Velikonoční zvyky a tradice po celý týden

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Velikonoční neděli slavíme vždy první víkend po prvním jarním úplňku. Tedy po rovnodennosti.
Než však nastane velikonoční neděle, musí proběhnout tzv. pašijový týden a vzpomínka na Ježíše Krista.

Modré pondělí a Šedivé úterý

Většina lidí zná velikonoční dny již od Škaredé středy, pohané spojují velikonoce i s Modrým pondělím
a Šedivým úterý, kdy se věnovali především gruntování světniček.

Škaredá středa

Škaredá středa je připomínkou zrady, kterou přichystal Jidáš, tedy je symbolem smutku. Jestliže máte komín, vymeťte saze, ale za žádných okolností se neškareďte. Mohlo by vám to zůstat pro každou středu v následujícím roce.

Zelený čtvrtek

Ten si zejména pivaři spojí se zeleným pivem, co je však důležitější, zejména pro křesťany je připomínka večeře Páně, na které Ježíš ustanovil svaté přijímání. Od této chvíle „odlétají zvony do Říma“ a  až do Bílé soboty nahradí zvony děti s řehtačkami. Neméně důležité je na Zelený čtvrtek jíst zelené jídlo, například špenát, abyste byli po celý rok v plné síle a zdraví jako řípy.  Jsou však i pověry, které mluví o tom, že na zelený čtvrtek máte jíst zeleninu právě proto, abyste se postili. Jiní tradují pečení jidášů a sladkého pečiva na symbol zdraví. Nezapomeňte na zahradě věnovat péči i svým stromům. Lehkým zatřesením si údajně přivoláte lepší úrodu pro následující rok. A jestliže se vyhnete hádkám i zbytečnému půjčování peněz a věcí, pak se vám v celém roce bude skutečně dařit.

Velký pátek

To je den, kdy si křesťané připomenou v odpoledních hodinách ukřižování Ježíše Krista a konají se od třetí hodiny odpolední církevní obřady. Křesťané mají navíc tento den spojený s půstem. Kdysi lidé tradovali, že se v tento den mění voda v horských pramenech na víno.

Bílá sobota

Bílá sobota je nazývaná podle toho, že se v tento den bílilo a uklízelo. Ženy své světničky připravovaly na přicházející Boží hod. Představte si tedy sobotu jak den, kdy na stolech krom čistého ubrusy ležely jidáše, koláče a další dobroty. Je to také den pro zdobení vajíček a pletení pomlázky. Zvony se na Bílou sobotu vracejí z Říma, nastává poslední den půstu, ale především je to den vzkříšení Ježíše. V tento den se nekonají ani mše. Všude nastává ticho a smutek vyznávající Ježíše ležícího v hrobě.

Boží hod

Z Bílé soboty na Boží hod vstal Ježíš z mrtvých. Křesťané proto oslavují. V tento den upečte velikonočního beránka i mazanec.


Recept na dokonalý mazanec od dokonalazena.cz/recepty/print/751 

 

Velikonoční pondělí

Většina žen tento den asi příliš v lásce nemá. Zvykem však vždy bylo vyšlehat dívku či ženu čerstvými vrbovými pruty na znak svěžesti a zdraví. To proč dávají dívky chlapcům za odměnu vajíčka je symbolem oplodnění. V některých krajích se traduje i polévání vodou a jsou oblasti, kdy polévají ženy muže, a ne naopak. Za redakci Dokonalá žena vám přejeme krásné prožití velikonočních svátků. Užijte si je do sytosti.

 

A jak prožíváte Velikonoce vy?

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...

Zůstaňte svěží: Kohoutková jako (nejen) letní superhrdina

Léto je v plném proudu, slunce svítí, teploty stoupají, a proto je potřeba dodržovat pitný režim. A to nejlépe v podobě vody. Na tu byste však...

Přišli jsme o našeho milovaného pejska. Manžel se s jeho ztrátou vyrovnává pomocí umělé hračky

Každý se se smrtí svého zvířecího miláčka vyrovnává po svém. Někdo truchlí déle, jiný zase bere smrt jako součást života a věří, že už...

Dárky zdarma a Xiaomi produkty za zlomek ceny: Od fotomobilu až po robotický vysavač

Předškolní výprodej: Nenechte si ujít Redmi Pad 2 s velkým 11″ displejem a masivní baterií, prémiový smartphone Xiaomi 15 s fotoaparáty Leica, oblíbený Redmi...

Putování za kávou: Etiopie kolébkou lahodného moku

Etiopie je považována za kolébku kávy. Podle legendy zde pasáček koz jménem Kaldi objevil povzbuzující účinky kávových bobulí, když si všiml, že jeho kozy...
Reklama
Reklama