Středeční pečení a jahodová Pavlova! Vyzkoušejte!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vítejte u dnešního receptu, který bude věnován, jak už název napovídá delikatese, jménem Pavlova! Jedná se o dort z pečeného krému, ze šlehaných bílků a oblíbený je především v Austrálii a na Novém Zélandu. Je ale tak dobrý, že jej připravují domácnosti na celém světě. Nebuďte pozadu ani vy! 

Suroviny:

Na pusinky:

  • 6 bílků
  • špetka soli
  • 250 g cukru krupice
  • 1 lžička vinného octa
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžičky škrobu

Krém:

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 300 g tučného tvarohu
  • 45 g cukru moučka

Jahodový sirup

  • 300 g jahod
  • 30 g cukru krupice

 

Příprava:

Troubu rozpálíme na horkovzduch na 170°C. Připravíme si plechy a pečící papíry (dohromady 3) a podle skleničky na papíry namalujeme kola asi 10 cm v průměru. Papíry otočíme (aby se nám tužka neobtiskla na bílek, ale byla vidět – prosvítá). Do mísy dáme bílky s trochou soli a vyšleháme tuhý sníh. Šleháme dál a postupně (po lžicích) přisypeme všechen cukr a šleháme tak dlouho, dokud nevznikne pevný lesklý sníh, ve kterém zůstávající stopy po metličce. Nakonec zašleháme ocet, vanilkový extrakt a škrob. Sníh natřeme do pečící papír na místa nakreslených kol do asi 1cm vysoké vrstvy. Jednotlivé pusinky nemusí být nijak extra úhledné. Plechy vložíme do rozpálené trouby a pečeme asi 3 minuty. Pusinky nesmí začít hnědnout! Pak troubu stáhneme na 110°C (horkovzduch) a pečeme dalších 45-50 minut dokud nejsou pusinky na dotek tvrdé. Vevnitř zůstáváají ale měkké a vláčné. Pootevřeme dvířka a necháme zcela vychladnout. Krém: Originální krém na pavlovu je pouze a jen vyšlehaná smetana. Pokud tedy chcete originální náplň, ušlehejte 650 ml smetany a máte krém hotov. Je možné, že krém nebude na všechny pusinky stačit, záleží hlavně na tom, kolik ho budeme vrstvit na jednotlivá patra. Někdo dává míň a někdo víc,  tak pokud vám krém nebude stačit, prostě přidělejte další. Jahody omyjeme, odstopkujeme a nakrájíme na menší kousky. Zasypeme cukrem a necháme asi 10 minut stát, aby pustily šťávu. Pak je rozmixujeme, dáme na sporák, přivedeme k varu a asi 2 minuty provaříme do konzistence sirupu. Necháme zcela vychladit. Vrstvení dezertu: Pavlovu si můžeme dle chuti vytvořit jednopatrovou a nebo třeba třípatrovou. Každopádně vždy vrstvíme takto:

  • bílková pusinka
  • rozetřený krém
  • na plátky nakrájené čerstvé jahody (ty nejsou v rozpise uvedeny, ale je třeba s nimi počítat:o))
  • pokapeme jahodovým sirupem.

 

 

Vyzkoušeli jste? Jak vám chutnalo?    

Markét    

 

 

 

Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.

Reklama

Doporučujeme

Meteoroložka Dagmar Honsová prozradila, jaká je šance na bílé Vánoce

Vzpomínáte si ještě na tu kouzelnou atmosféru, kdy krajinu pokryl bílý samet a na Štědrý večer se tiše snášely vločky? Není divu, pokud ne....

Moravský Krumlov: Poklad, který nezaostává za slavnějším jmenovcem

Nejeden z vás jistě navštívil Český Krumlov, nebo se tam teprve chystáte. A je vám zřejmě známo, že Krumlovy najdeme na mapě hned dva:...

Mikulášská nadílka nemusí být plná cukru,zkuste to letos trošku jinak

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Mikulov: Historie, víno a příroda v srdci Jižní Moravy

Mikulov je malebné městečko s přibližně 7,5 tisíci obyvateli, ležící pouhých 50 km od Brna. Návštěvníky okouzlí historií architektonických památek a krásou okolní přírody,...

Jak zkrotit večerní chutě a přejídání: proč vznikají a jak s nimi pracovat efektivněji

Večerní chutě jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se lidé potýkají. Možná to znáte i Vy: celý den máte pocit, že se držíte,...

Nová aplikace Senior Pas šetří stovky korun. Stačí vám věk 55 let

Zahoďte staré papírové kartičky a strach, že jste slevu zapomněli doma. Pro lidi nad 55 let přichází revoluce v podobě mobilní aplikace Senior Pas,...

Ottie představuje tajemství korejské krásy

Korejská kosmetika se stala celosvětovým fenoménem díky jedinečnému spojení moderní vědy, přírodních ingrediencí a filozofie rovnováhy. Neslibuje zázraky přes noc, ale nabízí dlouhodobě zdravou, hydratovanou...

Pět nevinných frází, které zaručeně promění rozhovor v minové pole

Nejsou to hádky, co ničí vztahy, ale slova, která v nich zazní. Lidský mozek totiž reaguje na slovní útok rychleji než na racionální argument,...

Nová vlna podvodů: Umělá inteligence napodobuje hlasy vašich blízkých a krade miliony

Zvoní telefon, na videu vidíte svého vnuka v nouzi a on žádá o peníze. Zní to naléhavě. Jenže to není on. Umělá inteligence se...

Podzim v plné síle: jak dobít baterky, i když se dny krátí

Stejně jako podzim hýří barvami, můžete i vy sršet energií. Kombinace pošmourného počasí a brzké tmy sice často přináší únavu, ale existuje spousta drobných...

Diagnostikovaný psychopat popsal hlavní rozdíl mezi ním a běžnými lidmi: Necítím vinu

Myslíte si, že psychopaté jsou chladné stroje bez jakýchkoli emocí? Pětadvacetiletý Loïc de Marie, jemuž byla diagnostikována antisociální porucha osobnosti, tvrdí opak. Cítí radost...

Zamilujte se do Palsu. Městečka, kde se zastavil čas a mluví jen kameny

Jeho jméno znamená „bažina“, přesto je to jeden z nejkrásnějších klenotů Španělska. Středověké městečko Pals ukryté v piniových hájích Katalánska je mozaikou kamene, ticha...

Podzim bez nachlazení? S Wild & Coco je to hračka

Mimo krásně zbarveného listí a těšení se na Vánoce přináší podzim zvýšené riziko nachlazení, viróz a únavy. Jak se mění počasí a kolísají teploty,...

Žena pila dva týdny olivový olej, popisuje nečekané změny na těle i pleti

Říká se mu tekuté zlato a středomořská dieta na něj nedá dopustit. Co se ale stane, když poslechnete virální rady a začnete pít dvě...

Chlad za okny, pohoda uvnitř.Jak udržet domov zdravý i útulný

S příchodem podzimu a zimy se náš život přesouvá dovnitř. Venku se ochladí, dny se zkrátí a my si začínáme užívat teplo domova. Deky, svíčky...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3