Chřestfest představí tradiční i ty méně tradiční chřestové speciality

Sdílet článek

Reklama
Reklama

V průběhu 6. ročníku Chřesfestu budou moci návštěvníci ochutnat chřestové speciality vařené pod pokličkou špičkových šéfkuchařů. Pro milovníky chřestových dobrůtek budou připravené saláty, polévky nebo rizota, ale na své si přijdou i příznivci neobvyklých chutí. Letos se festival rozšíří
do podniků po celé republice.

Restaurace Kudy Kam
Ačkoli v zahraničí je tento univerzální elixír zdraví dlouholetým favoritem, v tuzemsku nabývá na popularitě až v posledních letech. A přitom je Česká republika rájem pro pěstování chřestu, který vyžaduje písčitou půdu a mírné podnebí. Jeho sezóna právě začala, stejně jako 6. ročník Chřestfestu, do kterého se v letošním roce zapojily restaurace po celé České republice.

 

Od 10. do 24. května budou nabízet tříchodová chřestová menu za jednotnou cenu 399 Kč.

Vedle klasik, jako je tradiční chřestová polévka či chřest s holandskou omáčkou, se objeví i speciality jako je chřestové rizoto ze zdravé quiony, terina z mořského ďase a chřestu či rozmanité variace sladkých i slaných dezertů. Festivalu se v letošním roce zúčastní například restaurace Kudy kam, Modrý zub Spálená, Pastař, Casa de Carli, Triton Restaurant, Castellana Trattoria, Olivier, Hotel Hoffmeister&Spa a mnoho dalších. Milovníci šparglu si mohou na festivalové stránce www.chrestfest.cz rovnou rezervovat ve vybrané restauraci místo.

Mimochodem věděli jste, že?

Špičky lásky pojídali již egyptští faraóni v čele s půvabnou Kleopatrou před pěti tisíci lety, o čemž svědčí nástěnné malby nalezené v pyramidě u Sakkáry?

V 18. století nechal francouzský panovník Ludvík XVI. zřídit skleníky, v nichž se zelenina pěstovala pro celý královský dvůr?

Obsahuje kyselinu listovou a niacin, který omlazuje buňky a optimalizuje hormonální procesy v těle?

 

RECEPTY ŠÉFKUCHAŘE RESTAURACE KUDY KAM

 

Restaurace Kudy Kam

Lososový tataráček s kousky chřestu s opečeným toustíkem

Filet z lososa zbavíme tuku, kostí kůže a najemno nasekáme nožem. Přidáme najemno nakrájenou červenou cibuli, sůl, čerstvě mletý pepř, olivový olej, kousky blanšírovaného chřestu, bylinku a vložíme do tvořítka na talíř.
Tousty opečeme na pánvi a ještě za tepla podáváme.

 

 

Restaurace Kudy Kam

Krémová chřestová polévka s nočkem zakysané smetany

Na polévku použijeme oloupaný chřest, či zlomený nebo jakkoli poškozený chřest. Na másle orestujeme pokrájený chřest s jarní cibulkou, zalijeme smetanou a vaříme maximálně 20 minut, jinak chřest ztratí na své výrazné chuti. Poté lehce rozmixujeme tyčovým mixerem, dochutíme solí
a pepřem a servírujeme do talíře.

 

Před podáváním přidáme noček za zakysané smetany a jednu hlavičku zeleného chřestu, na ozdobu zakápneme kapkou olivového oleje.

 

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Máte problémy s osteoporózou? Vyzkoušejte lněné semínka! Mají mnohem více vápníku než mléčné výrobky

Všichni víme, že kosti potřebují pro svůj vývoj dostatek vápníku. Jehož zdroj je hlavně v mléčných výrobcích. Ovšem ne každý si ho může dopřát....

Nechte mrkev vyniknout! Připravte si z ní třeba tyto tři nevšední pokrmy

Mrkev máme často zařazenou jako zeleninu do polévky či na přípravu omáček včetně národního pokladu svíčkové. Tato zelenina si však zaslouží víc prostoru, a...

Objevte krásy portugalského vinařství

Portugalské vinařství se ve světě těší velmi dobré reputaci a tato jihozápadní země Evropy je opravdovým rájem pro milovníky tohoto lahodného moku. Díky různorodým...

10 vteřin stačí: cvik, který uleví celému tělu

“Během chvilky si protáhneme celou páteř, uvolníme ramena a neskutečně dobře uděláme
i zkráceným svalům na zadní straně stehen. Doporučuji nastavit si na mobilu budík a tento cvik opakovat každou hodinu. Naše tělo pak nebude mít šanci ztuhnout a začít bolet,” říká pohybová specialistka Zuzana Rybářová, která pořádá celodenní kurzy Restart těla, pro vás vybrala cvik, který můžete dělat i v práci – stačí se jen zvednout ze židle…

Třešně zrají jako o život. Zkuste si z nich připravit tři netradiční recepty

Milovníci třešní si v těchto dnech přichází na své. Šťavnaté a sladké ovoce momentálně zraje jako o život a majitelé stromů s těmito plody...

Jíte málo kiwi? Děláte chybu! Má víc vitaminu C než pomeranč a podpoří tvorbu kolagenu

Vitamin C patří mezi prospěšné látky, které prospívají našemu imunitnímu systému a podpoří i rychlejší uzdravení při nachlazení. Věděli jste však, že tento vitamin...

Bezinkový sirup má blahodárné účinky. Pomůže i s nachlazením a jeho výroba je snadná

Bezinky začínají kvést už v květnu. Poznáme je snadno podle jejich bílých květů a na podzim už mají černé plody. Bezinky se těší velké...

Hledáte si novou práci? Dejte si pozor na těchto 5 chyb, díky kterým váš životopis personalista vyřadí ze hry

Tipů jak správně napsat životopis je mnoho. Věnují se profesnímu profilu kandidáta, dosaženým vzděláním i dovednostmi. Taky upozorňují na pravopisné chyby, které vám dokážou...

V dětství jsme ji často trhali a žvýkali. Udělejte si nápoj z této kyselé byliny, pomůže pří rýmě i lupénce

Až ji uvidíte na louce, určitě si ji nespletete. Stačí utrhnout pár lístků a sníst. Pojďme se podívat v čem je šťovík prospěšný pro...

Chorvatsku už pomalu odzvonilo. Na paty mu šlape levnější destinace, stejné moře a méně turistů

Chorvatsko v létě každoročně navštíví spousta turistů, kteří se oblíbili nejen čisté moře, shovívavé ceny (tedy alespoň dříve), ale taky snadnou dostupnost autem. Dnes...

Jak se osvěžit v horkých letních dnech? Zkuste tyto tři polévky

Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte...

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...

Dřevěné vařečky a prkénka bývají záslužnými pomocníky v kuchyni. Co však na jejich používání říká odborník?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s nástupem plastových výrobků se stanou dřevěné vařečky a lžíce pouhým přežitkem, opak je však pradou. Tyto nástroje...

Čtyři flašky ve skříni, tři v botníku. Manžel s pitím přestat nedokázal, bohužel

Kdo se v životě potýkal s nějakou závislostí, tak ví, že je to běh na dlouhou trať. Týká-li se problém přímo někoho z vaší rodiny, situace bývá o to bolestnější. Někdo vyhraje, někdo to vzdá. Můj manžel bohužel přestat pít nedokázal.

Trápí vás neustálý boj s černými tečkami? Zkuste domácí masky, výsledky vás překvapí

Černé tečky nás dokážou potrápit v každém věku bez ohledu na typ pleti. Jestliže i vy se s nimi potýkáte, určitě víte, že je...
Reklama
Reklama