Miluji cheesecake! Na všechny možné způsoby, ve všech provedeních a v jakémkoliv množství, což je o mně všeobecně známo. Dnes přikládám jeden z receptů na cheesecake variaci, tentokráte čokoládovou. Vyzkoušejte také!
Suroviny:
Na sušenkový základ:
- 200 g sušenek (použila jsem Albert Farmářské sušenky s čokoládou)
 - 125 g másla
 - 50 g třtinového cukru
 - lžíce kakaa
 - špetka soli
 
Na krém:
- 500 g čerstvého sýra Philadelphia (nebo Žervé přírodní)
 - 250 g tvarohu
 - 150 g tmavé čokolády
 - 1 dcl smetany
 - 4 vejce
 - 120 g cukru
 - 2 lžíce hladké mouky
 
Na polevu:
- 100 g tmavé čokolády
 - 1 dcl smetany
 - 1 lžíce karamelové polevy nebo datlového sirupy (není nutné)
 
Příprava:
Sušenky nadrtíme nebo rozmixujeme. V míse je smícháme s povoleným máslem, třtinovým cukrem a kakaovým práškem. Formu si vyložíme kolem z pečícího papíru a sušenkový základ do ní pečlivě napěchujeme, prsty a třeba i dnem skleničky, abychom vytvořili stejnoměrný základ pro cheesecake. Dáme do lednice.
Troubu rozehřejeme na 140°C.
150 g čokolády rozpustíme v 1 dcl smetany a necháme zchladnout. Mezitím šleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme mouku, potom philadelphii a tvaroh, nakonec čokoládu. Rozšleháme pořádně, abychom neměli žádné cucky.Dortovou formu obalíme zespoda několika vrstvami alobalu (aby nám obsah v troubě neprotekl, ošklivě to smrdí), nalijeme tvarohovou směs na základ a dáme do trouby na 1 hodinu. Po hodině vypneme troubu a necháme cheesecake vychladnout uvnitř trouby.
Dáme do lednice a necháme přes noc chladit. Druhý den rozehřejeme zbylou čokoládu ve smetaně, přidáme karamel nebo sirup a rozetřeme po povrchu koláče. Necháme ještě ztuhnout.

