Francouzský mandlový koláč s překvapením

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vyzkoušejte skvělý dezert z listového těsta plněný rafinovanou mandlovou náplní a ukrývající malé překvapení. Ve Francii ho připravují na svátek Tří králů, ale dokonalou sladkou tečkou za vaším obědem se může stát kdykoli během roku.

„Kromě mandlové náplně se do koláče ukryje také mince či fazolka jako symbol jarní plodnosti. Koláč se servíruje na stůl celý a vy ho můžete ozdobit zlatou papírovou korunou. Před očima všech se nakrájí
a nejmladší člen rodiny určuje, komu připadne ten který kousek. Ten, kdo najde minci, má pak po celý zbytek dne různá privilegia, která si rodina předem určí. Podává se vlažný ke kávě nebo čaji a je vážně báječný! Upečte si ho a zažijete doma legraci,“ doporučuje šéfkuchař François Thuille, původem z francouzského Cognacu, který nově vede kuchyni restaurace Nebespán v Kašperských Horách.

Potřebujeme:

Žloutkový krém: 2 žloutky, 60 g moučkového cukru, 30 g hladké mouky, trochu vanilky, 250 ml polotučného mléka

Mandlová náplň: 80 g změklého másla, 4 vejce, 180 g mandlové mouky (jemně mleté loupané mandle),
100 g moučkového cukru, malý panák rumu, pár kapek mandlové esence


– 2 listová těsta v roli (cca 250 g)
– 1 žloutek
– voda
– forma cca 28 cm na koláč/dort s vyšším okrajem

 

 

Postup:
1. Žloutkový krém: Přiveďte k varu mléko s vanilkou. Vyšlehejte metlou žloutky s cukrem, přimíchejte postupně mouku a horké mléko. Vraťte vše do hrnce, přiveďte k varu a vařte asi 3 minuty. Hotový krém vlijte například do hranaté misky potažené potravinářskou folií a nechte přibližně 1 hodinu vychladnout.

2. Mandlová náplň: Vyšlehejte 4 vejce se 100 g cukru, přidejte mandlovou mouku, rum, mandlovou esenci, měkké máslo a vymíchejte.

3.Vymíchejte vychladlý žloutkový krém a postupně k němu přimíchejte mandlovou náplň. Směsí naplňte cukrářský sáček.

4. Z listového těsta vykrojte 2 kruhy o velikosti formy a jeden položte na dno. Vyšlehejte žloutek s vodou
a pečlivě potřete okraje těsta. Pomocí cukrářského sáčku naplňte připravenou směsí (cca 1,5 cm výška)
a nezapomeňte vložit fazolku nebo omytou malou minci. Navrch položte druhý kruh a dobře spojte okraje
1a přitlačte je hranou nože v obou směrech. Koláč potřete žloutkem a nechte aspoň půl hodiny odpočinout. Potřete ještě jednou a ozdobte hranou nože. Pečte na 180 stupňů asi 40 minut. Koláč podávejte vlažný.

 

Zdroj receptu: www.nebespan.cz

 

 

Reklama

Doporučujeme

„Nejsem na tom vůbec dobře.“ Aaron Goodwin a jeho zpověď o pekle, jež prožil

„Nejsem na tom vůbec dobře a každý den je to horší,“ svěřil se fanouškům Aaron Goodwin, hvězda populárního pořadu Ghost Adventures. Nejnovější epizoda pořadu...

Tři znamení zvěrokruhu, kterým podzim přinese štěstí a novou energii

Zatímco se mnozí halí do dek a bojují s neodbytným podzimním splínem, pro tři znamení zvěrokruhu je toto období naopak požehnáním. Jak informuje server...

Husa plněná uzeným kolenem: recept, který překvapí i zkušené kuchaře

Na první pohled to může znít trochu bláznivě – dát do husy uzené koleno? Jenže jakmile tenhle recept vyzkoušíte, už se k tradiční přípravě...

Jak bojovat s podzimní únavou: Tři jednoduché rituály, které nahradí kávu a zlepší náladu

Chladnější rána, dny se krátí a vy máte neodolatelnou chuť zalézt pod deku s něčím sladkým. Podzimní útlum není lenost, nýbrž přirozená reakce těla...

Jak si vytvořit systém pro trvalý pořádek a zbavit se chaosu

Když uklízíme svůj domov, často si ani neuvědomujeme, že si zároveň třídíme i vlastní myšlenky. Každá věc, kterou pustíme z ruky, otevírá prostor pro...

Strašidelné sušenky s marmeládou: Halloweenská dobrota, kterou zvládne každý

Chcete letos přivítat Halloween trochu jinak než obvyklou dýní na okně? Zkuste upéct tyhle strašidelné sušenky s marmeládou, které jsou jednoduché, ale vypadají, jako...

„Mladí lidé dělají chyby.“ Jennifer Lawrenceová a její překvapivý verdikt nad slavnou nevěrou

„Samozřejmě, že jsem se ho na to zeptala!“ přiznala se smíchem Jennifer Lawrenceová. Při natáčení nového filmu se prý svého kolegy Roberta Pattinsona bez...

NeoVitalia, regenerační krém noční

Vrací pleti zdraví a vitalitu Připravte pleť na zimu a dopřejte ji možnost noční regenerace. Dokáže více, než si myslíte, a proto jsou regenerační přípravky...

Hailey Bieberová přiznala, jaké kosmetické zákroky podstoupila, botox v obličeji prý nemá

„V obličeji žádný botox nemám,“ prohlásila modelka a podnikatelka Hailey Bieberová a jednou provždy se pokusila utnout spekulace. Ve své upřímné zpovědi však přiznala,...

Ztratila jste práci? Není to konec, ale nová šance

Ztráta zaměstnání dokáže pořádně otřást sebevědomím, zvlášť když k ní dojde nečekaně. Najednou máte pocit, že jste ztratila jistoty i směr. Ale věřte, že...

Tipy na vynikající sendviče a proč nesmí chybět tatarka

Průvodce přípravou sendvičů na cesty Hledáte rychlý, chutný a sytý oběd, který si snadno vezmete s sebou do práce, na piknik nebo na cesty? Zapomeňte...

Péče, která nemusí být drahá. Skryté slevy a bonusy na masáže, o nichž senioři netuší

Bolí vás záda či klouby, ale nechcete utrácet tisíce za masáže a fyzioterapii? Možná ani nemusíte. Český systém nabízí seniorům hned několik cest, jak...

Kouzelná podzimní dobrota: dýňové donuty

Dýně – symbol podzimu, tajemna a kouzla domova. Od dávných irských legend o toulavém Jackovi až po dnešní svátek Halloween je dýně nezaměnitelnou ikonou...

Domácí kečup: vůně léta, kterou zavřete do sklenice

Červená omáčka, kterou milují děti i dospělí, ať už na špagetách, hranolkách či pizze. Je to prostě klasika, která nikdy nezklame. A co teprve,...

Meteorologové varují před nestabilním polárním vírem, listopad může přinést extrémní výkyvy

Čeká nás měsíc plný extrémů. Meteorologové s rostoucím znepokojením sledují dění nad Arktidou. Neobvykle slabý a nestabilní polární vír hrozí rozpadem, což by do...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3