Jak je to s konzumací mléka? Je nebo není zdravá?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Kontroverzní téma zejména posledních let je na paškále každou chvíli. Dva tábory s odlišným názorem. Kde je pravda?

Ještě v dětství jsme pili mléko běžně. Stejně tak po celý život generace před námi. Nyní se ale mnozí z nás staví k mléku zády. Všeobecně se dnes tvrdí, že jeho konzumace způsobuje zdravotní problémy.

Lidé, kteří konzumaci mléka odsuzují, mají obvykle intoleranci mléka nebo jsou alergičtí na některou z jeho složek – laktózu, kasein a další. Mají však i další důvody, proč mléko přestat konzumovat…

Historie mléka

Historie kravského mléka spadá zhruba 6500 let zpátky do zemí Egypta a Indie, kdy místní zemědělci domestikovali původní druhy turů. Mléko v té době pili pouze čerstvé a jen v období, kdy byla kráva v laktačním cyklu. Neexistovala denní konzumace mléka. Ta přišla až v 50. letech dvacátého století, kdy mediální propagace zvyšovala jeho konzumaci a lepší prodej mléka z velkochovů. Rovněž jsou lidé z tohoto pomezí zdravotně přizpůsobenější na kravské mléko než lidé z Evropy, což platí do dnes.

Mléko a kalcium, bílkoviny a vitamíny

Tyto tři věci jsou obvykle důvodem, proč zejména starší generace tvrdí, jak je nezbytné mléko pít. Ostatně vápník potřebujeme pro zdravé kosti, to je naprostý fakt. Z druhého pohledu však některé studie tvrdí, že právě přílišné množství vápníku v mléce při pravidelné konzumaci způsobuje porušení acidobazické rovnováhy, která je původcem snížené schopnosti metabolizovat vápník a dále vede k nadměrnému vylučování vitamínu D společně s vápníkem z těla ven. Aby se vápník v kostech dobře usadil, potřebuje k tomu právě vitamín D. Vzniká tedy poměrně jednoduchá rovnice – myslíme si, že mlékem vápník dodáme, ale daným procesem ho z těla ještě více vyloučíme.

Mléko a kasein

Mléčná bílkovina, tedy kasein je v mléce zastoupen velkým podílem a u dospělého člověka způsobuje velký problém v rámci vstřebatelnosti vápníku. Novorozenci a batolata mají oproti dospělým enzym chymosin, který kasein štěpí. To však dospělé tělo již nedokáže, proto má tělo problém s jeho trávením.

Mléko a bílkoviny všeobecně

Je to zejména kravské mléko, díky němuž do těla dostáváme nadměrné množství bílkovin, se kterými si tělo neví rady. V takových případech pak dochází k již zmíněným nemocem. Nejčastěji jsou to trávící problémy a problémy s játry. A podle některých studií má 60 % obyvatel problém s trávením mléčných bílkovin.

Možná bychom se měli zamyslet nad stoupajícím počtem civilizačních chorob a množstvím zkonzumovaného mléka na světě.

Mléko a laktóza

Jestliže tělo není schopné trávit mléčný cukr, tedy laktázu, dochází k jeho rozkladu za pomoci bakterií, které způsobují narušení střevní mikroflóry, a to zejména v tlustém střevě. A alergie na laktózu stoupá až děsivou rychlostí.

Mléko a pasterizace

Pasterizace je nezbytná pro snížení rizika přenosu chorob. Když jsou krávy krmeny například GMO sójou místo skutečné trávy, pak vzniká vyšší riziko nakažení mléka různými patogeny. Pasterizace navíc napomáhá prodejcům, aby mohli mléčné výrobky a mléko samotné udržovat na skladech co nejdéle.

Otázku růstových hormonů, širokospektrálních antibiotik a dalších rizik, které jsou zcela běžně přítomny v těle krav, necháme již na zvážení každého z vás. Mnozí lidé také nepijí mléko z vlastního přesvědčení kvůli špatnému zacházení se skotem všeobecně, mnozí kvůli vlastnímu zdraví. A na které straně stojíte vy? Podělte se s námi o váš názor.

 

zdroj a více informací najdete například zde.

