Jak se správně vybavit na grilování? Máme spoustu užitečných rad

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Počasí se konečně začíná tvářit slunečně a grilovací sezóna se nezadržitelně blíží. Je tedy nejvyšší čas se na grilování připravit. Jak vybrat správný gril, jaké pomůcky vám nesmí chybět při grilu a jaké je nejlepší maso na grilování?

aaa

Blíží se čas, kdy se z balkonů i zahrádek bude linout vůně grilovaného masíčka a zeleniny. Gril se stává plnohodnotnou součástí domácnosti a těší se stále větší oblibě. Práci vám usnadní také různé vychytávky. Co byste měla vědět, než se vrhnete do grilování po hlavě?

Jak na gril?

Rada první: Gril vybírejte podle prostoru

V první řadě je dobré si ujasnit, kde budete gril používat. Pro balkony a zimní zahrady
je ideální volbou elektrický gril. Vyvarujete se tak nepříjemnému kouři, který by obtěžoval vás i sousedy. Pro terasy a větší prostory, nebo pokud grilujete často, vyplatí se vám dražší plynový gril. Na velké zahrady volte spíše zděné grily a ohniště.

Rada druhá: Gril musí udržet teplotu

Výběrem správného tvaru a velikosti ale nekončíme. Další důležitou vlastností grilu je schopnost udržet správnou teplotu. Dobré je, když gril zvládá udržovat teploty v rozsahu od  100 do 300 stupňů, ideální však je, když zvládne i 500 stupňů. Pokud gril správnou teplotu udržet neumí, maso bude vysušené, nebo spálené zvenku a uvnitř nedopečené.

Rada třetí: Správné odkapávání omastku

Gril musí mít zajištěný systém odkapávání šťáv a omastku. Při nesprávném či chybějícím odkapávání pak spálený výpek kazí chuť masa, ale také obsahuje zdraví škodlivé látky.

Pomocníci a vychytávky

Rada první: Základem je rošt

Základní a nedílnou součástí grilu je rošt, nejčastěji litinový nebo z nerezové oceli. Vedle roštu existují také desky, nerezové či žulové, které se hodí na restování. Desky se hodí zejména na burgery, vejce, ryby či zeleninu. Burgery pomůže udělat také speciální lis, pro výrobu pizzy je pak nejlepší volbou pizza kámen.

Rada druhá: Nezbytné náčiní a praktičtí pomocníci

Při grilování se rozhodně neobejdete bez lopatky, obracečky a vidličky. Dalším nezbytným náčiním je kartáček na čištění roštu. Výhodou je také poklop na gril. Mezi praktické vychytávky patří rošty s vyjímatelnou středovou částí, kterou lze nahradit třeba pánví wok, stojanem na drůbež či žebírka, košem na zeleninu a spoustou dalších komponentů.

Maso, jak má být

Rada první: Správný výběr

Základem úspěšného grilování je výběr masa. Češi grilují rádi, ale špatně. Zpravidla pro grilování volí kuřecí maso. To však ke grilování není nejlepší. Ideální je hovězí svíčková nebo nízký roštěnec. Z vepřového se pak nejlépe hodí kotleta, krkovička a panenka. Nic nepokazíte také burgerem z mletého masa nebo rybou.

Rada druhá: Vždy čerstvé

Vždy si ale dejte pozor na čerstvost! Vybírejte čerstvé maso, ideálně přímo z řeznického pultu. Zmrazením totiž dochází k vytvoření krystalů, které potrhají svalová vlákna. Maso pak přijde o svou šťávu a po grilování bude vysušené.

Rada třetí: Prorostlé maso

Maso na gril také musí být prorostlé tukem, který tvoří tzv. mramorování. To masu zajistí, že po grilování bude krásně šťavnaté a křehké. U hovězího si dávejte pozor na to, aby maso bylo vyzrálé. Vyzrálost poznáte tak, že po zatlačení prstu do masa vám ve správně vyzrálém kousku zůstane otisk prstu, v nezralém naopak ne.

 

Také se těšíte na grilovací sezónu? Nebo už u vás propukla?

Reklama

Doporučujeme

99 % lidí používá alobal špatně… A ani o tom neví

Lesklou stranou k jídlu při pečení, matnou při skladování. Toto pravidlo o používání alobalu zná snad každá hospodyňka. Jak se však ukazuje, jedná se...

Konec přeplněné linky. Objevte kouzlo kuchyně, kde má vše své místo a styl

Rozlučte se s přeplněnou kuchyňskou linkou a nevzhlednými odkapávači. Moderní trendy velí využívat vertikální prostor a proměnit i běžné kuchyňské náčiní v elegantní doplněk....

Šedé mýdlo: Nenápadný návrat zapomenutého pokladu z koupelen našich babiček

Kdysi nechybělo v žádné domácnosti. Na poličce vedle lavoru, u dřezu nebo v koupelně. Šedé draselné mýdlo bylo univerzálním pomocníkem, který stál pár korun...

Proč neskladovat parfémy v koupelně. Teplo, vlhkost a světlo ničí vaši oblíbenou vůni

Je to logické, pohodlné a po ruce... a přesto je to ta největší chyba, kterou můžete své sbírce vůní provést. Skladování parfému v koupelně...

Jak na zdravou pokožku všech členů rodiny během podzimních dní

Co je na podzim jinak? Naše pokožka je více dehydrovaná, suchá a podrážděná. Také je náchylnější k zarudnutí, protože se snižuje vlhkost vzduchu a...

„Nedělám nic pro chlapy.“ Agáta Hanychová o svém novém byznysu a životní spokojenosti

„Nedělám pro chlapy nic,“ řekla Agáta Hanychová, když představila svůj nový podnikatelský projekt, jímž je značka AG Home. Po úspěchu s vlastní kosmetikou se...

Co-washing: Nenápadný trik, který dokáže s unavenými vlasy víc než drahé masky

Možná to zní zvláštně – umývat vlasy kondicionérem místo šamponu? Přesto právě tenhle postup, známý jako co-washing, začíná být tajnou zbraní žen, které bojují...

Dvojnásobná péče, dvojnásobná radost

Dopřejte své pokožce to nejlepší z přírody. Vaše pokožka si zaslouží více než jen běžnou péči. Tělové produkty od české značky Onclé jsou tvořeny tak,...

Sleva, o které vám neřeknou. Jak získat chodítka či ortézy za zlomek ceny

Nákup chodítek, ortéz či jiných zdravotních pomůcek nemusí nutně znamenat velký zásah do rodinného rozpočtu. Ačkoli se to může zdát nemožné, existují cesty, jak...

Podzim přeje pohodlí, stylu a eleganci – svrchníky, které vás zahřejí i okouzlí

Kvalitní maxi kabát s perfektním střihem, nadčasový křivák s beránkem i bez nebo dlouhá prošívaná, v ideálním případě nepromokavá, bunda s kapucí, která spolehlivě zahřeje...

Zní jako rajská hudba. Vědci odhalili, jaké jméno je nejpříjemnější pro lidské ucho

Existuje objektivně nejkrásnější lidské jméno? Podle lingvistů z Birminghamské univerzity ano. Po rozsáhlé analýze stovek jmen dospěli k závěru, že nejlibozvučněji pro lidské ucho...

Pepř v kávě? Nečekaný trik, který může nastartovat hubnutí dřív, než dopijete hrnek

Ranní káva je pro mnoho lidí malý rituál, bez kterého se nerozběhne den. Většinou ji pijeme ze zvyku – trochu mléka, možná cukr, někteří...

Ornella Koktová: Hubnout se dá i s čokoládou!

Trojnásobná maminka a úspěšná podnikatelka Ornella Koktová je v jednom kole. Je tváří značky Boobie Tapes a kromě toho má i veleúspěšný podcast. Letos na...

Utajený bonus pro vaše zdraví. Jak získat tisíce korun na prevenci, o kterých netušíte

Věděli jste, že vaše zdravotní pojišťovna vám může přispět tisíci korun na nadstandardní preventivní vyšetření rakoviny? Mnoho seniorů o této možnosti netuší, a přichází...

Sladké halloweenské strašení

Halloween je tady a s ním i naše sladká soutěž o strašidelné bonbónky Haribo. Odpovězte na soutěžní otázku a pětici z vás pošleme pořádnou podzimní nálož...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3