Jak je to s konzumací mléka? Je nebo není zdravá?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Kontroverzní téma zejména posledních let je na paškále každou chvíli. Dva tábory s odlišným názorem. Kde je pravda?

Ještě v dětství jsme pili mléko běžně. Stejně tak po celý život generace před námi. Nyní se ale mnozí z nás staví k mléku zády. Všeobecně se dnes tvrdí, že jeho konzumace způsobuje zdravotní problémy.

Lidé, kteří konzumaci mléka odsuzují, mají obvykle intoleranci mléka nebo jsou alergičtí na některou z jeho složek – laktózu, kasein a další. Mají však i další důvody, proč mléko přestat konzumovat…

Historie mléka

Historie kravského mléka spadá zhruba 6500 let zpátky do zemí Egypta a Indie, kdy místní zemědělci domestikovali původní druhy turů. Mléko v té době pili pouze čerstvé a jen v období, kdy byla kráva v laktačním cyklu. Neexistovala denní konzumace mléka. Ta přišla až v 50. letech dvacátého století, kdy mediální propagace zvyšovala jeho konzumaci a lepší prodej mléka z velkochovů. Rovněž jsou lidé z tohoto pomezí zdravotně přizpůsobenější na kravské mléko než lidé z Evropy, což platí do dnes.

Mléko a kalcium, bílkoviny a vitamíny

Tyto tři věci jsou obvykle důvodem, proč zejména starší generace tvrdí, jak je nezbytné mléko pít. Ostatně vápník potřebujeme pro zdravé kosti, to je naprostý fakt. Z druhého pohledu však některé studie tvrdí, že právě přílišné množství vápníku v mléce při pravidelné konzumaci způsobuje porušení acidobazické rovnováhy, která je původcem snížené schopnosti metabolizovat vápník a dále vede k nadměrnému vylučování vitamínu D společně s vápníkem z těla ven. Aby se vápník v kostech dobře usadil, potřebuje k tomu právě vitamín D. Vzniká tedy poměrně jednoduchá rovnice – myslíme si, že mlékem vápník dodáme, ale daným procesem ho z těla ještě více vyloučíme.

Mléko a kasein

Mléčná bílkovina, tedy kasein je v mléce zastoupen velkým podílem a u dospělého člověka způsobuje velký problém v rámci vstřebatelnosti vápníku. Novorozenci a batolata mají oproti dospělým enzym chymosin, který kasein štěpí. To však dospělé tělo již nedokáže, proto má tělo problém s jeho trávením.

Mléko a bílkoviny všeobecně

Je to zejména kravské mléko, díky němuž do těla dostáváme nadměrné množství bílkovin, se kterými si tělo neví rady. V takových případech pak dochází k již zmíněným nemocem. Nejčastěji jsou to trávící problémy a problémy s játry. A podle některých studií má 60 % obyvatel problém s trávením mléčných bílkovin.

Možná bychom se měli zamyslet nad stoupajícím počtem civilizačních chorob a množstvím zkonzumovaného mléka na světě.

Mléko a laktóza

Jestliže tělo není schopné trávit mléčný cukr, tedy laktázu, dochází k jeho rozkladu za pomoci bakterií, které způsobují narušení střevní mikroflóry, a to zejména v tlustém střevě. A alergie na laktózu stoupá až děsivou rychlostí.

Mléko a pasterizace

Pasterizace je nezbytná pro snížení rizika přenosu chorob. Když jsou krávy krmeny například GMO sójou místo skutečné trávy, pak vzniká vyšší riziko nakažení mléka různými patogeny. Pasterizace navíc napomáhá prodejcům, aby mohli mléčné výrobky a mléko samotné udržovat na skladech co nejdéle.

Otázku růstových hormonů, širokospektrálních antibiotik a dalších rizik, které jsou zcela běžně přítomny v těle krav, necháme již na zvážení každého z vás. Mnozí lidé také nepijí mléko z vlastního přesvědčení kvůli špatnému zacházení se skotem všeobecně, mnozí kvůli vlastnímu zdraví. A na které straně stojíte vy? Podělte se s námi o váš názor.

 

zdroj a více informací najdete například zde.

Reklama

Doporučujeme

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...

Máte rádi sýry? Tak to vás jistě zaujmou tyto tři pokrmy

Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich...

Slunce, které nikdy nezapadá. Proč se v Norsku nemůže spát

Za polárním kruhem nevládne tma, ale nepřetržité světlo. Slunce se tam v létě neztrácí za obzorem a přepisuje lidské vnímání času, těla i duše....

Jak na zářivě bílé ponožky? Zkuste trik, který funguje lépe než drahé prostředky

Bílé ponožky jsou krásné jen do chvíle, než je párkrát obujete a hodíte do pračky. Záhy ztratí svou sněhovou barvu, začnou šednout nebo žloutnout...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3