Dejte Velikonocům šmrnc: šéfkuchař radí jak na to

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Easter breakfast with bread, ham, dyed eggs and Easter lamb, Image: 164588185, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, FoodCollectionS příchodem jara nastává čas na svěží průvan v jídelníčku. Na talíře se dostávají bylinky, pestré saláty i chutné sýry. Jak lehké chutě nakombinovat a dodat jim šmrnc, radí šéfkuchař Daniel Průša.

Velikonoce si letos pospíšily a s nimi na talíře putují tradiční pokrmy typu jehněčího či králičího masa, kopřivových specialit a osvěžující zeleniny. Po hutné zimě má jídelníček příležitost se nenásilně odlehčit, a napomoct tak očistě organismu, který volá po úklidu. A přitom nemusí jít o drastické detoxy a králičí stravu, nad kterou ohrne půl rodiny nos. Naopak – velikonoční hody mohou být svěží a vydatné zároveň.

Velikonoce jsou obdobím nových začátků, které přejí kulinářské tvořivosti a neotřelým kombinacím.
Rajská hudba pro všechny šéfkuchaře, kteří mohou popustit uzdu své fantazii. A tak se do nápaditého kombinování chutí letos pouští i řada restaurací, které chystají speciální velikonoční menu.

IMG_3696

Šéfkuchař Daniel Průša z historické restaurace Hajnovka v centru Prahy sestavil na jaro šmrncovní tříchodové menu. Zrcadlí v něm svůj charakteristický rukopis a filozofii oblíbené restaurace: tradiční receptury potkávají moderní gastronomii. Ctí jarní dekorum, ale dodává mu svěží náboj. A jak takové velikonoční menu může vypadat?

 


Polévka
Krém z medvědího česneku s kozím sýrem a bramborou

Hlavní jídla
Křepelka s kopřivovou nádivkou a vlažným bramborovým salátem s jablky a kořenovou zeleninou

Roláda z králičího hřbetu s kroupovým rizotem, mladým hráškem a petrželovým olejem

Pomalu dušená jehněcí plec na česneku s listovým špenátem a opečenými bramborovými šiškami

Dezert
Opečený domácí mazanec s u nás dělanou zmrzlinou z podmáslí

Ochutnat toto menu přímo od Daniela Průši můžete v Hajnovce po celý velikonoční víkend. A nebo si ho zkusit připravit doma podle receptů, o které se uznávaný šéfkuchař podělil.

A pokud vás velikonoční menu šéfkuchařů zaujala a chcete se inspirovat více, nahlédněte do uceleného přehledu RESTU, největšího restauračního průvodce u nás. Najdete v něm kompletní seznam všech speciálních velikonočních menu, která budou servírovat restaurace po celé republice. Ať už je využijete
pro náměty k vlastnímu vaření, nebo se rozhodnete některý z podniků navštívit, nebudete litovat.

Křepelka s kopřivovou nádivkou a vlažným bramborovým salátem s jablky a kořenovou zeleninou

Křepelka

Přísady: 1 ks křepelky asi 220 g, 1 starší rohlík nebo 5 plátku toustového chleba, 15 listů kopřivy, sůl,
1 vejce, muškátový ořech, plocholistá petržel, pepř, mléko

Salát

Přísady: Brambory grenaille, řapíkatý celer, mrkev, jablko, hruška, červená paprika, vinný ocet, sůl, cukr, olivový olej

20160313_193212Postup: Rohlíky nakrájené na menší kostky zalijeme mlékem, aby nasály a změkly. Přidáme vejce, sůl, pepř, muškátový ořech, nasekané listy kopřivy a nasekanou petržel. Zamícháme a plníme směsí křepelku.

Křepelku osolíme a dáme podlitou vodou péct do trouby na 180°C asi na 50 minut.

 

Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kusy, ovoce zbavíme jadřinců a nakrájíme na měsíčky. Do hrnce dáme vařit vinný ocet, vodu, sůl, cukr a olivový olej. Postupně v této várce uvaříme všechnu zeleninu
a ovoce. Várku necháme vychladnout a suroviny do ní opět vrátíme.

Mazanec

Přísady: 600 g hladké mouky, 120 g cukru, 1x vanilkový cukr, 1x droždí (42g), 2 vejce, 120 g másla, 250 ml vlažného mléka, 100 g rozinek namočených v rumu, špetka muškátového ořechu, citrónová kůra z jednoho citrónu, špetka soli

Postup: Z vlažného mléka, droždí, špetky cukru a trochu hladké mouky si uděláme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Do větší mísy si dáme zbytek mouky, cukr, sůl, nastrouhaný muškátový ořech, citrónovou kůru, vejce, vanilkový cukr a rozpuštěné máslo. Přidáme vzešlý kvásek a pořádně propracujeme do hladkého těsta, nakonec zamícháme namočené rozinky. Necháme vykynout.

Z vykynutého těsta vytvarujeme bochník a nahoře rozřízneme ostrým nožem do kříže. Necháme opět vykynout. Dáme péct do vyhřáté trouby na 45 minut při 175°C. Zkoušku upečení zkontrolujeme pomocí špejle, pokud po zapíchnutí ji vyndáte suchou, tak je hotovo.

