7 rad, jak vyčistit troubu bez chemie

7 rad, jak vyčistit troubu bez chemie

Na odstranění připečených zbytků jídla a mastnoty na stěnách vaší trouby nepotřebujete kupovat drahou chemii. Pomohou rady našich babiček a prostředky, které má doma prakticky každý.


 

 

1.  Vyrobte si pastu z jedlé sody

Jedlá soda funguje perfektně na mastnotu všeho druhu. Stačí smíchat prášek s troškou vody v misce a vytvořit tak dobře roztíratelnou pastu. Použít můžete hadřík, a pokud máte menší samostatnou vestavnou troubu,
klidně i starý kartáček na zuby.

Tip: Na usazenou špínu nechte pastu z jedlé sody působit přes noc, ráno již půjde snadno setřít.

2.  Místo saponátu použijte ocet

Ocet je v každé domácnosti a kromě dochucování bývá často používán při úklidu. Ocet smíchejte s vodou
a použijte ho místo saponátu.

Tip: Octovou vodu můžete přelít do starého rozprašovače, získáte tak nový a ekologický čistící prostředek
ve spreji
.

3.  Zabere i voda s citronem

Pokud se potřebujete zbavit čerstvých připálenin a mastných cákanců v jinak čisté troubě, smíchejte vodu
s citronovou šťávou. Působením poměrně agresivní kyseliny citronové špína snadno povolí.

Tip: Pokud máte troubu s funkcí čištění, používejte ji pravidelně po každém větším pečení. 

 

4.  Použijte kaši z kypřícího prášku

Na vyčištění špinavého a mastného skla můžete použít i kypřící prášek do pečiva. Nasypte ho do mističky
a přidejte vlažnou vodu tak, aby vznikla krémová kaše. Tu poté naneste na dvířka a nechte alespoň 30 minut působit. Kaši z kypřícího prášku poté setřete vlhkým hadříkem.

5.  Dejte do trouby misku s vodou

Časté pečení způsobuje ulpívání mastnoty po stěnách trouby. Pomoci k jejímu odstranění může i obyčejná miska s vodou. Troubu pomalu ohřívejte, až je v ní dostatek páry. Díky ní se mastnota uvolní a půjde snadno setřít.

Tip: Pro zesílení účinku čištění můžete do vody přidat citronovou šťávu nebo její koncentrát.

 

6.  Zahřejte v troubě sůl

Na připáleniny na dně trouby výborně funguje i obyčejná sůl. Posypte špinavá místa a troubu zahřejte, dokud sůl nebude hnědnout. Sůl uvolní mastnotu a skvrny půjdou poté snadněji vyčistit.

7.  Troubu čistěte pravidelně

V závěru článku je třeba zdůraznit, že čím jsou nečistoty starší, tím hůře jdou odstranit. Pokud se tedy chcete vyhnout namáhavé práci, troubu čistěte pravidelně - nejlépe hned po větším pečení.