Palak paneer ˗ indická delikatesa plná vůní

Sdílet článek

Reklama
Reklama

websize_ajurvedsti_kuchari1_foto_larimarhotel.at

 

 

 

 

 

 

Překvapte partnera, rodinu nebo přátele exotickým pokrmem palak paneer, který nejen skvěle chutná, ale i báječně voní. Jeho příprava nezabere mnoho času a úspěch je předem zaručený. „Typickou vůni dodává tomuto tradičnímu jídlu několik druhů koření, která se v indické kuchyni hojně využívají, protože pokrm zajímavě dochutí a zároveň mají i příznivý vliv na trávení,“ říká ajurvédský lékař Kukku Ramesh z léčebného hotelu Larimar v rakouském Stegersbachu.

Palak paneer

Doba přípravy: 30 min
(Ingredience na 4 porce)

400 g sýra paneer  (můžeme nahradit mozzarellou)websize_ajurvedsti_kuchari3_foto_larimarhotel.at

1 velká šalotka (nebo 1 bílá cibule)

750 g čerstvého listového špenátu (nebo 400 g mraženého špenátu)

2 rajčata

2-3 stroužky česneku

1 cm čerstvého zázvoru

2 lžíce ghee

½ lžičky práškového čili

½ lžičky mletého koriandru

1 lžička semínek římského kmínu (nebo 1 lžička mletého římského kmínu)

1 kousek skořice vcelku

½ lžičky kurkumy

½ lžičky garam massala

50 ml zakysané smetany

pár lístků řeckého sena (nejsou nutné)

cukr, sůl a pepř

 

Postup:

Sýr paneer nakrájíme na větší kostky (mozzarellu na silnější plátky) a dozlatova jej opečeme na lžíci ghee. Sýr pak odložíme na teplé místo.

Čerstvý špenát asi 5 minut blanšírujeme v osolené vařící vodě. Pak ho scedíme a krátce ochladíme studenou vodou. Necháme okapat a rozmixujeme v mixéru.

Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nadrobno nasekáme. Na pánvi rozpálíme zbylé ghee a za stálého míchání na něm necháme zesklovatět cibuli a česnek, k nimž jsme přidali semínka kmínu.

Asi po minutě přidáme nadrobno nasekané listy řeckého sena, po chvíli i skořici nalámanou na kousky, nasekaná rajčata a najemno nastrouhaný zázvor. Po další minutě přidáme všechno koření. Směs stále mícháme, aby se „nepřichytila“ a nezhořkla!

Na závěr přidáme špenát, dochutíme solí a pepřem, promícháme a přidáme paneer. Ještě krátce prohřejeme a můžeme podávat. Nejlepší přílohou je rýže nebo čapátí.

websize_palak_paneer_foto_zuzana_rybarova websize_palak_paneer_foto_larimarhotel_at

 

 

 

 

Tip pro vás: „Pokrm získá ještě jemnější chuť, když zakysanou smetanu nahradíte kokosovým mlékem.
Na závěr můžete palak panner posypat nadrobno nasekanými kešu oříšky,“ dělí se o své zkušenosti Kukku Ramesh.

Zdroj informací a foto www.larimarhotel.at

 

Reklama

Doporučujeme

Soutěžte o dvě vstupenky na divadelní představení Madisonské mosty

Toužíte po kulturním zážitku, který vás chytí za srdce? Zapojte se do soutěže o dvě vstupenky na první české divadelní zpracování Madisonských mostů, které...

Jak se zbavit oteklých nohou? Pomůže vám levný trik z kuchyně, který uleví téměř okamžitě

Večer vás bolí nohy, máte je těžké, oteklé a nejradši byste je ani nevytáhli z bot? Nejste v tom sami. Oteklé nohy trápí v...

„Sleva“ 80 % a prázdná peněženka. Senioři snadno naletí falešným obchodům

Barevné obrázky, vymyšlené recenze a sliby o zázračné úlevě. Podvodní e-shopy cílí hlavně na seniory a prodávají jim bezcenné pomůcky za tisíce korun. Internetové pasti...

Teenageři a vlasy. Co doporučují odborníci z kadeřnictví Klier?

Období dospívání je o objevování sebe sama a vlastního stylu. Vlasy jsou často prvním místem, kde mladí dají najevo, kým chtějí být. Jsou pro...

Káva a alkohol nejsou jako voda. Proč to funguje jinak

Dvě sklenice vody ráno a káva po obědě? V teplých dnech to nestačí. Naše tělo potřebuje nejen tekutiny, ale i minerály. Kdo na to...

Praní bez drobných nečistot? Tento zaručený pomocník mnohé překvapí

Vypadá to jako hloupost, ale funguje to. Obyčejný plastový sáček, který většina z nás automaticky vyhazuje nebo schovává "na horší časy", se dá totiž...

Stát přidá důchodcům stokoruny. Někteří ale za zprávu o navýšení zaplatí

O kolik přesně se mi v lednu 2026 zvedne důchod? Ministerstvo práce a sociálních věcí konečně odtajnilo finální čísla a odpověď není pro každého...

Ticho, voda, klid. Neznámé přehrady a rybníky, kde si opravdu odpočineš

Některá zákoutí Česka nejsou vidět na Instagramu, ale slyšíš tam šum vody a ticho. Vodní perly, kde nepotkáš davy a místo hotelových resortů tě...

Co připravit na rodinné posezení? Zkuste retro sýrovou roládu

Pamatujete si na klasickou sýrovou roládu, která nesměla chybět na žádné oslavě? Tahle retro pochoutka se vrací do módy a stále boduje. Je jednoduchá...

Jóga, keramika i tanec za babku: Senioři objevují kouzlo slevových kurzů

Stáří není konec. Je to kapitola, která si žádá pozornost, možnosti a respekt. Senior Pas je tichým, ale mocným nástrojem, který dokazuje, že aktivní...

Nízký plat celý život? Přesto můžete mít slušný důchod

Důchod v Česku se nevypočítává jen podle výše výdělků. Rozhodují hlavně odpracované roky a systém redukčních hranic, který zajišťuje solidaritu mezi lidmi. Rovnostářský systém V Česku...

Tři recepty na pomazánky, které nadchnou vaše chuťové pohárky

Pomazánky jsou v naší zemi mezi strávníky velmi oblíbené. Ať už se jedná o svačinu nebo pohoštění pro návštěvu, mají spoustu příznivců. Navíc jsou...

Saxofonista Slováček naletěl pyramidě. Zklamání, hněv a mizivá šance na návrat úspor

Felix Slováček patří mezi tisíce poškozených, kteří vložili peníze do podvodného investičního plánu firmy Glocin. O své úspory nejspíš už nikdy neuvidí. Zhodnocení, které nikdy...

Pigmentové skvrny po letech na slunci. Mýtus o játrech už neplatí

Tmavé skvrny na kůži nejsou známkou nemocných jater, ale následkem let strávených na slunci. Jak je rozeznat a proč je dobré chodit na pravidelné...

Češi je milují, ale měli by si dát pozor! Kaktusy do bytu nepatří, zvlášť ne do ložnice

Kaktus je na první pohled nenáročná a moderní rostlina, která je ideální i pro ty, kterým jinak pokojovky dlouho nevydrží. V českých domácnostech se...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3