 

Lahodná domácí vanilková zmrzlina

Tuhle vynikající zmrzlinu připravíte doma v mrazáku, nepotřebujete žádný stroj, vše je velice jednoduché,“ upozorňuje autorka receptu Sabina Kmecová.

Potřebujeme: 500 ml mléka, 130 g cukru krupice, 6 žloutků, 200 ml smetany ke šlehání (33%), 1 vanilkový lusk (nebo mletou pravou vanilku)

Jak na to: Nejprve si připravte anglický krém. Nejlépe se připravuje ve vodní lázni. Připravte si dva hrnce, jeden větší a jeden menší. Větší naplňte vodou tak, abyste do něj mohli ještě umístit menší hrnec s ingrediencemi na anglický krém.

V menším hrnci zahřejte mléko s vanilkou (vanilkový lusk oškrábejte nožem). V misce vyšlehejte žloutky s cukrem, přilejte teplé mléko a vymíchejte. Vraťte zpátky do hrnce a zahřívejte ve vodní lázni za stálého míchání dřevěnou měchačkou, dokud směs nezačne houstnout. Nesmí začít vřít, nebo se vám žloutky srazí. Jakmile směs začne houstnout, odstavte a nechte vychladnout, občas promíchejte.

Vyšlehejte pevnou smetanu a vmíchejte do anglického krému. Vzniklou hmotu přendejte nejlépe do nerezové misky nebo gastronádoby a dejte do mrazáku (-18 stupňů). Asi po 30ti minutách vyndejte a pomocí vidličky směs „naškrabte“, aby vám nevznikly velké krystaly. Opakujte podle potřeby (asi tak 3x), dokud nebude mít zmrzlina požadovanou konzistenci.tarte tatin 3

Náš tip: Aby se vám anglický krém nesrazil, vmíchejte do něj metličkou před začátkem zahřívání půl lžičky hladké mouky.

Zdroj informací: www.nebespan.cz

 

Reklama

Doporučujeme

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...

Zůstaňte svěží: Kohoutková jako (nejen) letní superhrdina

Léto je v plném proudu, slunce svítí, teploty stoupají, a proto je potřeba dodržovat pitný režim. A to nejlépe v podobě vody. Na tu byste však...

Přišli jsme o našeho milovaného pejska. Manžel se s jeho ztrátou vyrovnává pomocí umělé hračky

Každý se se smrtí svého zvířecího miláčka vyrovnává po svém. Někdo truchlí déle, jiný zase bere smrt jako součást života a věří, že už...

Dárky zdarma a Xiaomi produkty za zlomek ceny: Od fotomobilu až po robotický vysavač

Předškolní výprodej: Nenechte si ujít Redmi Pad 2 s velkým 11″ displejem a masivní baterií, prémiový smartphone Xiaomi 15 s fotoaparáty Leica, oblíbený Redmi...

Putování za kávou: Etiopie kolébkou lahodného moku

Etiopie je považována za kolébku kávy. Podle legendy zde pasáček koz jménem Kaldi objevil povzbuzující účinky kávových bobulí, když si všiml, že jeho kozy...

Připadá vám vaše pleť po létě vyčerpaně? Dopřejte ji silnou dávku regenerace

SynCare Fluid BOOSTERNOVINKA Vyzkoušejte regenerační Fluid BOOSTER od SynCare. Díky svým mimořádným regeneračním schopnostem prospívá nejen zdravé pokožce, ale zklidňuje a hojí pokožku podrážděnou, poškozenou...
Reklama
Reklama