Domácí Sushi

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Domácí Sushi

Co budete  potřebovat:  sushi-ID-100274375-210x150
-rýžový ocet 1 lžíce
-sushi rýže 250g
-losos 300g
-wasabi 2 lžičky
-avokádo 1 ks
-řasa Nori 1 balíček
-sojová omáčka

Rýže: koupíme speciální sushi rýži, vyznačuje se tím, že je krátká. Rýže musí být ve finále lepivá,
ale nerozvařená. Rýži propereme ve studené vodě, dokud není voda čirá, někdy to trvá hodně pokusů,
tak lze i nechat nějakou dobu ve studené máčet. Poté jí dáme ve studené vodě vařit. Až dojde k varu, necháme ještě 10 minut vařit, poté 20 minut dojít v teple, celou dobu neodklápíme pokličku.

Připravíme si lžíci nebo dvě rýžového octa (pokud není rýžový, lze nahradit třeba jablečným) a nalijeme
do rýže, promícháme (mícháme velmi opatrně, avšak důkladně) a necháme rýži vystydnout.

Kolem rolovací podložky (vypadá jako podložka ze špejlí) si nachytáme wasabi (zelený křen, není to drahé, vydrží to dlouho a dá se to pužít např. i na křenovou pomazánku), na špalíky (cca tlusté jako malíček, dlouhé jak to jde) ryby (doporučuji losos filet, pro náročnější tuňák – ryby nikdy ne z mražených!) a zralé avokádo nebo okurka salátovka. Nachystáme si sushi řasy (nori). Dále k ruce utěrku, nůž a mísu s ledovou vodou.

Plát řasy si nejlépe rozpůlíme podélně, začátečníci a ti, co mají rádi sushi mohutnější, mohou nechat plát celý. Položíme lesklou stranou na rolovátko, spodní kraj ke spodnímu kraji. Navlhčíme ruku ve vodě, nabereme hrst rýže, rozprostřeme po celé ploše řasy krom horního okraje. Doprostřed rýže podélně položíme rybu a okurku/avokádo, prstem nabereme wasabi (malinko!) a poťukáme podél ryby po rýži (jako bychom dělali čáru z wasabi, ale nemáme na prostě tolik wasabi, to bychom měli moc pálivé). Začneme rolovat odspoda řasu do rolády, podložka pokračuje rovně, řasa se zaroluje dovnitř. Nakonec můžeme zmáčknout
ze čtyř stran, aby nám rolka držela a utvořil se čtverec (nebo necháme válce), pokud je řasa suchá, na začátku procedury ji jemně pokropíme vodou. Váleček rozkrojíme na 6-8 kousků.

Podáváme s hůlkami či lze jíst prsty (původně mělo sushi funkci jako naše chlebíčky). Sushi namáčíme do sojové omáčky, ve které si můžeme rozmíchat wasabi.

Reklama

Doporučujeme

Tipy, jak na letošní Vánoce lehce a zdravě

Užijte si letos Vánoce naplno a zdravě. Svátky nemusí být spojeny s nadměrnou konzumací cukru a těžkých jídel. Chutně, lehce a funkčně můžete letos...

Čtyři šálky denně jsou v normě. Češi se limitu ani nepřibližují

Dlouhé roky nás strašili, že káva je dálnicí k infarktu a dehydrataci, jenže nejnovější data otáčejí kormidlo o sto osmdesát stupňů. Ukazuje se, že...

Dámské zimní boty – může jeden model ladit s elegantním kabátem i s ležérní bundou?

Zima přináší nejen zasněženou krajinu a sváteční atmosféru, ale často také náročné podmínky, které prověřují kvalitu naší obuvi. Mokré chodníky, rozbředlý sníh, mráz i...

Zapomeňte na Alpy. Světové hlavní město mléka leží v prachu a horku

Zelené pastviny a cinkání zvonů ve Švýcarsku jsou sice romantickou představou, avšak realita globálního mléčného byznysu vypadá diametrálně odlišně. Skutečný vládce trhu se ukrývá...

Přírodní péče k Vánocům? Ano, darujte kosmetiku plnou kozího mléka

Také přemýšlíte, jak udělat radost svým blízkým  dárkem, který má opravdový smysl? Přírodní kosmetika plná kozího mléka v sobě spojuje mnohé. Kozí mléko bylo...

Banánová slupka a čaj. Trik za pár korun, který rozsvítí Vánoce

Máte doma zelený keřík, který zarputile odmítá vykvést, zatímco v obchodech vidíte rostliny obalené poupaty? Čas se krátí, ale ještě není vše ztraceno, neboť...

Sukně Reserved: moderní kousky, které reagují na rytmus každodenního života

Sukně od Reserved dnes nejsou jen estetickým doplňkem, ale funkční součástí šatníku, která dokáže pružně reagovat na to, jaký máte den. Jednoduché střihy, výraznější...

Manželství není Disneyovka: 5 krutých pravd, které zjistíte až po svatbě

Vstupujeme do toho s růžovými brýlemi a pocitem, že láska hory přenáší, jenže realita všedních dnů nás často profackuje dřív, než stihneme vybalit svatební...

Pracoval s Pittem i DiCapriem. Martin Hub v pořadu Popojedem odhaluje zákulisí kaskadérského řemesla

Známý český herec a kaskadér, který se představil i ve světových filmech jako Titanic, Gladiátor nebo Troja. To není nikdo jiný než Martin Hub....

Jak využít slupky z brambor a jablek pro zdravější vaření

Automaticky saháme po škrabce a bezmyšlenkovitě házíme kusy zeleniny do koše, aniž bychom tušili, že se zbavujeme toho nejcennějšího pokladu. Slupky totiž nejsou odpadem...

Průvodce online seznamováním

V dnešní digitální době se seznamování přes internet stalo běžnou součástí našeho života. Online seznamky a aplikace přinášejí obrovské možnosti – můžete se spojit...

5 nejčastějších chyb při třídění odpadu: i malé změny vedou k velkým úspěchům

Třídění odpadu se u nás již stalo standardem, podle nejnovějších statistik třídí pravidelně své odpady na 75 % obyvatel ČR. Řadíme se tak mezi...

Ženy o Vánocích touží po klidu, muži po hračkách. Jak se trefit do vkusu úplně každému

Zase stojíš bezradně v obchodě a máš okno, protože vůbec netušíš, čím potěšit své blízké? Neboj, letos to zvládneme bez ponožek z nouze a...

Vánoční soutěž o jedinečnou kosmetiku Onclé

Přejete si k Vánocům něco, co potěší tělo i duši? Připravili jsme pro Vás luxusní balíček přírodní tělové kosmetiky, která podporuje zpevnění, vyhlazení a tvarování...

Darujte o letošních svátcích svým blízkým dárek, který jim přinese smysluplný odpočinek

Vánoční svátky jsou obdobím radosti, setkávání a vytváření trvalých vzpomínek. Jakmile však sváteční období skončí, mnoho dospělých čelí obvyklé výzvě – povánočnímu útlumu. Místo...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3