Sobotní pečení v podobě jablečného páje.

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vítejte u dalšího dílu receptů. O tomto nemusím nic sáhodlouze povídat, neboť všichni jistě známe lahodnou chuť jablečného koláče. Má babička jej peče pravidelně a vždy ho již z dálky podle vůně poznám. 

SONY DSC
foto: pradobroty.cz

Suroviny:

Těsto na formu 30 cm  (v závorce úprava na formu  27 cm):

  • 300 g hladké mouky (250 g)
  • špetka soli
  • 230 g vychlazeného másla (150 g)
  • 1 vejce
  • 2 lžičky octa
  • 2 lžíce ledové vody (žádná voda)

Náplň:

  • 5-6 středních jablek (nebo jablka a hrušky půl na půl)
  • 120 g třtinového cukru
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • špetka soli
  • 15 g másla

 

Příprava:

Těsto:

Smícháme mouku se solí, přidáme máslo nakrájené na malé kostičky a zapracujeme ho do mouky (lze použít i robot). Vidličkou rozšleháme vejce s octem a vodou (pokud máte formu 27 cm v průměru, vodu nedávejte). Nalijeme na mouku s tukem a rukama (nebo v robotu) vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na dvě půlky, zabalíme do folie a vložíme asi na hodinu do lednice.

Náplň:

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky.

V míse si smícháme cukr (pokud použijete i hrušky, uberte asi 40 g cukru, ať není náplň moc sladká), citronovou štávu, skořici, muškátový oříšek, sůl a mouku. Jablka vložíme do směsi a promícháme, aby se ovoce rovnoměrně obalilo.

Troubu nastavíme na 220°C (horkovzduch na 200°C).

Z lednice vyndáme první část těsta a na pomoučeném vále rozválíme kruhovou placku tak, aby vyšla na dno a boky koláčové formy. Těsto opatrně přemístíme do formy, přebytečné kraje odstraníme. Do formy vložíme jablečnou náplň a poklademe  plátky másla.

Druhou část těsta vyndáme z lednice, vyválíme na pomoučeném vále, vykrojíme pár míst (případně stačí uprostřed naříznout do kříže) a přeneseme na koláč. Válečkem přejedeme těsto na kraji formy, abychom ho „odřízli“ v místech, kde je ho moc. Spojíme okraje. Zbytky těsta a skrojky můžeme upéct společně s koláčem jako sušenky (stačí péct prvních 10 minut, pak vyndáme z trouby), nebo z nich vytvořit ozdoby navrch koláče.

Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 10 minut. Pak teplotu snížíme na 175°C (horkovzduch na 160°C) a pečeme dalších 25-35 minut.

Necháme zchladnout alespoň na pokojovou teplotu a můžeme podávat.

 

 

Chutnalo vám?

 

Markét ,)

 

Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.

 

Reklama

Doporučujeme

Máte rádi zvěřinu? Pak vám udělají radost tyto tři recepty

Zvěřina je maso, které si rozhodně zaslouží pozornost. Je zdravější než běžné druhy masa, obsahuje minimum tuku, zato hodně bílkovin, minerálů a má jedinečnou...

Hubnutí bez ztráty síly… Průvodce dietními strategiemi pro aktivní ženy

Cíl mnoha žen je jasný... shodit tuk, ale za žádnou cenu neztratit těžce vydřenou svalovou hmotu. Jakou stravovací strategii ale zvolit, aby tělo nepřicházelo...

Vlna žádostí skončila, předčasné důchody ztratily na atraktivitě

V roce 2024 požádalo o předčasný důchod jen něco přes čtyři a půl tisíce lidí. Česká správa sociálního zabezpečení hlásí nejnižší čísla za poslední...

Jak pečovat o vlněné svetry, aby vám vydržely roky? Zde jsou nejčastější chyby, kvůli kterým se sráží a ničí

Vlněný svetr je kousek, který v zimě zahřeje jako nic jiného. Navíc bývá hebký a elegantní, zkrátka je to ideální parťák do chladných dnů....

Soutěž o tělovou kosmetiku Onclé, která Vám zpevní postavu

Zapojte se do naší soutěže. Čeká na Vás Dámská řada Onclé obsahující 3 výjimečné tělové produkty pro tvarování postavy a potlačení celulitidy, strií i...

Hubnutí po 35 letech není nemožné, jen vyžaduje jiný přístup

Říká se, že po třicítce je hubnutí těžší než kdy dřív. Vědecké studie ale ukazují, že metabolismus za to nemůže, hlavní roli hraje náš...

Sedm jídel z dětství, která dokazují vynalézavost českých maminek

Vzpomínáte si na tu vůni? Na kuchyni s linoleem, kde maminka z pár surovin dokázala vykouzlit večeři pro celou rodinu. Nebyl to luxus, ale...

Ricotta jako spasitel pro seniory: posílí kosti, chrání před chudokrevností a dodá tělu bílkoviny

Stárnutí s sebou přináší spoustu drobných nepříjemností, jako například bolavé klouby, pomalejší metabolismus nebo zažívání, které si občas dělá, co chce. Naštěstí to ale...

Politické strany chtějí více pracujících důchodců, rozdíly jsou jen v detailech

Motivace k práci v důchodovém věku se stala jedním z hlavních volebních témat. Většina stran plánuje rozšíření podpory pro seniory, kteří se rozhodnou zůstat...

Vůně, která spojuje. Objevte kouzlo poctivých masových pekáčků

Existuje něco víc než jen vůně linoucí se z trouby, kde se maso, zelenina a sýr pomalu spojují v dokonalou harmonii? Pekáček není jen...

Astratex slaví čtvrtstoletí

25 let krásy, pohodlí a sebevědomí žen Astratex, přední český specialista na spodní prádlo a plavky, letos slaví své 25. narozeniny. Společnost, která začínala v...

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3