Nejlepší (nejen) letní koláče

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Čerstvé ovoce na zahrádce přímo láká k pečení koláčů! Cukrářky a kuchaři z kavárny Nebespán v Kašperských Horách pro vás vybrali hned tři osvědčené recepty na zdravé sladkosti, které vám zpříjemní letní i podzimní dny.

Meruňkový koláč s tvarohem: Letní klasika jinak

Letní klasika nemusí být jen z kynutého těsta. V téhle variantě upečete meruňkový koláč rychleji a vydrží déle křehký,“ radí Sabina Kmecová z Nebespánu v Kašperských Horách.

websize_merunkovy_kolac_2_foto_nebespan_czIngredience na těsto: 250 g polohrubé mouky, 125 g moučkového cukru, 125 g másla, 1 vejce, špetka soli, citronová kůra, na tvarohovou náplň: 500 g plnotučného tvarohu, 150 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový pudink, meruňky, na drobenku: 80 g polohrubé mouky, 60 g cukru krupice, 50 g másla

Postup:

1. Do mísy dáme připravené suroviny na těsto, které vypracujeme do hladka. Těsto vymačkáme do dortové formy o průměru 26 cm a okraje do 3/4 výšky.

2. Na náplň smícháme tvaroh s ostatními surovinami a rozprostřeme na těsto do formy.

3. Na vrstvu náplně vyskládáme rozpůlené meruňky a vše posypeme připravenou drobenkou.

4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 75 minut.

Po vychladnutí vykrojíme z formy a podáváme.

 

Lahodný hruškový koláč s exotickým názvemwebsize_hruskovy_kolac_foto_nebespan_cz

Tomuto koláči s karamelizovanými hruškami a čokoládovou polevou se říká ganache a docílíte v něm jednoduchého spojení dvou ingrediencí, které spolu nádherně ladí – nasládlé hrušky a mírně hořké silné chuti čokolády. Pokud se nebojíte trochu výraznější chuti, přidejte do hrušek při vaření dva květy badyánu,“ upozorňuje Sabina Kmecová.

Ingredience na těsto: 250 g hladké mouky, 125 g změklého másla, špetku soli, 1 žloutek, 50 ml mléka. Na náplň: ¼ šálku vody (cca 60 ml), ½ šálku cukru krupice, 2 polévkové lžíce másla, 4 větší zralé, ale pevné hrušky, oloupané a nakrájené na tenké plátky; na polevu: 130 ml smetany min. 30% a 120 g tmavé čokolády, nejlépe s obsahem 70% kakaa.

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do velké mísy nasypte mouku, promíchejte se solí, přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo. Vše propracujte rukama, až se máslo propojí s moukou. Zapracujte žloutek a nakonec postupně opatrně přidávejte mléko, dokud se všechny ingredience nespojí v hladké těsto, které nelepí. Těsto zabalte do folie a nechte cca 20 minut odpočinout. Potom ho rozválejte na pomoučněném válu zhruba do velikosti formy. Formu na koláč vytřete máslem, vložte do ní těsto a přimáčkněte ke dnu i k okrajům. Přebytečné těsto odřízněte nožem, můžete ještě přejet válečkem, aby odříznuté konce zůstaly hladké. Dno propíchejte vidličkou a dejte péct na cca 20 až 25 minut do zlatova. Nechte vychladnout.

2. Náplň: V hlubší pánvi svařte vodu s cukrem, dokud vám vzniklý sirup nezačne zlátnout. Přidejte máslo, promíchejte a přidejte hrušky. Vařte, až budou průhledné a tekutina začne mít konzistenci hustého sirupu. Rozprostřete na těsto a nechte vychladnout.

3. Poleva: V rendlíku na mírném ohni přiveďte smetanu k varu, sundejte a vmíchejte na kousky nalámanou čokoládu. Vyšlehejte do hladka, dejte do čisté misky a nechte zchladnout. Občas promíchejte gumovou stěrkou. Zchladlou ganache rozetřete na vychladlé hrušky.

Tip Nebespánu: Těsto si můžete upéct předem, ve formě vydrží 24 hodin úplně bez problémů. Také si můžete připravit více porcí a zamrazit je.