Reklama

Doporučujeme

Nechte mrkev vyniknout! Připravte si z ní třeba tyto tři nevšední pokrmy

Mrkev máme často zařazenou jako zeleninu do polévky či na přípravu omáček včetně národního pokladu svíčkové. Tato zelenina si však zaslouží víc prostoru, a...

Objevte krásy portugalského vinařství

Portugalské vinařství se ve světě těší velmi dobré reputaci a tato jihozápadní země Evropy je opravdovým rájem pro milovníky tohoto lahodného moku. Díky různorodým...

10 vteřin stačí: cvik, který uleví celému tělu

“Během chvilky si protáhneme celou páteř, uvolníme ramena a neskutečně dobře uděláme
i zkráceným svalům na zadní straně stehen. Doporučuji nastavit si na mobilu budík a tento cvik opakovat každou hodinu. Naše tělo pak nebude mít šanci ztuhnout a začít bolet,” říká pohybová specialistka Zuzana Rybářová, která pořádá celodenní kurzy Restart těla, pro vás vybrala cvik, který můžete dělat i v práci – stačí se jen zvednout ze židle…

Třešně zrají jako o život. Zkuste si z nich připravit tři netradiční recepty

Milovníci třešní si v těchto dnech přichází na své. Šťavnaté a sladké ovoce momentálně zraje jako o život a majitelé stromů s těmito plody...

Jíte málo kiwi? Děláte chybu! Má víc vitaminu C než pomeranč a podpoří tvorbu kolagenu

Vitamin C patří mezi prospěšné látky, které prospívají našemu imunitnímu systému a podpoří i rychlejší uzdravení při nachlazení. Věděli jste však, že tento vitamin...

Bezinkový sirup má blahodárné účinky. Pomůže i s nachlazením a jeho výroba je snadná

Bezinky začínají kvést už v květnu. Poznáme je snadno podle jejich bílých květů a na podzim už mají černé plody. Bezinky se těší velké...

Hledáte si novou práci? Dejte si pozor na těchto 5 chyb, díky kterým váš životopis personalista vyřadí ze hry

Tipů jak správně napsat životopis je mnoho. Věnují se profesnímu profilu kandidáta, dosaženým vzděláním i dovednostmi. Taky upozorňují na pravopisné chyby, které vám dokážou...

V dětství jsme ji často trhali a žvýkali. Udělejte si nápoj z této kyselé byliny, pomůže pří rýmě i lupénce

Až ji uvidíte na louce, určitě si ji nespletete. Stačí utrhnout pár lístků a sníst. Pojďme se podívat v čem je šťovík prospěšný pro...

Chorvatsku už pomalu odzvonilo. Na paty mu šlape levnější destinace, stejné moře a méně turistů

Chorvatsko v létě každoročně navštíví spousta turistů, kteří se oblíbili nejen čisté moře, shovívavé ceny (tedy alespoň dříve), ale taky snadnou dostupnost autem. Dnes...

Jak se osvěžit v horkých letních dnech? Zkuste tyto tři polévky

Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte...

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...

Dřevěné vařečky a prkénka bývají záslužnými pomocníky v kuchyni. Co však na jejich používání říká odborník?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s nástupem plastových výrobků se stanou dřevěné vařečky a lžíce pouhým přežitkem, opak je však pradou. Tyto nástroje...

Čtyři flašky ve skříni, tři v botníku. Manžel s pitím přestat nedokázal, bohužel

Kdo se v životě potýkal s nějakou závislostí, tak ví, že je to běh na dlouhou trať. Týká-li se problém přímo někoho z vaší rodiny, situace bývá o to bolestnější. Někdo vyhraje, někdo to vzdá. Můj manžel bohužel přestat pít nedokázal.

Trápí vás neustálý boj s černými tečkami? Zkuste domácí masky, výsledky vás překvapí

Černé tečky nás dokážou potrápit v každém věku bez ohledu na typ pleti. Jestliže i vy se s nimi potýkáte, určitě víte, že je...

Znáte skvělou japonskou vychytávku se zubní pastou? Dejte ji do mrazáku a v domácnosti s ní vyčistíte všechno možné

Zubní pastu potřebujeme všichni pro čištění zubů, to je jasná věc. Využijeme ji taky jako univerzálníčistidlo v domácnosti, které si poradí se špinavými tenisky...
Reklama
Reklama