První lekce etikety: Stolujeme na úrovni

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Ať už máte před sebou návštěvu tchýně, nebo čekáte ještě větší a důležitější návštěvu, určitě chcete udělat jen ten nejlepší dojem. Poradíme vám, jak prostřít a stolovat podle pravidel etikety. Protože jídlo přeci musí mít nějakou úroveň!

Základem je dokonalá čistota

Dokonale nazdobený stůl a jídelní příbory na správném místě jistě udělají krásný dojem. Ten ale může leccos pokazit. Třeba, šmouha nebo dokonce špatně umytý otisk rtů na skleničce udělá takový dojem, že to už ničím nenapravíte. A na takové faux-pas se jen tak nezapomíná. Takže než stůl prostřete, nádobí i sady příborů pečlivě vyleštěte a použijte jen ty nejhezčí a sladěné kousky.

Pozor na ruce

Že se nesluší u stolu nahlas přežvykovat, mlaskat nebo srkat vám nejspíš říkat nemusíme. Ale jsou pravidla etikety, která zná málokdo. A když k vám dorazí vážení hosté, stojí za to je dodržovat.

Při jídle byste nikdy neměli opírat lokty o stůl. Držte je u těla a nikdy k jídlu nepoužívejte ruce. Výjimku tvoří drůbeží maso s kostí, případně mořské plody – tam si rukama pomoci můžete.

Kam co patří?

Nesprávné použití a rozmístění příborů je pořádný společenský trapas. Každý chod má mít svůj příbor a jejich rozmístění by mělo odpovídat pořadí chodů směrem k talíři.

Pokud chystáte večeři zahrnující polévku, hlavní chod, salát a dezert, postupujte následovně: nůž je na pravé straně talíře a jeho ostří směřuje směrem dovnitř, vedle něj patří lžíce a na levou stranu talíře zase vidlička na hlavní chod. Vedle této vidličky patří druhá menší vidlička na salát. Lžička na dezert patří nad talíř.

Tip: Příbory, nádobí, jídelní sady talířů a další stolovací potřeby pořídíte za super ceny na vetroshop.cz.

Na co ještě nezapomenout?

  • Slavnostní atmosféru vytvoříte pomocí svícnu uprostřed stolu, kde by se měla nacházet také solnička s pepřenkou a dalšími dochucovadly.

  • Nezapomeňte také na ubrousky – zvolit můžete elegantní bílé textilní nebo papírové. Pokud sáhnete po papírových ubrouscích, zvolte raději dražší a klidně barevnou variantu, která bude ladit se zbytkem dekorace.

  • Každý z hostů by měl mít před sebou zvlášť sklenici na vodu a sklenici na víno, případně jiný nápoj.

  • Pokud budete sami jídlo servírovat, vždy k hostům přistupujte z jejich pravé strany.

Držíme palce!

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama