Sobotní pečení v podobě jablečného páje.

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vítejte u dalšího dílu receptů. O tomto nemusím nic sáhodlouze povídat, neboť všichni jistě známe lahodnou chuť jablečného koláče. Má babička jej peče pravidelně a vždy ho již z dálky podle vůně poznám. 

SONY DSC
foto: pradobroty.cz

Suroviny:

Těsto na formu 30 cm  (v závorce úprava na formu  27 cm):

  • 300 g hladké mouky (250 g)
  • špetka soli
  • 230 g vychlazeného másla (150 g)
  • 1 vejce
  • 2 lžičky octa
  • 2 lžíce ledové vody (žádná voda)

Náplň:

  • 5-6 středních jablek (nebo jablka a hrušky půl na půl)
  • 120 g třtinového cukru
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • špetka soli
  • 15 g másla

 

Příprava:

Těsto:

Smícháme mouku se solí, přidáme máslo nakrájené na malé kostičky a zapracujeme ho do mouky (lze použít i robot). Vidličkou rozšleháme vejce s octem a vodou (pokud máte formu 27 cm v průměru, vodu nedávejte). Nalijeme na mouku s tukem a rukama (nebo v robotu) vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na dvě půlky, zabalíme do folie a vložíme asi na hodinu do lednice.

Náplň:

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky.

V míse si smícháme cukr (pokud použijete i hrušky, uberte asi 40 g cukru, ať není náplň moc sladká), citronovou štávu, skořici, muškátový oříšek, sůl a mouku. Jablka vložíme do směsi a promícháme, aby se ovoce rovnoměrně obalilo.

Troubu nastavíme na 220°C (horkovzduch na 200°C).

Z lednice vyndáme první část těsta a na pomoučeném vále rozválíme kruhovou placku tak, aby vyšla na dno a boky koláčové formy. Těsto opatrně přemístíme do formy, přebytečné kraje odstraníme. Do formy vložíme jablečnou náplň a poklademe  plátky másla.

Druhou část těsta vyndáme z lednice, vyválíme na pomoučeném vále, vykrojíme pár míst (případně stačí uprostřed naříznout do kříže) a přeneseme na koláč. Válečkem přejedeme těsto na kraji formy, abychom ho „odřízli“ v místech, kde je ho moc. Spojíme okraje. Zbytky těsta a skrojky můžeme upéct společně s koláčem jako sušenky (stačí péct prvních 10 minut, pak vyndáme z trouby), nebo z nich vytvořit ozdoby navrch koláče.

Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 10 minut. Pak teplotu snížíme na 175°C (horkovzduch na 160°C) a pečeme dalších 25-35 minut.

Necháme zchladnout alespoň na pokojovou teplotu a můžeme podávat.

 

 

Chutnalo vám?

 

Markét ,)

 

Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.

 

Reklama

Doporučujeme

Manželství s.r.o. aneb když se doma chováte jako vojáci v zákopu

Mnoho párů žije v režimu studené války, v níž se komunikace omezuje na provozní nutnosti a jádro problému zůstává skryté pod nánosem křivd. Pokud...

Věda potvrzuje léčivé účinky spánku pod širákem. Stačí jediná noc

Možná to zní jako dobrodružství pro skauty, avšak realita je prozaičtější. „Lidé zapomněli, jak vypadá opravdová tma,“ upozorňují odborníci ze Sleep Health, podle nichž...

Body Restore – Proměňte svou sprchu v domácí wellness

V dnešní uspěchané době, kdy se stres stal běžnou součástí života, hledáme způsoby, jak na chvíli zpomalit a dopřát si klid i doma. Aromaterapie...

Jak probíhá návrat ze sekty: Odborníci, kteří vrací rodinám ztracené děti

Zvoní telefon a na druhém konci se ozývá zoufalý rodič, jehož dítě se chystá odevzdat život i celoživotní úspory samozvanému prorokovi kdesi v Austrálii....

Mytí oken bez námahy: S jednoduchým trikem ušetříte čas i peníze

Většina lidí bere mytí oken jako nutné zlo, jež zabere hodiny námahy a stojí spoustu peněz za profesionály. Jenže opak je pravdou. Křišťálově čistého...

Vyhrajte jeden ze tří balíčků Rituals

Dopřejte si okamžiky klidu a harmonie s luxusní péčí od Rituals. Každý produkt značky vznikl s cílem proměnit každodenní rutinu v smysluplný rituál –...

Vánoční inspiraci nabízí BIOBAY – spojení luxusu, přírody a umění

Kolekci od španělské značky MAISON OLER, kde se vůně mění v umění nabízí výhradní distributor BIOBAY. Ručně foukaný difuzér, prémiové esenciální oleje a designové...

Jak udržet banány čerstvé 26 dní? Obyčejná sklenice udělá zázrak

Koupíte krásně žluté banány a než se nadějete, zdobí je hnědé skvrny a měkká dužina končí v koši. Tomuto scénáři se však dá vyhnout....

Brána do pískovcového ráje: Objevte krásu Českého Švýcarska

Stojíme na křižovatce u Hřenska, kde se silnice dělí na směr k německému hraničnímu přechodu Schmilka a do centra obce. Zdejší parkoviště je ideálním...

Meteoroložka Dagmar Honsová prozradila, jaká je šance na bílé Vánoce

Vzpomínáte si ještě na tu kouzelnou atmosféru, kdy krajinu pokryl bílý samet a na Štědrý večer se tiše snášely vločky? Není divu, pokud ne....

Moravský Krumlov: Poklad, který nezaostává za slavnějším jmenovcem

Nejeden z vás jistě navštívil Český Krumlov, nebo se tam teprve chystáte. A je vám zřejmě známo, že Krumlovy najdeme na mapě hned dva:...

Mikulášská nadílka nemusí být plná cukru,zkuste to letos trošku jinak

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Mikulov: Historie, víno a příroda v srdci Jižní Moravy

Mikulov je malebné městečko s přibližně 7,5 tisíci obyvateli, ležící pouhých 50 km od Brna. Návštěvníky okouzlí historií architektonických památek a krásou okolní přírody,...

Jak zkrotit večerní chutě a přejídání: proč vznikají a jak s nimi pracovat efektivněji

Večerní chutě jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se lidé potýkají. Možná to znáte i Vy: celý den máte pocit, že se držíte,...

Nová aplikace Senior Pas šetří stovky korun. Stačí vám věk 55 let

Zahoďte staré papírové kartičky a strach, že jste slevu zapomněli doma. Pro lidi nad 55 let přichází revoluce v podobě mobilní aplikace Senior Pas,...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3