Vyhrajte lístky na festival autentických vín Praha pije víno 2018!

Vyhrajte lístky na festival autentických vín Praha pije víno 2018!

I v letošním roce bude Praha opět pít víno! Od 18. do 19. května 2018 se v prostorách Novoměstské radnice na Karlově náměstí v Praze uskuteční festival Praha pije víno – vinařský festival autentických, přirozených vín, který patří k největším v Evropě. Organizátoři festivalu, pražský vinný bar VELTLÍN zastoupený Bogdanem Trojakem a společnost Champagnier v čele
s Antonínem Suchánkem, lákají hosty na zvučná jména světového i českého vinařství, jako jsou například Američan českého původu Jeff Vejr, Francouz Charles Dufour nebo mladý Čech Milan Nestarec. Doprovodný program festivalu se zaměří na sto let od založení republiky.



Vína v souladu s přírodou

Návštěvníci budou moci během pátku 18. května (13:00 až 20:00) a soboty
19. května (11:00 až 18:00) ochutnat okolo 600 vzorků těch nejvybranějších vín. Kritéria pro účast na festivalu jsou přísná, k zásadám výroby autentických vín patří návrat k tradičním technologiím a minimalizace cizorodých přísad. „Na festivalu se prezentují především vína, která se pěstují udržitelným způsobem. Netrváme na certifikacích a označeních BIO. Důležitější než certifikát je to, že práci většiny zúčastněných vinařů důvěrně známe a víme, jak důležitý je pro ně výsledek v podobě autentického, nemanipulovaného vína,“ vysvětluje Bogdan Trojak, zakladatel festivalu.

Festival navazuje na tradici setkávání vinařů z bývalé rakousko-uherské monarchie, která se konala až do vypuknutí první světové války, a je o něj rok od roku větší zájem, jak z řad návštěvníků, tak i z řad vinařů. Momentálně je na festival registrováno kolem 60 vinařů, převážně rodinných vinařství z území bývalého Habsburského mocnářství. Pořadatelé počítají, že se kapacita 70 vinařů naplní do konce března. „Máme velkou radost, že na letošní ročník přijede například Američan českého původu Jeff Vejr, který tvoří skvělá vína v Oregonu. Navíc byl jeho dědeček legionářem a bojoval na francouzské frontě, jeho rodina tak vypráví silný příběh. Návštěvníci se mohou těšit také na Charlesa Dufoura z Francie, jehož šampaňské končí ve většině michelinských restaurací,“ říká Antonín Suchánek.

 

Doprovodný program ve znamení oslav 100 let od založení republiky

Letos, sto let od založení republiky, si hosté kromě vynikajícího vína budou moci užít i kulturně-vzdělávací program zaměřený na rozpad Rakouska-Uherska, který zásadním způsobem změnil mapu Evropy. Proběhnou přednášky o tom, co se v roce 1918 stalo s vinným trhem a jak se začalo budovat samostatné československé vinařství.

V historických prostorách Novoměstské radnice si přijdou na své i milovníci jídla, festival doprovodí food corner. Účast potvrdil například Riccardo Lucque a jeho restaurační skupina La Collezione.

 

Tři výherci se mohou těšit na sobotní vstup pro sebe a doprovod.

Více informací naleznete na webových nebo facebookých stránkách festivalu.

 

Výherci jsou:
M. Kupková