Vítejte u dalšího dílu receptů. V tom dnešním se zaměřím na jednu z mých oblíbených rychlovek. Po tomto receptu sahám hlavně v létě, je to pro nás ideální dezert v teplejších dnech. Vyzkoušejte ho i vy a na první grilovačce oslňte lahodným dezertem!

Suroviny:
- dětské piškoty
- 150 g mascarpone
- 150 g smetany ke šlehání
- 250 g tučného tvarohu
- 200 g zakysané smetany
- 50 g cukru moučka
Příprava:
Mascarpone a smetanu ke šlehání musíme mít vychlazené na stejnou teplotu. Společně je vložíme do mísy, přidáme cukr a na střední rychlost asi minutu šleháme, aby se vše propojilo. Pak zvýšíme otáčky a během asi tak 3 minut vyšleháme tuhý krém. Do něj po lžičkách zašleháme všechen tvaroh a nakonec i zakysanou smetanu.
Dortovou formu s průměrem 23 cm vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem. Dno vyložíme piškoty (ploškou dolů, vyboulením nahoru) a potřeme slabší vrstvou krému. Vyskládáme piškoty na boky formy (díky krému budou držet, protože je do něj můžeme lehce zapíchnout). Položíme další vrstvu piškotů a na ně krém – pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechen krém. Poslední vrstvu piškotů (tou budeme končit) položíme ploškou nahoru a vyboulením dolů.
Dort lehce zasypeme strouhaným kokosem, překryjeme folií a na vrch položíme plochou pokličku nebo talíř, který tak akorát pasuje do formy, vložíme do lednice a zatížíme cca půl kilem (třeba dvěma kostkami másla). Necháme v lednici minimálně 4 hodiny proležet (ideálně přes noc).
Před servírovaním sejmeme poklici a folii, odepneme boky formy a dort překlopíme na servírovací tác.
V sezoně lze dort naplnit i drobným ovocem – borůvky, maliny, jahody. Mimo sezonu poslouží třeba kompotované meruňky nebo broskve (řádně okapané). Stačí ovoce poklást na krém.
Vyzkoušeli jste? Jak vám chutnalo?
Markét ,)
Díky za inspiraci pradobrotám.