Chřestfest představí tradiční i ty méně tradiční chřestové speciality

Sdílet článek

Reklama
Reklama

V průběhu 6. ročníku Chřesfestu budou moci návštěvníci ochutnat chřestové speciality vařené pod pokličkou špičkových šéfkuchařů. Pro milovníky chřestových dobrůtek budou připravené saláty, polévky nebo rizota, ale na své si přijdou i příznivci neobvyklých chutí. Letos se festival rozšíří
do podniků po celé republice.

Restaurace Kudy Kam
Ačkoli v zahraničí je tento univerzální elixír zdraví dlouholetým favoritem, v tuzemsku nabývá na popularitě až v posledních letech. A přitom je Česká republika rájem pro pěstování chřestu, který vyžaduje písčitou půdu a mírné podnebí. Jeho sezóna právě začala, stejně jako 6. ročník Chřestfestu, do kterého se v letošním roce zapojily restaurace po celé České republice.

 

Od 10. do 24. května budou nabízet tříchodová chřestová menu za jednotnou cenu 399 Kč.

Vedle klasik, jako je tradiční chřestová polévka či chřest s holandskou omáčkou, se objeví i speciality jako je chřestové rizoto ze zdravé quiony, terina z mořského ďase a chřestu či rozmanité variace sladkých i slaných dezertů. Festivalu se v letošním roce zúčastní například restaurace Kudy kam, Modrý zub Spálená, Pastař, Casa de Carli, Triton Restaurant, Castellana Trattoria, Olivier, Hotel Hoffmeister&Spa a mnoho dalších. Milovníci šparglu si mohou na festivalové stránce www.chrestfest.cz rovnou rezervovat ve vybrané restauraci místo.

Mimochodem věděli jste, že?

Špičky lásky pojídali již egyptští faraóni v čele s půvabnou Kleopatrou před pěti tisíci lety, o čemž svědčí nástěnné malby nalezené v pyramidě u Sakkáry?

V 18. století nechal francouzský panovník Ludvík XVI. zřídit skleníky, v nichž se zelenina pěstovala pro celý královský dvůr?

Obsahuje kyselinu listovou a niacin, který omlazuje buňky a optimalizuje hormonální procesy v těle?

 

RECEPTY ŠÉFKUCHAŘE RESTAURACE KUDY KAM

 

Restaurace Kudy Kam

Lososový tataráček s kousky chřestu s opečeným toustíkem

Filet z lososa zbavíme tuku, kostí kůže a najemno nasekáme nožem. Přidáme najemno nakrájenou červenou cibuli, sůl, čerstvě mletý pepř, olivový olej, kousky blanšírovaného chřestu, bylinku a vložíme do tvořítka na talíř.
Tousty opečeme na pánvi a ještě za tepla podáváme.

 

 

Restaurace Kudy Kam

Krémová chřestová polévka s nočkem zakysané smetany

Na polévku použijeme oloupaný chřest, či zlomený nebo jakkoli poškozený chřest. Na másle orestujeme pokrájený chřest s jarní cibulkou, zalijeme smetanou a vaříme maximálně 20 minut, jinak chřest ztratí na své výrazné chuti. Poté lehce rozmixujeme tyčovým mixerem, dochutíme solí
a pepřem a servírujeme do talíře.

 

Před podáváním přidáme noček za zakysané smetany a jednu hlavičku zeleného chřestu, na ozdobu zakápneme kapkou olivového oleje.

 

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...

Síra a sirovodík: zázračná dvojice pro zdraví, krásu i psychickou pohodu. Objevte jejich účinky v lázních Piešťany a Smrdáky

Síra je nezbytnou součástí lidského organismu. Podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy i klouby, přispívá k detoxikaci těla...

Nehty jako z galerie: Nail art slaví návrat s novou kreativitou

Nehty už dávno nejsou jen upravené nebo neupravené. Staly se plátnem, na kterém se odráží nálady, trendy i osobnost. Nail art je letos odvážnější,...

Umění říct „ne“: Proč je největší laskavostí někdy právě odmítnutí

Říkáš „ano“, i když všechno v tobě křičí „ne“. Přikyvuješ, protože je to jednodušší, rychlejší, méně konfliktní. Nechceš zklamat, být za komplikovanou, za tu,...
Reklama
Reklama