Už žádná éčka ve vašem jídle ani pití

Už žádná éčka ve vašem jídle ani pití

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak je možné, že chleba vydrží tak dlouho čerstvý? Nebo proč je džus z obchodu oranžovější než ten, který si uděláte doma? Odpovědí jsou aditiva, neboli „éčka“. Víme, jak jíst, když se jim chcete vyhnout.


 

7 způsobů, jak jíst bez nebezpečných éček

Abychom nevyvolávali paniku, hned zkraje musíme napsat, že ne všechna éčka jsou škodlivá, způsobují rakovinu, alergie nebo ekzém. Mezi éčka totiž patří vše, co je do výrobku přidané, takže klidně i vitamin C nebo kyslík.

Umělým cukrům, barvivům, glutamátům a dalším aditivům je ale fajn se vyhnout. Jak na to?

 

1) Když toužíte po kusu masa

Chodíte do posilovny, kde poctivě dřete, ale svaly pořád nerostou? Možná to chce protein, třeba v podobě pořádného (a kvalitního) steaku. U masa obzvlášť není radno šetřit, takže tu zmraženou levnou věc zase vraťte do mrazáku a raději se vydejte na farmářské trhy, nebo k řezníkovi, kterému na původu masa záleží.

 

2) Když chcete grilovat

Kromě masa se na gril hodí různé druhy klobás. Jen si ale zkuste zajít do nejbližšího obchodu a přečíst si složení. Krom toho, že v nich většinou najdete mouku, sádlo a cukr, tak se na konci taky setkáte s výčtem různých éček. Žijeme holt ve zvláštním světě, kde uzeniny nejsou z masa, ale náhražek. S nadsázkou se dá říct, že některé druhy uzenin by mohli jíst i vegetariáni. Zamiřte proto na farmářské trhy nebo pečlivě studujte složení a vyberte si takové uzeniny, které nemají milion ingrediencí.

 

3) Když se chcete s přáteli napít

Už víte, co dát večer na gril. Teď se dozvíte, čím to zapít. Drinkem bez jakýchkoliv éček je například Becherovka. Vyrábí se z tajemné směsi více než 20 bylin, z kvalitní karlovarského vody, vinného destilátu, lihu a přírodního cukru. Nic víc není potřeba. V jednoduchosti je síla!

Výrobce navíc respektuje původní postup výroby, tedy i ruční míchání a macerování. Děje se tak z úcty k poctivé práci rodu Becherů, jejichž tajemný kryptogram najdete také na nové láhvi.

 

 

4) Když chcete něco na zub

Milujete sladké? A kdo ne! Ale různé barevné bonbóny raději nechte v obchodě – cokoliv, co září na míle daleko pestrými barvami, nemůže mít přírodní původ. Raději sáhněte po kvalitní hořké čokoládě. Kromě toho, že je bez zbytečné chemie, je taky zdravější pro vaše tělo. A co si budeme povídat, léto je tu.

 

5) Když potřebujete uhasit žízeň

Na žízeň by nám všem měla stačit voda, to je asi jasné, ale někdy holt zatoužíme po něčem trochu zajímavějším. Vyhněte se ostře barevným nápojům. Barviva v nápojích většinou nemají s přírodou nic společného. Stejně tak nenaleťte ničemu, co má v názvu „diet“ nebo „light“. Takový nápoj obsahuje umělá sladidla, která většinou vaše tělo pouze oklamou a zmatou. V tomto případě je přírodní cukr v rozumné míře určitě lepší. Hledejte nápoje, na kterých je napsáno, že jsou bez konzervantů a umělých barviv.

6) Když zatoužíte po zeleném

Vyhněte se balené a konzervované zelenině a kupujte zeleninu jen a jen čerstvou. Pokud chcete jít ještě dál
a mít jistotu, že při pěstování zeleniny a ovoce nebyly použité zdraví škodlivé chemické pesticidy, kupujte zeleninu s označením bio. 

7) Když toužíte po něčem z mléka

Milujete jogurty a sýry? Pak je dost pravděpodobné, že do sebe každý den nevědomky ládujete spousty éček. Váš oblíbený jogurt s jahodovou příchutí totiž nejspíš jahody neviděl ani z vlaku. Stejně tak sýr v sobě může místo mléka mít jen rostlinný tuk (a plno éček k tomu, aby vám ten výtvor vůbec chutnal).
Čtěte si složení a nešetřete. Za kvalitu se platí.