Nedělní pečení v podobě úžasného malinového ombre dortu!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vždy, když čekáme váženou návštěvu, chci se něčím blýsknout a stále vymýšlím dokonalé dezerty, které bych mohla podávat. Minulý víkend jsem se rozhodla upéct malinový ombre dort a musím říct – úspěch sklidil nevídaný. Vyzkoušejte jej také.

1715212

Suroviny:

Na jeden plát těsta:

  • 40 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • troška vanilkového extraktu

Malinové pyré:

  • 500 g malin (můžou být mražené)
  • 70 g cukru krupice
  • 20 g kukuřicného škrobu

Krém:

  • 500 g mascarpone
  • 300 g smetany ke šlehání
  • 100 g cukru moučka
  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce (může být i krémový sýr)
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Čokoládová poleva:

  • 70 g vysokoprocentní čokolády
  • 70 g smetany ke šlehání
  • cukr moučka dle chuti

Příprava:

Korpus:

Každé patro se peče zvlášť, proto je rozpis napsaný na 1 korpus. Já pekla 5 plátů, chcete-li stejný dort, vynásobte množství surovin pěti a pak těsto rozdělte na pětiny a pečte zvlášť (resp. v horkovzdušné troubě můžete péct tolik plátů, kolik plechů se do ní vejde naráz).

Máslo necháme povolit. Poté ho vložíme do mísy s cukrem a vyšleháme do světlé pěny. Zašleháme vejce a následně vanilkový extrat. Mouku smícháme s práškem do pečiva a zašleháme do máslového těsta. Těsto je poměrně hutné, konzistenčně asi jako třené těsto na stříkané cukroví.

Troubu  rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Na pečící papír si obkreslíme dortovou obruč o průměru 22 cm (nebo vemte tu, kterou máte doma a má max. 23 cm), papír obrátíme (tužkou dolů, aby se tuha neobtiskla na korpus) a položíme na plech. Do středu umístíme těsto (množství na jeden plát) a špachtlí ho rovnoměrně rozetřeme na celý kruh – lehce přetáhneme, aby byl plát maličko větší než požadovaný průměr.

Pečeme v rozpálené troubě 8-10 minut dozlatova. Necháme zcela vychladnout.

Maliny a cukr vložíme do hrnce se silným dnem, postavíme na sporák a vaříme asi 15 minut. Směs by se měla lehce zredukovat. Hrnec odstavíme a směs přepasírujeme (zbavíme se tím semínek) – zůstane nám asi 200 g relativně řídké omáčky. Omáčku necháme zchladnout na pokojovou teplotu.

Do zchladlé omáčky přimícháme škrob, postavíme opět na sporák, mícháme metličkou, aby se rozbily všechny případné hrudky. Povaříme do zhoustnutí – pyré bude mít konzistenci velmi hustého pudinku – takovou konzistenci potřebujeme, aby maliny nenaředily krém.

Pudink zakryjeme folií tak, aby se folie dotýkala hladiny a necháme zcela vychladnout.

Mascarpone a smetanu (které byly vychlazeny na stejnou teplotu) vložíme do mísy, přidáme cukr a začneme šlehat na nižší otáčky. Asi minutu šleháním promícháváme, pak zvýšíme otáčky a během asi tří minut vyšleháme pevný krém – metlička nechává v krému stopy a tvoří se špičky.

Po lžičkách zašleháme i tvaroh a nakonec vanilkový extrakt.

Připravíme si 5 misek.

Do 1. misky odendáme 250 g krému (bílého).

Do zbytku krému v míse přidáme čtvrtinu malinového pyré a pečlivě prošleháme, aby nikde nebyly růžové hrudky. Do 2. misky dáme 250 g tohoto krému (světle růžového).

Do zbytku krému opět přidáme čtvrtinu malinového pyré, pečlivě prošleháme a vznikne o tón tmavší růžový krém. Do 3. misky dáme 250 g růžového krému.

Do zbytku krému opět přidáme čtvrtinu malinového pyré, prošleháme a do 4. misky odendáme 250 g tohoto krému.

Do zbylého krému přimícháme poslední čtvrtinu malinového pyré, prošleháme a přemístíme do 5. misky.

Nyní máme pět misek s krémem – od bílé barvy, přes světle růžovou a každá další mistička o tón tmavší barvu až do sytě růžového odstínu.

Sestavení dortu:

Všechny korpusy si pomocí dortové obruče ořízeneme do přesného rozměru (odřezky nevyhazujte, jsou dobré i jen tak:o)). Pokud je některý plát hodně vyboulený, ořízneme ho nožem do roviny.

Na servírovací tác doprostřed namažeme asi lžičku bílého krému, položíme první plát těsta a kolem něj dáme dortovou obruč (takže máme na tácu obruč a dno tvoří první plát těsta). Na korpus namažeme nejtmavší krém, zakryjeme druhým plátem, natřeme o stupeň světlejším krémem a takto až do posledního plátu a skládání zakončíme bílým krémem. Pokud se vám dort na výšku do obruče nevejde, nevadí. Já jsem končila světle růžovým krém, zakryla jsem dort posledním plátem korpusu, nechala vychladit a bílý krém pak namazala až po odstranění obruče (viz níže).

Vložíme do lednice a necháme alespoň 3 hodiny chladit.

Dort vyndáme z lednice, boky objedeme opatrně nožem, povolíme obruč a opatrně jí sudáme z dortu. Případné nerovnosti upravíme stěrkou (na bocích i vršku).

