LEGENDÁRNÍ BOMBARDINO SLAVÍ: 40 LET NA HORSKÝCH SJEZDOVKÁCH

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Bombardino_fotoKaždý italský horal ví, že třeskutá zima v Alpách se neobejde bez proklatě silného vyprošťováku veselé barvy: bombardina. Alkoholický lomcovák, který na svahu zahřeje víc než šála a čepice, je legendárním nápojem lyžařských středisk v Itálii a jeho popularita se valí i za hranice Alp. Letos Bombardino slaví své 40. narozeniny a věřte, že nikoho nenechá chladným! Oslavte to také přímo v kolébce tohoto ďábelského dryáku: v oblíbeném Livignu.

Zářivě kanárková barva, kopec šlehačky a ve sklence odraz prosluněných alpských svahů. Takový je požitek z Bombardina, které v sobě snoubí italskou romanci a drsnou přírodu zdejší krajiny. Základem tohoto drinku je vaječný koňak, který se mísí s alkoholem a šlehačkovou čepicí. A že je to bomba alkoholická i kalorická, pochopíte už při prvním loknutí – ideální do mrazivého dne plného sportování na sjezdovkách.

Ochutnat můžete varianty Pirate (vaječný koňak s rumem), Scots (vaječný koňak a whiskey) nebo Calimero (vaječný koňak a espresso). Ve všech podobách vám Bombardino prohřeje každou buňku v těle, a to nejen díky silnému alkoholu, ale i horké teplotě, za které je servírován.

Bombardino pochází z italského Livigna. Legenda praví, že před 40 lety seděli v horské chatě Mottolino čtyři přátelé a uvažovali nad drinkem, který by je pořádně zahřál. Po několika experimentech umíchali horký nápoj z mléka, brandy a vaječného koňaku, který podávali ještě za tepla. Když drink vyzkoušel jeden ze zákazníků, zahlaholil nadšeně: „Accidenti! È una bombarda!“ ….A bombardino bylo na světě.

hora Maennlichen _foto by Maennlichen Cableway Ltd (4)

Od té chvíle se jeho popularita šířila bleskovou rychlostí napříč italskými lyžařskými resorty
a po několika letech se nápoj začal vyvážet
i do zahraničí. Nadále však zůstává místním symbolem a nejpoctivější Bombardino vám podle staré receptury umíchají právě v jeho rodišti – Livignu. Dnes jeden z nejluxusnějších resortů, Livigno, disponuje 115 km profesionálních sjezdovek a specializovanou freeride zónou. Oslavte 40. výročí Bombardina právě tam a objevte, zač je toho „una bombarda“!

 

Reklama

Doporučujeme

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...
Reklama
Reklama