Buon Appetito! Tak chutná pravá Itálie

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Italská kuchyně je řazena mezi nejlepší a nejoblíbenější kuchyně světa. Avšak málokdo ví, že italská kuchyně se řadí mezi nejstarší na světě. To dokládá původ celé řady pokrmů, jejichž kořeny lze vystopovat v době starého Řecka a Říma. I když současná italská kuchyně je v rámci jednotlivých italských regionů poměrně rozdílná, všechny tyto kuchyně mají významné společné prvky. Jídlo je zdravé, připravené z kvalitních a čerstvých ingrediencí. Pojďme gurmánům z Apeninského poloostrova trochu nahlédnout pod pokličku a připravte si italská jídla podle originálních receptů.

Pizza

Pizzu jistě nemusíme vůbec představovat. Tento kulatý slaný koláč se stal symbolem italské kuchyně. Po celém světě existuje přemíra různých variant – od sladkých až po plněné, se silnou vrstvou těsta. Ta pravá italská pochází z Neapole, která se již od 18. století prodávala v podobě, jak ji všichni známe. Ta nejznámější – Margherita se zrodila na počest královny Margherity v roce 1889. Místní kuchtík upekl pizzu v národních barvách Itálie: rajčata – červená, bazalka – zelená, sýr – bílá barva. O tom, jak si připravit originální italskou pizzu se rozpovídala expertka přes italskou kuchyni Michela Chiappa, která každou sobotu od 21. května divákům televizní stanice TV Paprika přibližuje originální italskou kuchyni v pořadu „Prostě italské“. A jaký je vlastně ten jejich pravý původní recept oblíbené pizzy Margherita?Picture Shows: Pizza

Pizza Margherita

(pro 4 osoby)

Těsto:

1 sáček (7 g) práškového droždí nebo 30 g čerstvého droždí
2 čajové lžičky cukru krupice
500 g hladké mouky
1 lžička soli
2 lžíce olivového oleje, olej na vymazání

Na pizzu:

400 g sladkých masitých rajčat
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce sušeného oregana
1 hrst čerstvého oregana nebo bazalky na posypání
1 lžička soli
½ lžičky kajenského pepře
200 g čerstvě nastrouhaného sýra mozzarella

Příprava:

Droždí rozdrobte v 250 ml teplé vody se 2 lžičkami cukru a ponechte na teplém místě po dobu 5 až 10 minut. Během této doby by měly kvasinky z kvasnic začít působit. Díky nim nám těsto hezky nakyne. V další míse smíchejte mouku a sůl, do které nalejeme připravený kvásek. Teď přichází náročnější část. Všechny ingredience včetně 2 lžicí olivového oleje je potřeba zpracovat do hladkého těsta s elastickou strukturou. V případě, že se Vám těsto příliš lepí na ruce, přidejte trochu více mouky. Hotové těsto přikryjte vlhkou utěrkou a odložte nejméně na 30 minut na teplé místo. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Mezitím předehřejte troubu na teplotu cca 250 ° C.

V kuchyňském robotu rozmixujeme rajčata s olejem, oreganem, solí a kajenským pepřem. Mezitím vymažte 4 plechy (velikost cca 20 cm x 28 cm) trochou olivového oleje. Když je těsto vykynuté, rozdělte ho na 4 části. Jednu, kterou budete používat, dejte na dřevěný vál, ostatní schovejte zpátky do mísy pod utěrku. Na pomoučeném válu, rozválejte těsto do velikosti vymazaného plechu. Těsto by mělo být hodně tenké, ať je pizza ve výsledku křupavá. Na pizzu rozetřete rajčatovou omáčku a posypte ji strouhanou mozzarellou. Takto hotovou pizzu vložte do rozpálené trouby a pečte zhruba 7 až 10 minut, dokud těsto nezezlátne. Pizzu před servírováním posypte čerstvým oreganem nebo bazalkou.

Reklama

Doporučujeme

Vůně, která spojuje. Objevte kouzlo poctivých masových pekáčků

Existuje něco víc než jen vůně linoucí se z trouby, kde se maso, zelenina a sýr pomalu spojují v dokonalou harmonii? Pekáček není jen...

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...

Máte rádi sýry? Tak to vás jistě zaujmou tyto tři pokrmy

Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3