Zatočte s jarní únavou jednou pro vždy!

Zatočte s jarní únavou jednou pro vždy!

Čtyři kroky, jak zatočit s jarní únavou

V zimních měsících dostalo naše tělo zabrat, ale opravdový zápřah jej teprve čeká. Po zimě je třeba naši obranyschopnost znovu nastartovat. Myslete na své zdraví. Přinášíme jednoduché kroky, které restartují organismus a ochrání vás před jarní únavou. Základem jsou vitamíny, kvalitní spánek, pestrá a vyvážená strava, pitný režim a pohyb na čerstvém vzduchu.



 

Úkol pro všechny

V zimě jsme byli všichni vystaveni velkému množství virů a bakterií. Zdraví nepodpořily ani teplotní rozdíly, tučnější jídla, úbytek pohybové aktivity a méně slunečního svitu. Tělo je po dlouhé zimě vyčerpané a je proto třeba jej nyní podpořit, dopřát mu regeneraci a zabránit tak jarní únavě. Jak na to?

Krok č. 1: Dopřejte si kvalitní spánek

Tělo potřebuje dostatečné množství kvalitního spánku. Jen tak může náš organismus úspěšně regenerovat. Ideální je spát v místnosti s nižší teplotou. Spánek v chladné místnosti má totiž pozitivní vliv na náš metabolismus, který tak více spaluje tuky. Četné výzkumy navíc prokázaly, že spánek v chladu zaručuje jeho lepší kvalitu. Díky tomu náš organizmus více relaxuje, rychleji regeneruje a druhý den lépe odolává stresu.  

Krok č. 2: Hýbejte se

Není třeba trávit hodiny v posilovnách, naopak, ideální jsou procházky na čerstvém vzduchu. Vystavte se
(s mírou) také jarnímu sluníčku, jehož svit také podporuje naši imunitu a nabíjí pozitivní energií.  

Krok č.3: Změňte po zimě jídelníček

Je naprosto normální, že se přes zimu uchylujeme k tučnějším a těžším jídlům. S příchodem jara je to ale třeba změnit. Zařaďte především čerstvé ovoce a zeleninu, ve kterých je největší množství vitamínů. Do jídelníčku přidejte i ořechy, luštěniny a bylinky. Trávicímu traktu prospějí kysaná mléka a kvalitní jogurty, které podpoří střevní mikroflóru. To vše podpořte ještě dostatečným pitným režimem, odborníci doporučují především různé minerální vody a bylinné čaje. „Zdravá a pestrá strava podporuje dobrý stav těla, to všichni víme. Na jaře je třeba dodat tělu hlavně vitamíny z čerstvého ovoce a zeleniny. Skvělou cestou jsou smoothies nápoje. Obecně zdravý člověk nemusí zařadit vitamíny v tabletách, kromě vitamínu D, kterého máme přes zimu všichni nedostatek. Specifickou skupinu tvoří senioři, kteří mají často problémy s příjmem potravy. Pro ty jsou pak pro dodání veškerých potřebných živin ideální nutridrinky,“ říká nutriční terapeutka Dana Šímová.  

Krok č. 4: Buďte v pohodě

Pozor na psychickou zátěž a stres. Myslete i na své duševní zdraví. Dopřejte si čas na odpočinek, věnujte se oblíbeným činnostem, nestraňte se ani společnosti. „Pozitivní myšlení a psychická pohoda je velmi důležitá. A to zejména ve vyšším věku. Je důležité radovat se i z maličkostí, časné jaro je náročným obdobím, kdy se mohou častěji vyskytovat jak deprese, tak pocit únavy,“ říká přední česká gerontoložka Iva Holmerová.

 

Křehká riziková skupina

„Nemocemi jsou nejvíce ohroženi hlavně senioři a děti. Jejich imunita je slabší a pozornost jarní vzpruze organismu by měli věnovat právě oni,“ doplňuje Iva Holmerová. Starší lidé prožívají zimu nejhůře. Zároveň mají také největší problémy s příjmem potravy. „S přibývajícím věkem mizí chuť k jídlu, což může být dáno jak nemocemi a zdravotními omezeními, tak snížením chuťových vjemů. I proto velké množství lidí pokročilého věku trpí podvýživou. Nutit seniory do jídla není šťastná cesta, vhodnější je začít užívat klinickou výživu a výživu
k popíjení, jejichž příjem je podstatně příjemnější,“
říká nutriční terapeutka Dana Šímová. Správná výživa má na zdravotní stav velký vliv, avšak poslední průzkum veřejného mínění ukázal, že pouze 13 % z oslovených seniorů se o vhodné stravě radí se svým lékařem. Pestrá a vyvážená strava napomáhá regeneraci organizmu po lékařských zákrocích a působí preventivně proti syndromu křehkosti, který trápí mnohé lidi staršího věku. Křehkost sebou přináší horší vyrovnávání se s pooperačními komplikacemi, chřipkou, ale i pouhým nachlazením.

A to vše má samozřejmě vliv na soběstačnost každého jedince. Křehkost je do značné míry reverzibilní stav,
lze jej tedy za pomoci dobré výživy nebo třeba nutričních drinků a fyzické aktivity zvrátit,“
říká docentka Iva Holmerová. Roli stravy se věnují některé webové stránky, například www.vyzivasenioru.cz, které se specializují jak na problematiku podvýživy, tak také syndromu křehkosti.