Mořská ryba není jen losos

K úpravě mořských ryb se u nás přistupuje pořád ještě s rozpaky. Není divu - k moři to máme daleko a spíš než na čerstvé rybí maso jsme zvyklí na rybičky v konzervách. Celé ryby jsou levnější než filety, ty ale zase máte na talíři bez kostí. Jenže mořské ryby js


K úpravě mořských ryb se u nás přistupuje pořád ještě s rozpaky. Není divu - k moři to máme daleko a spíš než na čerstvé rybí maso jsme zvyklí na rybičky v konzervách. Celé ryby jsou levnější než filety, ty ale zase máte na talíři bez kostí.

Mořská ryba není jen losos

Jenže mořské ryby jsou dobré a zdravé a odborníci říkají, že by se měly na talíři objevovat aspoň dvakrát týdně. Jejich maso na rozdíl od sladkovodních ryb obsahuje jód, který jinak získáme jen z upravené kuchyňské soli. A také je bohaté na rybí tuk plný omega-3 nenasycených mastných kyselin a vitaminů A a D. Maso mořských ryb je lehké, hodí se do dietního jídelníčku. Takže po něm nepřiberete, a navíc po rybí večeři se salátem nepůjdete spát s přeplněným žaludkem.

Losos u moře nefrčí

Česká kuchařka zná hlavně lososa, ten ale v přímořských státech kupodivu nepatří k nejoblíbenějším rybám. Jeho maso je poměrně tučné a chuťově nevýrazné. Hodí se spíš k úpravám s různými přelivy a omáčkami. Na rychlou večeři, při které rybu - lehce pokapanou kvalitním olejem - jen hodíte na pánvičku a během pár minut necháte rozvinout její vůni a chuť, se hodí lépe treska, poměrně levná makrela nebo dražší platejz. Steak z tuňáka už je delikatesa, která se vyrovná hovězímu bifteku.

Co je důležité?

Když máte chuť na chlazenou rybu, která je samozřejmě lepší než mražená, pečlivě zkoumejte, zda je opravdu čerstvá. Bát se nemusíte – ryba udržovaná na ledové tříšti vydrží dobrá čtyři až pět dnů a od vylovení ze sádek k nám doputuje za dva dny. Takže je dost času na to ji prodat v dobrém stavu. Čerstvé ryby najdete například na pultech hypermarketů Tesco nebo Makro.

Jak poznat skutečně čerstvou mořskou rybu?

  • leží na ledové tříšti a kousky ledu je i pokrytá
  • má jasné vypouklé oči
  • leskne se, má na sobě sliz
  • když do ní zatlačíte prstem, prohlubeň se rychle vyrovná, maso se vrací do původního tvaru
  • žábry jsou červené

Čemu se vyhnout obloukem?

  • obchodu, v němž je místo ostré rybí vůně cítit zkažené maso
  • rybám se zašedlými žábrami a zapadlýma kalnýma očima
  • nahnědlé krvi a žlutému mazu na ledové tříšti
  • podezřele nízké ceně – prodavač se evidentně chce zbavit ne úplně čerstvé ryby
(gk) Foto: www.pixmac.cz