Slazení melasou: naučte se používat černé zlato

Je sladká, je zdravá. Obsahuje řadu minerálů a vitaminů a jen minimum kalorií. Na rozdíl od běžného cukru. Zařaďte do svého jídelníčku melasu a tělo vám poděkuje. Máte ráda sladké? Hořkou kávu si prostě nevychutnáte? Nemusíte se jí vzdávat. Melasa z cukrové třtiny


Je sladká, je zdravá. Obsahuje řadu minerálů a vitaminů a jen minimum kalorií. Na rozdíl od běžného cukru. Zařaďte do svého jídelníčku melasu a tělo vám poděkuje.

Slazení melasou naučte se používat černé zlato

Máte ráda sladké? Hořkou kávu si prostě nevychutnáte? Nemusíte se jí vzdávat. Melasa z cukrové třtiny je zdravou náhradou řepného cukru. Jedná se vlastně o vedlejší produkt, který vzniká při výrobě cukru ze třtiny. Tento hustý sladký sirup černé barvy obsahuje v koncentrované podobě veškeré cenné látky z cukrové třtiny. Jsou to zejména vitaminy skupiny B, dále celá řada minerálů: železo, měď, vápník, chróm, fosfor, draslík, hořčík nebo zinek. A právě minerály hrají důležitou roli při správném metabolismu cukrů. Naše tělo je potřebuje k produkci enzymů, které cukry štěpí. Rafinovaný řepný cukr však o minerály procesem rafinace přichází a dodává nám jen takzvané „prázdné kalorie“ neboli energii bez jakékoli výživné hodnoty. Melasa tedy není jen jedna z mnoha novinek, které na nás chrlí byznys se zdravou výživou, ale produkt, který doporučují i odborníci. V oblastech Jižní Ameriky, kde se cukrová třtina pěstuje, byla dlouhou dobu hlavní položkou na jídelníčku tamních obyvatel. Ti lidé neznali rakovinu, tuberkulózu, lepru ani kloubní onemocnění.

Zůstaňte štíhlá

Ne, neznamená to, že teď musíte jíst jen melasu, ale naučte se ji používat. Melasa navíc obsahuje méně kalorií než ostatní sladidla (dvě třetiny oproti medu, polovinu oproti klasickému cukru), a tak vám pomůže ohlídat si štíhlou linii. Nenechte se od konzumace odradit ani její specifickou chutí, která vám nemusí hned vyhovovat. Vždyť co bychom neudělaly pro štíhlou linii...? (mž) Foto: www.pixmac.cz