Krém z medvědího česneku s kozím sýrem a bramborou

Přísady: medvědí česnek, hladká mouka, máslo, zeleninový vývar, smetana, sůl, pepř, vařené malé brambůrky ve slupce, kozí sýr – měkký, bez plísně

Postup: Na másle osmažíme mouku a vytvoříme tak jíšku, zalijeme zeleninovým vývarem a přivedeme k varu. Přidáme medvědí česnek, sůl, pepř dle chuti. Provařenou polévku rozmixujeme ponorným mixérem
do hladka. Přidáme smetanu a provaříme.

Do talíře dáme vařenou nakrájenou malou bramboru, kozí sýr a zalijeme horkým krémem.

 

Reklama

Doporučujeme

Skříň přiražená ke zdi je past. Proč nábytek nesmí bránit vzduchu?

Možná si myslíš, že ten tmavý stín v rohu pokoje je jen kosmetická vada, kterou stačí přetřít barvou, ale opak je pravdou. Plíseň v...

Tipy, jak na letošní Vánoce lehce a zdravě

Užijte si letos Vánoce naplno a zdravě. Svátky nemusí být spojeny s nadměrnou konzumací cukru a těžkých jídel. Chutně, lehce a funkčně můžete letos...

Čtyři šálky denně jsou v normě. Češi se limitu ani nepřibližují

Dlouhé roky nás strašili, že káva je dálnicí k infarktu a dehydrataci, jenže nejnovější data otáčejí kormidlo o sto osmdesát stupňů. Ukazuje se, že...

Dámské zimní boty – může jeden model ladit s elegantním kabátem i s ležérní bundou?

Zima přináší nejen zasněženou krajinu a sváteční atmosféru, ale často také náročné podmínky, které prověřují kvalitu naší obuvi. Mokré chodníky, rozbředlý sníh, mráz i...

Zapomeňte na Alpy. Světové hlavní město mléka leží v prachu a horku

Zelené pastviny a cinkání zvonů ve Švýcarsku jsou sice romantickou představou, avšak realita globálního mléčného byznysu vypadá diametrálně odlišně. Skutečný vládce trhu se ukrývá...

Přírodní péče k Vánocům? Ano, darujte kosmetiku plnou kozího mléka

Také přemýšlíte, jak udělat radost svým blízkým  dárkem, který má opravdový smysl? Přírodní kosmetika plná kozího mléka v sobě spojuje mnohé. Kozí mléko bylo...

Banánová slupka a čaj. Trik za pár korun, který rozsvítí Vánoce

Máte doma zelený keřík, který zarputile odmítá vykvést, zatímco v obchodech vidíte rostliny obalené poupaty? Čas se krátí, ale ještě není vše ztraceno, neboť...

Sukně Reserved: moderní kousky, které reagují na rytmus každodenního života

Sukně od Reserved dnes nejsou jen estetickým doplňkem, ale funkční součástí šatníku, která dokáže pružně reagovat na to, jaký máte den. Jednoduché střihy, výraznější...

Manželství není Disneyovka: 5 krutých pravd, které zjistíte až po svatbě

Vstupujeme do toho s růžovými brýlemi a pocitem, že láska hory přenáší, jenže realita všedních dnů nás často profackuje dřív, než stihneme vybalit svatební...

Pracoval s Pittem i DiCapriem. Martin Hub v pořadu Popojedem odhaluje zákulisí kaskadérského řemesla

Známý český herec a kaskadér, který se představil i ve světových filmech jako Titanic, Gladiátor nebo Troja. To není nikdo jiný než Martin Hub....

Jak využít slupky z brambor a jablek pro zdravější vaření

Automaticky saháme po škrabce a bezmyšlenkovitě házíme kusy zeleniny do koše, aniž bychom tušili, že se zbavujeme toho nejcennějšího pokladu. Slupky totiž nejsou odpadem...

Průvodce online seznamováním

V dnešní digitální době se seznamování přes internet stalo běžnou součástí našeho života. Online seznamky a aplikace přinášejí obrovské možnosti – můžete se spojit...

5 nejčastějších chyb při třídění odpadu: i malé změny vedou k velkým úspěchům

Třídění odpadu se u nás již stalo standardem, podle nejnovějších statistik třídí pravidelně své odpady na 75 % obyvatel ČR. Řadíme se tak mezi...

Ženy o Vánocích touží po klidu, muži po hračkách. Jak se trefit do vkusu úplně každému

Zase stojíš bezradně v obchodě a máš okno, protože vůbec netušíš, čím potěšit své blízké? Neboj, letos to zvládneme bez ponožek z nouze a...

Vánoční soutěž o jedinečnou kosmetiku Onclé

Přejete si k Vánocům něco, co potěší tělo i duši? Připravili jsme pro Vás luxusní balíček přírodní tělové kosmetiky, která podporuje zpevnění, vyhlazení a tvarování...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3