Bylinkami proti nachlazení

Bylinkami proti nachlazení


Vybírejte podle účinných látek

Jsou případy, kdy se bez „klasické“ lékařské péče neobejdete. Pozor je třeba dát na záměnu nebezpečné chřipky doprovázené horečkami s běžným nachlazením. V prvním případě se vyplatí s vyhledáním lékaře neotálet. Na druhé straně na rýmu „kýchavku“ si s bylinkami můžete krásně vystačit. S těmi máte navíc jistotu, že organismus nezatěžujete látkami, které do něj nepatří. Jde spíše o to, vybrat ty správné byliny, které si díky obsahu určitých účinných látek poradí právě s nachlazením. Měly by tedy obsahovat hlavně silice, které pomáhají rozpouštět hlen, usnadňují odkašlávání a pomáhají tělu vypotit se.

Pokud jde o léčebné účinky je doslova k nezaplacení bez černý. Všechny části této rostliny mají léčivé účinky
a obsahují látky, které účinně působí proti bakteriím. Čaj z bezových květů ochucený citrónovou šťávou je pro nemoci z nachlazení a záněty opravdu silným soupeřem. Bezový čaj vám pomůže k pořádnému vypocení, uvolní hlen a dokonce pomáhá i při teplotách.

Jitrocel je další bylinou, kterou oceníte při rýmě a zejména při kašli. Výborná je právě na odkašlávání
a jitrocelový sirup je v této souvislosti již zažitý pojem. Mezi další bylinky, které stojí za to vyzkoušet rozhodně patří šalvěj lékařská, lékořice či hluchavka bílá. Výborná je též divizna, která rozpouští hleny a ozdravuje sliznice. Máta se zase skvěle osvědčuje při bolestech hlavy.

Bylinky je třeba správně připravit

Jak již bylo řečeno bylinkové čaj nejen pomáhají, ale obvykle také mají dobrou chuť a skvěle voní. Navíc jejich účinky jsou jemné a při správném nasazení značně účinné. Bylinné čaje se obvykle připravují ze sušených listů
a květů. Doporučuje se spařit dvě lžíce sušené čajové směsi ve zhruba čtvrt litru horké vody a nechat je vylouhovat do deseti minut. V případě, kdy připravujete čaj z plodů, častý je například šípkový čaj, začínejte za studena a zahříváním nápoj doveďte až do varu. Poté opět asi po deseti minutách, kdy odvar necháte ustát,
čaj slijte a nechte zchladnout tak, abyste ho mohli pít.

 

 

 

(miž)