Smetanu přivedeme k varu, ihned stáhneme z ohně a nalámeme do ní čokoládu, mícháme do rozpuštění. V tuhle chvíli se může stát, že se čokoláda trochu srazí (udělá se v ní krupička) – stačí přidat lžící smetany a rozmíchat do hladka, případně ještě druhou lžíci. Dochutíme cukrem (já použíla 84% čokoládu, takže jsem přidávala asi 2 zarovnané lžíce cukru, aby byla poleva hořko-sladká) a opět postavíme na mírný plamen, mícháme a zahříváme tak, aby poleva byla hodně tekutá, ale zároveň v ní šel asi vteřinu podržet prst (nevaříme).

Dort vyndáme z lednice a čokoládu na něj ihned nalijeme a stěrkou rozetřeme po celém vršku – na několika místech jí schválně natřeme přes okraj a necháme stéct. Pracujeme velmi rychle, protože poleva dost rychle tuhne a pak dělá neplechu.

Ozdobíme ovocem, které jsme si asi na 10 minut lehce zasypali cukrem (pustí tak přebytečnou šťávu a zakonzervuje se) a necháme naposledy vychladit (stačí už jen hodina) a můžeme servírovat.

 

TIP: Pokud chcete ještě více oslnit a nechcete dort polévat čokoládou, můžete si krému udělat jednou tolik, než je psáno v receptu a dort ozdobit stejně tak, jako jsem to udělala já, na obrázku! ,)

 

Markét ,)

 

Recept: www.pradobroty.cz

Reklama

Doporučujeme

Zapomeňte na Alpy. Světové hlavní město mléka leží v prachu a horku

Zelené pastviny a cinkání zvonů ve Švýcarsku jsou sice romantickou představou, avšak realita globálního mléčného byznysu vypadá diametrálně odlišně. Skutečný vládce trhu se ukrývá...

Přírodní péče k Vánocům? Ano, darujte kosmetiku plnou kozího mléka

Také přemýšlíte, jak udělat radost svým blízkým  dárkem, který má opravdový smysl? Přírodní kosmetika plná kozího mléka v sobě spojuje mnohé. Kozí mléko bylo...

Banánová slupka a čaj. Trik za pár korun, který rozsvítí Vánoce

Máte doma zelený keřík, který zarputile odmítá vykvést, zatímco v obchodech vidíte rostliny obalené poupaty? Čas se krátí, ale ještě není vše ztraceno, neboť...

Manželství není Disneyovka: 5 krutých pravd, které zjistíte až po svatbě

Vstupujeme do toho s růžovými brýlemi a pocitem, že láska hory přenáší, jenže realita všedních dnů nás často profackuje dřív, než stihneme vybalit svatební...

Pracoval s Pittem i DiCapriem. Martin Hub v pořadu Popojedem odhaluje zákulisí kaskadérského řemesla

Známý český herec a kaskadér, který se představil i ve světových filmech jako Titanic, Gladiátor nebo Troja. To není nikdo jiný než Martin Hub....

Jak využít slupky z brambor a jablek pro zdravější vaření

Automaticky saháme po škrabce a bezmyšlenkovitě házíme kusy zeleniny do koše, aniž bychom tušili, že se zbavujeme toho nejcennějšího pokladu. Slupky totiž nejsou odpadem...

5 nejčastějších chyb při třídění odpadu: i malé změny vedou k velkým úspěchům

Třídění odpadu se u nás již stalo standardem, podle nejnovějších statistik třídí pravidelně své odpady na 75 % obyvatel ČR. Řadíme se tak mezi...

Ženy o Vánocích touží po klidu, muži po hračkách. Jak se trefit do vkusu úplně každému

Zase stojíš bezradně v obchodě a máš okno, protože vůbec netušíš, čím potěšit své blízké? Neboj, letos to zvládneme bez ponožek z nouze a...

Vánoční soutěž o jedinečnou kosmetiku Onclé

Přejete si k Vánocům něco, co potěší tělo i duši? Připravili jsme pro Vás luxusní balíček přírodní tělové kosmetiky, která podporuje zpevnění, vyhlazení a tvarování...

Darujte o letošních svátcích svým blízkým dárek, který jim přinese smysluplný odpočinek

Vánoční svátky jsou obdobím radosti, setkávání a vytváření trvalých vzpomínek. Jakmile však sváteční období skončí, mnoho dospělých čelí obvyklé výzvě – povánočnímu útlumu. Místo...

Slatiňany: Šlechtické sídlo, kde se psaly dějiny koní

Hledáte-li tip na výlet, kde se snoubí šlechtická elegance s unikátním příběhem koňského světa, vydejte se do Slatiňan. Toto malebné městečko, rozkládající se na...

První město světa nebylo v Egyptě, ale na Ukrajině. V Taliankách žilo 15 000 lidí

Šest tisíc let před naším letopočtem, dávno předtím, než v Egyptě stála jediná pyramida, kypěl na území dnešní Ukrajiny městský život. Vznikala zde sídla...

TIP redakce na zdravé vánoční cukroví

Připravte si zdravé vánoční cukroví. Níže naleznete několik tipů, jak si ho během chvíle vykouzlit. Linecké s chia marmeládou Na cukroví:250 g celozrnné špaldové mouky1 vejce150 g...

Za divokou krásou Šumavy: Naučná stezka Povydří

Pokud hledáte místo, kde se snoubí nespoutaná horská příroda s historií a kde se energie vody stává hlavním průvodcem, vydejte se na Šumavu do...

Vyhazov na hodinu kvůli jediné fotce s přítelem. Nevinný vtip ji stál vysněnou roli v animáku

Představte si situaci, kdy přijdete o kšeft za miliony dolarů jen proto, že chcete pobavit svého kluka k narozeninám. Přesně to se stalo jedné...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3