Bylinková zahrádka bez zahrady

Bylinková zahrádka bez zahrady


Balkon a terasa

Máte-li balkon nebo terasu, je místo pro bylinkovou zahrádku vyřešeno. I na malém prostoru se dá pěstovat spousta rostlinek, které polahodí oku i chuťovým buňkám. Jen pozor, aby nestály v průvanu, ten jim nesvědčí.

Okenní parapet

Pohled z okna vám zpříjemní zelená záplava v truhlíku, který je třeba na parapet bezpečně připevnit. Například silně aromatická bazalka, které vzhledem k její teplomilnosti slunné místo za oknem velmi svědčí, bude odpuzovat mouchy a komáry a odradí je od návštěvy vašeho bytu, což je další plus. Musíte jen pravidelně sledovat stav zálivky, bylinky nesnášejí přemokření, a na druhou stranu v malých květináčích brzo trpí suchem. Zálivka by měla být mírná a častá.

Na kuchyňské lince

Pokud nemáte balkon, terasu ani širší venkovní parapety, nevěšte hlavu. Truhlík s bylinkami umístěte přímo na kuchyňské lince, nebo na poličce, jen musí jít o místo, kam přes den alespoň pár hodin svítí slunce. A uvidíte,
že i uvnitř bytu se bude zeleným rostlinkám dařit. A ta vůně! Pro interiér povyšte bylinky na dekoraci. „Zabydlete“ je v efektních porcelánových nádobách nebo pletených košících, kterých je na trhu obrovský výběr.

 

Které bylinky si koupit?

Pokud nemáte čas ani trpělivost si bylinky vypěstovat ze semínek, na což je právě teď vhodný čas, zajděte počátkem jara do velkého zahradnictví a nakupte si je už předpěstované. Pak už stačí jen speciální bylinková zem s potřebnými živinami, do které sazeničky zasadíte. Které bylinky by neměly ve vaší „zahrádce“ chybět?

Bazalka je výtečná v rajčatovém salátu, k italským těstovinám i k pokrmům z hub. Rozmarýna, levandule, šalvěj či tymián se používají na ochucení drůbeže a ryb. Šalvěj, meduňka a máta zpestří i tvarohové pomazánky.
Máta je výborná nejen k tradičnímu okurkovému salátu, ale i k salátu ovocnému a sladkým dezertům. Saturejka a yzop se hodí k luštěninám, které navíc díky ní nepůsobí tolik nadýmavě. Estragon se přidává do polévek
a pokrmů z ryb. Oregano či čerstvá majoránka zpestří pokrmy z brambor a neobejde se bez nich pizza i mnohé těstoviny. Listy fenyklu se přidávají do polévek a k dušené zelenině. Myrta či majoránka dodají grilovanému masu příchuť, i pokud se jejich větvička pouze položí na oheň.

 

 

 

Text: eh