 

Letní tvarohový dort s ořechywebsize_letni_kolac_s_orechy_foto_nebespan_cz

Tenhle zákusek si zamilujete díky vyvážené kombinaci jednotlivých ingrediencí. Jemná vůně skořice v korpusu, lehounká nadýchaná tvarohovo-smetanová náplň, která se rozpouští na jazyku, a božská chuť máslového karamelu s křupavými ořechy navrch, se hodí na letní piknik i na slavnostnější příležitosti,“ upozorňuje Sabina Kmecová.

Ingredience na těsto: 375 g hladké mouky, 250 g másla, 125 g moučkového cukru, 1vejce, 1 lžičku skořice, 1 lžíci kakaa. Na náplň: 500 g plnotučného tvarohu, 150 g cukru krupice, 40 g škrobu, 3 vejce, 200 g ušlehané 33% smetany, lusk vanilky. Na karamelovou vrstvu: 150 g cukru krupice, 40 g másla, 250 g hrubě nasekaných vlašských ořechů, 150 ml 33% smetany.

Postup:

1. Suroviny na těsto vsypeme do mísy, důkladně promícháme a vypracujeme v hladké těsto.

2. Na dno dortové formy o průměru 26 cm vmačkáme těsto, včetně okraje do 3/4 výšky.

3. Předpečeme v rozehřáté troubě na 180 °C, přibližně 5 min. mezitím si připravíme náplň.

4. Cukr, vejce a škrob vyšleháme do pěny. V druhé míse smícháme tvaroh s naškrábanou vanilkou. Postupně do něj přidáváme vyšlehanou pěnu a jemně metlou vmícháme do připraveného tvarohu. Na závěr vyšleháme šlehačku a jemně ji vmícháme do náplně.

Hotovou náplň vlijeme na předpečené těsto. Vložíme do předehřáté trouby na 160 °C, pečeme 45 minut. Na poslední 2 minuty přidáme troubu na 230 °C, aby těsto získalo zlatavou barvu. Necháme trochu zchladnout.

5. Horní ořechovou vrstvu získáme zkaramelizováním cukru na pánvi, do které přidáme máslo, pořádně promícháme a necháme chvilinku probublat. Poté vsypeme nasekané ořechy, které zapracujeme do karamelu. Nakonec vlijeme smetanu a mícháme, dokud se vše nespojí. Připravenou směs nalijeme na upečený dort a necháme zchladnout.

Tip na gastrovýlet: Nebespán v Kašperských Horách je nejen útulná kavárna a bistro, kde ochutnáte lahodné francouzské i typické šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu, ale také první boutique hotel na Šumavě. Můžete se tady ubytovat v nových romantických pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce nebo v komfortních apartmá. Snídani s luxusní kávou od místních baristů si vychutnáte přímo v kavárně nebo na venkovní terase. O gastrozážitky se v Nebespánu postará i gurmánský obchůdek, kde na návštěvníky s pravidelnými obměnami čeká vždy jeden nový vyzkoušený recept a kvalitní suroviny z okolních farem. Více na www.nebespan.czwebsize_sabina_kmecova

Zdroj a foto www.nebespan.cz

 

Reklama

Doporučujeme

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...

Síra a sirovodík: zázračná dvojice pro zdraví, krásu i psychickou pohodu. Objevte jejich účinky v lázních Piešťany a Smrdáky

Síra je nezbytnou součástí lidského organismu. Podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy i klouby, přispívá k detoxikaci těla...

Nehty jako z galerie: Nail art slaví návrat s novou kreativitou

Nehty už dávno nejsou jen upravené nebo neupravené. Staly se plátnem, na kterém se odráží nálady, trendy i osobnost. Nail art je letos odvážnější,...

Umění říct „ne“: Proč je největší laskavostí někdy právě odmítnutí

Říkáš „ano“, i když všechno v tobě křičí „ne“. Přikyvuješ, protože je to jednodušší, rychlejší, méně konfliktní. Nechceš zklamat, být za komplikovanou, za tu,...

Oddalujete úklid ve spíži? S našimi tipy to zvládnete rychle, efektivně a navíc se zbavíte potravinových molů

Do úklidu ve spíži se většinou moc nehrneme. Když už se však do něj pustíme, chceme ho mít rychle a efektivně za sebou. Lámete...
Reklama
Reklama