Hubnoucí rajčatování
Rajčata se k nám do Evropy dostala od peruánských Indiánů v 16. století. Dnes jde o jeden z nejrozšířenějších druhů zeleniny na světě. I vy doma si je můžete vypěstovat na balkóně.
Nebo si vybrat z pestré nabídky rajčat v obchodech: od maličkých cherry až po masitá steaková.
Co všechno rajče umí?
Rajčata dokážou nejen zpomalit účinky stárnutí, ale také chrání pokožku před spálením. Za léčivou moc rajčat může lykopen - velmi účinný antioxidant. Právě díky němu mají rajčata protirakovinné účinky a zabraňují vzniku arteriosklerózy. Dále také obsahují vitamíny A,B,C a E. Z minerálních látek jsou to především vápník, draslík
a hořčík. Rajčata navíc obsahují kyselinu listovou, která podporuje krvetvorbu. Obsažený vitamín B posílí naše nervy a vitamín C podpoří náš imunitní systém. Jadérka z rajčat podporují činnost střev. Díky rajčatům samozřejmě zhubnete, jelikož jsou nízkokalorická, 103 kJ na 100 g. Navíc obsahují chrom, který by měl organismu umožňovat efektivně spalovat tuk a cukr. Ovšem názory na toto tvrzení se různí. Rajčatová šťáva odvodňuje a navíc osvěžuje. Takže rajčatový salát jako lehký oběd je správná volba, ale nesmí plavat
v majonéze. Ale abyste využili všechna pozitiva rajčat, je lepší konzumovat je tepelně zpracovaná. Rajčata totiž patří mezi ten druh zeleniny, který uvolní více prospěšných látek až po tepelném zpracování. Zahraniční studie dokonce doporučují konzumovat denně 5 lžic rajčatového protlaku nebo kečupu pro zpomalení stárnutí.
Hubnoucí program
Rajčata k snídani, obědu, svačině i večeři. Samozřejmě ne jako jediný druh stravy. Pokuste se je propašovat do každého jídla, které uvaříte. A věřte, že se nepřerajčatujete. Máte totiž mnoho možností, jak je upravit. Syrová by se vám opravdu mohla „přejíst“, a na salátech dlouho nevydržíte. Naštěstí můžete rajčata dusit, vařit, zapékat i grilovat, mixovat do pomazánek, sušené nakládat do olivového oleje, vyrábět si z nich domácí kečup, protlak i džus. Ve všech těchto podobách rajčatům zůstávají vlastnosti, po kterých budete hubnout.
Náš tip: Omeleta a polévka
Taková rajčatová omeleta je prima letní oběd či večeře. Na oleji osmahněte 1 jemně nakrájenou cibuli, přidejte na plátky nakrájená 2 rajčata. 2 vejce rozkvedlejte se 4 lžícemi mléka, zalijte jimi rajčata, posypte oreganem
a usmažte dozlatova. Dochutíte solí.
A příště si zas udělejte rajčatovou polévku:
Na oleji orestujte jemně nakrájenou cibuli, 1 stroužek česneku a 250 g spařených a oloupaných rajčat.
Vše zřeďte 100 ml zeleninového vývaru a rozmixujte. Do polévky přidejte 100 g uvařené brokolice
a 100 g sterilovaných bílých fazolí. Dochutíte kořením podle chuti.
eh
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)