Nekouřit, nepít alkohol, nejíst sladkosti, omezit kávu, najít si vážný vztah. Takhle většinou vypadají nikdy nenaplněná novoroční předsevzetí většiny z nás. Usilovně se snažíme zbavit se všech neřestí s cílem stát se lepšími bytostmi. Ruku na srdce, je to pitomost..
Nekouřit, nepít alkohol, nejíst sladkosti, omezit kávu, najít si vážný vztah. Takhle většinou vypadají nikdy nenaplněná novoroční předsevzetí většiny z nás. Usilovně se snažíme zbavit se všech neřestí s cílem stát se lepšími bytostmi. Ruku na srdce, je to pitomost...
Žena je ke hříchu stvořená, to je nepopiratelný fakt. A za předpokladu, že nevraždíte, nekradete a zkrátka nechápete „hřešení“ v tomto morbidním smyslu slova, nicméně se naopak ráda oddáváte drobným neřestem jako je mlsání nebo sklenka vína, je to vždy správné, pakliže vám to působí radost a potěšení. Pověstné „jádro pudla“ tkví v tom, že cokoliv, co vychutnáváme s rozumem i požitkem zároveň, působí blahodárně i na naše duševní i fyzické zdraví.
Jistě nechceme nikoho nabádat k pití alkoholu. Tyto prohřešky uvádíme, coby příklad – dle praktických zkušeností, nejčastěji se vyskytujících. Pokud ale ve vás vyvolává radostné pocity například úklid bytu nebo příspěvek charitě, nemáme nic proti. Náš model obhajoby je univerzální. Z praktického hlediska nás však nejvíce potěší a uspokojí to, co bychom správně neměli, co je zakázané a co se nesmí.
Tu a tam sklenka
Přiměřené pití alkoholu neprospívá jen kardiovaskulárnímu systému, stavu cholesterolu nebo lepší srážlivosti krve. Z výzkumu v britských domech pečovatelských služeb například vyplynulo, že starší lidé, kteří pravidelně pili sklenku vína, lépe spali a byli optimističtější. Rovněž se uměli lépe soustředit a více si věřili. Lidé, pro které byl alkohol radostí a potěšením, umírali později než abstinenti. Ale... všeho s mírou!
Závislost na kávě
Pět šálků denně je ještě dávka na hranici snesitelnosti - tlak se nezvyšuje, při větším počtu se už toto riziko vyloučit nedá. Jiné je to u lidí, kteří prožívají silné stresy a dávají si kávu ,,na uklidnění ". U nich hrozí, že kofein znásobí negativní účinky stresu na organismus.
Hříšná čokoláda
Tato kultovní pochutina stimuluje tvorbu celé řady látek, které působí příznivě na naši psychiku. Jako většina potravin bohatých na cukry a tuky zvyšuje v organismu tvorbu endorfinů, které ovlivňují dobrou náladu. Ale pro lidi, kteří se umí ovládnout, zůstane čokoláda pochoutkou, kterou vychutnají všemi smysly. Přispívá mlsání k jejich pohodě, čili k jednomu z nejpřirozenějších a nejúčinnějších léků na většinu civilizačních chorob.
Text: Ela Procházková
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)