Čtvrteční pečení v podobě žloutkových věnečků. Vyzkoušejte je také

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vítejte u další várky receptů. Dnes přináším jeden, který nemusím vůbec sáhodlouze představovat, neboť tuto pochutinu všichni velmi dobře známe a pravděpodobně si ji v nejbližší cukrárně čas od času koupíme. Co si ale takový lahodný věneček upéct doma? Vyzkoušejte to s tímto skvělým receptem.

DSC02100
foto: pradobroty.cz

Suroviny:

Těsto (na tři plechy):

  • 150 ml vody
  •  65 ml oleje
  • 125 g hladké mouky
  • 175 g celých vajec (3-4 kusy)
  • špetka soli

Krém:

  • 500 ml mléka
  • 140 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 70 g kukuřičného škrobu (nebo vanilkového pudinkového prášku)
  • 2 žloutky
  • 120 g másla

 

Příprava:

Vodu, olej a sůl dáme vařit do hrnce. Jakmile začne vřít, přisypeme mouku a rychle mícháme vařečkou, dokud se nevytvoří kompaktní těsto, které se odlepuje od stěn hrnce. Hmotu necháme chvíli zchladnout (cca 10 minut) a pak do něj po jednom vmícháváme celá vejce (lze i v robotu pomocí hnětacího háku) a mícháme dokud se těsto opět nespojí. Pozor, vejce se vám nesmí srazit, pokud se tak stane, korpusy vám v troubě pak nevyskočí a nejdou plnit.

Rozehřejeme troubu na 200°C. Těsto naplníme do cukrářského pytlíku se zdobící špičkou a na plech stříkáme kolečka.

Pečeme v rozehřáté troubě asi 15 minut do světle hněda – propečenost poznáme tak, že když na korpus zaťukáme, je tvrdý. Troubu otevřeme a necháme korpusy vychladnout.

Máslo vyndáme z lednice a necháme ho povolit.

Polovinu mléka dáme s vanilkovým cukrem a půlkou cukru do rendlíku (druhou půlku cukru nasypeme na máslo) a dáme na sporák zahřívat. V druhé půlce mléka rozmícháme kukuřičný škrob se žloutky a nalijeme ke zbytku mléka do rendlíku. Za stálehého míchání metličkou přivedeme k varu a minutku provaříme do zhoustnutí. Během chladnutí občas promícháme, aby se netvořil škraloup a z něj hrudky.

Vyšleháme máslo s polovinou cukru a po částech zašleháme zchladlý krém.

Korpusy podélně prokrojíme nožem s pilkou, krémem naplníme pytlík se zdobící špičkou (stejně velkou jako jsme použili na stříkání věnečků na plech) a nastříkáme ho na spodní části korpusů. Přiklopíme vrchní částí, pocukrujeme a podáváme.

Naplněné věnečky vydrží v lednici den bez zvlhnutí (nesmí být ale v uzavřené krabičce, pak vlhnou), nebo je  lze i plnit až přímo před konzumací.

 

Vyzkoušeli jste? Jak se podařilo?

 

Markét ,)

 

Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.

 

Reklama

Doporučujeme

Dámské zimní boty – může jeden model ladit s elegantním kabátem i s ležérní bundou?

Zima přináší nejen zasněženou krajinu a sváteční atmosféru, ale často také náročné podmínky, které prověřují kvalitu naší obuvi. Mokré chodníky, rozbředlý sníh, mráz i...

Zapomeňte na Alpy. Světové hlavní město mléka leží v prachu a horku

Zelené pastviny a cinkání zvonů ve Švýcarsku jsou sice romantickou představou, avšak realita globálního mléčného byznysu vypadá diametrálně odlišně. Skutečný vládce trhu se ukrývá...

Přírodní péče k Vánocům? Ano, darujte kosmetiku plnou kozího mléka

Také přemýšlíte, jak udělat radost svým blízkým  dárkem, který má opravdový smysl? Přírodní kosmetika plná kozího mléka v sobě spojuje mnohé. Kozí mléko bylo...

Banánová slupka a čaj. Trik za pár korun, který rozsvítí Vánoce

Máte doma zelený keřík, který zarputile odmítá vykvést, zatímco v obchodech vidíte rostliny obalené poupaty? Čas se krátí, ale ještě není vše ztraceno, neboť...

Manželství není Disneyovka: 5 krutých pravd, které zjistíte až po svatbě

Vstupujeme do toho s růžovými brýlemi a pocitem, že láska hory přenáší, jenže realita všedních dnů nás často profackuje dřív, než stihneme vybalit svatební...

Pracoval s Pittem i DiCapriem. Martin Hub v pořadu Popojedem odhaluje zákulisí kaskadérského řemesla

Známý český herec a kaskadér, který se představil i ve světových filmech jako Titanic, Gladiátor nebo Troja. To není nikdo jiný než Martin Hub....

Jak využít slupky z brambor a jablek pro zdravější vaření

Automaticky saháme po škrabce a bezmyšlenkovitě házíme kusy zeleniny do koše, aniž bychom tušili, že se zbavujeme toho nejcennějšího pokladu. Slupky totiž nejsou odpadem...

5 nejčastějších chyb při třídění odpadu: i malé změny vedou k velkým úspěchům

Třídění odpadu se u nás již stalo standardem, podle nejnovějších statistik třídí pravidelně své odpady na 75 % obyvatel ČR. Řadíme se tak mezi...

Ženy o Vánocích touží po klidu, muži po hračkách. Jak se trefit do vkusu úplně každému

Zase stojíš bezradně v obchodě a máš okno, protože vůbec netušíš, čím potěšit své blízké? Neboj, letos to zvládneme bez ponožek z nouze a...

Vánoční soutěž o jedinečnou kosmetiku Onclé

Přejete si k Vánocům něco, co potěší tělo i duši? Připravili jsme pro Vás luxusní balíček přírodní tělové kosmetiky, která podporuje zpevnění, vyhlazení a tvarování...

Darujte o letošních svátcích svým blízkým dárek, který jim přinese smysluplný odpočinek

Vánoční svátky jsou obdobím radosti, setkávání a vytváření trvalých vzpomínek. Jakmile však sváteční období skončí, mnoho dospělých čelí obvyklé výzvě – povánočnímu útlumu. Místo...

Slatiňany: Šlechtické sídlo, kde se psaly dějiny koní

Hledáte-li tip na výlet, kde se snoubí šlechtická elegance s unikátním příběhem koňského světa, vydejte se do Slatiňan. Toto malebné městečko, rozkládající se na...

První město světa nebylo v Egyptě, ale na Ukrajině. V Taliankách žilo 15 000 lidí

Šest tisíc let před naším letopočtem, dávno předtím, než v Egyptě stála jediná pyramida, kypěl na území dnešní Ukrajiny městský život. Vznikala zde sídla...

TIP redakce na zdravé vánoční cukroví

Připravte si zdravé vánoční cukroví. Níže naleznete několik tipů, jak si ho během chvíle vykouzlit. Linecké s chia marmeládou Na cukroví:250 g celozrnné špaldové mouky1 vejce150 g...

Za divokou krásou Šumavy: Naučná stezka Povydří

Pokud hledáte místo, kde se snoubí nespoutaná horská příroda s historií a kde se energie vody stává hlavním průvodcem, vydejte se na Šumavu do...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3