Zdravé jídlo v práci
Pokud jste dočetla až sem, možná si říkáte, zaplať pán bůh za to, že vůbec máte čas udělat si v poledne pauzu na jídlo. Realita je v Česku taková, že řada firem neumožňuje svým zaměstnancům udělat si pořádnou přestávku na jídlo. Zákoník práce sice stanovuje povinnou přestávku po šesti hodinách, pokud ale začínáte třeba až v devět, znamená to, že na oběd máte nárok až po třetí hodině odpoledne. Vy ale máte naštěstí práci, kde máte možnost udělat si v poledne pauzu na oběd. Jak s ní naložíte?
Tou na první pohled nejjednodušší variantou samozřejmě je nosit si své vlastní jídlo z domova a v práci
v kuchyňce si ho ohřát. To má své výhody: víte přesně, co budete jíst, většinou to bude chutnější a levnější varianta, než v obyčejné hospodě. Dlouhodobě a pravidelně takhle ale vydrží fungovat jen superžena. Navíc se tak můžete i společensky vyautovat, když vaši kolegové budou utužovat pracovní kolektiv na společném obědě, zatímco vy budete trávit poledne sama nad vlastním jídlem. A tak alespoň jednou za čas vystavíte svůj žaludek přísunu stravy z restaurace.
Tady jsou rady, jak to udělat, abyste nezradila svá předsevzetí:
- vybírejte si pokrmy vařené z lokálních a sezónních surovin. Alespoň jednou týdně si dejte čistě zeleninové nesmažené jídlo
- pokud si dáváte celé menu, upřednostněte lehčí polévku, jako je vývar.
- zeptejte se obsluhy, zda nenabízejí menší porce. Pokud víte, že ve vaší hospodě dávají velké porce, dopředu si řekněte o to, aby vám ji přinesli menší, i když budete muset zaplatit za celou. Je psychicky jednodušší nenechat si něco přinést, než potom nechat odnést zbytek.
- upřednostňujte jídla, která mají jako přílohu i zeleninu. Pokud se maso nabízí samostatně, vyberte si k němu jako přílohu porcí dušené zeleniny či salát.
- pokud si dáte smažené maso či zeleninu, nedávejte si k tomu smaženou přílohu. Například americké brambory nahraďte vařenými.
- v létě si dejte jako hlavní jídlo zeleninový salát. Pozor ale na majonézové zálivky
- hotovky bývají vždy levnější než minutky, většinou jsou ale také energeticky vydatnější
Co s sebou v misce do práce?
Od jednoduchých těstovin, chutné sandwiche či zbytků od večeře si dělejte saláty. Je to rychlá a zdravá alternativa oběda z domova!
NÁŠ TIP na dochucení!
Unikátní poměr mezi mastnými kyselinami Omega 3 a Omega 6 koresponduje s přirozenými potřebami lidského organizmu. Patří mezi zdravé tuky, které jsou pro lidské zdraví nezastupitelné. Mnohé z těchto látek jsou pro lidské zdraví nezbytné, tělo si je neumí „vyrobit“ a je zcela závislé na příjmu z potravy. Konopný olej přináší tyto látky v přirozené, snadno stravitelné formě. Olej je vhodnou potravinou pro děti i dospělé a lze ho používat dlouhodobě, bez omezení. Konopný olej je ideální pro studenou kuchyni – do salátů, zálivek, pomazánek apod. Lze ho použít k dochucení teplých jídel těsně před konzumací.
A my pro vás máme soutěž a tři výherci se budou těšit z Bio konopného oleje od Annabis.
Odpovězte na soutěžní otázku:
Podmínky SOUTĚŽE - Sledujte nás na FB a také IG.
Výherce: D. Holůbková, P. Kubáňová
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)