Baristka Naďa radí, jak si doma připravit kávu jako v kavárně

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

 

Vítězka baristické soutěže, kterou pořádá Costa Coffee, prozradila, na co si dát při přípravě domácí kávy pozor a jakou kávu pije nejraději doma.

1. Kvalitní vs. nekvalitní káva

Co by byl černý mok bez kávového zrna? Podstata dobré kávy tkví v kvalitních surovinách. Důležité je, aby zakoupená káva byla čerstvě upražená, poznáte to podle toho, že intenzivně voní. Výhodou jsou spíše menší balení. Jednak kvůli uchování čerstvosti, a pak můžete ochutnat více druhů káv, než se „propijete“ k té vaší. Nekvalitní kávová směs se pozná podle slámové a kouřová chuti. Je cítit po vinném korku, po arašídech nebo dokonce jako mokrá juta. Tyto vlastnosti jsou nežádoucí a způsobí, že kávová zrna mají nižší kyselost
a nepříjemnou pachuť. Bohužel někteří výrobci se snaží nekvalitu kávové směsi zakrýt tím, že praží kávu déle do tmavší barvy, čímž překryjí výše zmiňované nežádoucí vlastnosti chutě a vůně. Důsledkem je to, že po přepražení káva získává kouřové aroma, které připomíná spálený popel. 


2. Kde nakupovat

Existuje řada specializovaných obchodů, kde vám poradí s výběrem. Chybu neuděláte ani v případě, když si koupíte kávu přímo z kavárny, kde si obvykle kávu necháváte připravit zkušeným baristou. TIP baristky Nadi: Komu zachutnala v Costa Coffee limitovaná edice 100 % arabiky z Peru, může jásat. V sortimentu kaváren je nově k zakoupení balení kávy, která vyrostla pod tropickým jihoamerickým sluncem. Komu vyhovuje silnější chuť kávy, může si zde koupit mletou nebo zrnkovou směs Mocha Italia. Směs tvoří zrna arabiky a robusty, která jsou pražena pomalým procesem při nízkých teplotách a je používaná pro přípravu všech kávových nápojů v kavárně.


3. M
eleme, meleme kávu

Různé způsoby přípravy kávy vyžadují jinak namleté zrno. Například pro oblíbený french press se doporučuje hrubší namletí, ideální je pak takové, které svojí strukturou připomíná krystalový cukr. „Pokud budete připravovat espresso, namelte si kávové zrno najemno,“ radí baristka. Po zalití horkou vodou probíhá extrakce několik desítek sekund. Je tedy zapotřebí, aby se mohlo rozvinout plné aroma během krátké doby. K přípravě použijte čerstvou vodu. Nejideálnější je pak voda měkká až středně tvrdá. Vodovodnímu kohoutku však neporučíte. Dávkování kávy záleží pouze na vaší chuti.


4. Cukr nebo mléko?

Pokud je káva správně upražena a připravena, splňuje základní chuťové profily (sladkost, slanost, kyselost, hořkost). Proto si již nemusíte kávu doslazovat. Ale není to hříchem. Cukr by měl podtrhnout chuť kávy
a espresso by tak mělo chutnat jako kávový bonbónek. Pokud rádi sáhnete i po mléku, věnujte jeho výběru pozornost. Byla by škoda, kdybyste si dopřáli výběrovou kávu a pak ji zalili nekvalitním mlékem. „V kavárnách používáme různé druhy mléka přes plnotučné, nízkotučné až po bezlaktózové v závislosti na přání zákazníka. Nejvíce mi však chutná káva s plnotučným mlékem“, říká vítězná baristka Naďa Krejčíková. „Mléko před nalitím ideálně nahřejte nebo vyšlehejte do mléčné pěny,“ doplňuje.


5. Servírování

Možná jste si všimli, že většina káv se v kavárně připravuje do hrnečku. Pokud máte nějaký oblíbený i doma, káva vám pak bude chutnat dvojnásobně. Důvod k servírování v porcelánu je jednoduchý. Porcelán totiž dokáže udržet teplo mnohem déle. Vy si tak můžete v klidu vychutnat kávu, na které jste si dali tolik záležet.

 

TIP Costa Coffee prodává kávu z Peru

Peruánskou kávu z limitované edice mohou zákazníci ochutnat přímo v kavárnách. Pro toho, komu zachutnala, máme dobrou zprávu. V kavárně si můžete koupit 227 g balení za 249 Kč a vychutnat si ji i v pohodlí domova. Lahodná káva z Peru v sobě nese jemné ovocné aroma. V chuti nejčastěji objevíte citrusy a ovoce s hořkosladkými tóny. Ucítíte v ní příchuť meruňky, pomerančové kůry a kávového květu.

Vyzkoušejte exotickou kávu, která zrála pod jihoamerickým sluncem.
K dostání ve všech kavárnách Costa Coffee.

 

Více na www.costa-coffee.cz.

Pobočky kaváren Costa Coffee najdete v Praze, ale i v Brně, Plzni, Liberci, Ostravě, Pardubicích, Hradci Králové, Českých Budějovicích, Ústí nad Labem či Teplicích.

 

Reklama

Doporučujeme

Zapomeňte na drahé svíčky. Tuhle vůni Vánoc si vyrobíte za pár korun

Už vás nebaví věšet na stromeček rok co rok ty samé skleněné koule, které se navíc rády rozbíjejí? Zkuste letos vsadit na přírodu a...

Vyhrajte si svou porci sváteční pohody

Svátky se blíží a s nimi i období dobrého jídla, klidu a drobných radostí, které zpříjemňují zimní dny. Wolt přináší pohodlí, díky kterému máte...

Jedna zpráva může zachránit život. Návod, jak přežít samotu o svátcích

Máme to spojené s vůní vanilky a klidem, jenže realita často připomíná spíš závod o to, kdo se dřív zhroutí. Vánoce fungují jako nemilosrdné...

Skříň přiražená ke zdi je past. Proč nábytek nesmí bránit vzduchu?

Možná si myslíš, že ten tmavý stín v rohu pokoje je jen kosmetická vada, kterou stačí přetřít barvou, ale opak je pravdou. Plíseň v...

Tipy, jak na letošní Vánoce lehce a zdravě

Užijte si letos Vánoce naplno a zdravě. Svátky nemusí být spojeny s nadměrnou konzumací cukru a těžkých jídel. Chutně, lehce a funkčně můžete letos...

Čtyři šálky denně jsou v normě. Češi se limitu ani nepřibližují

Dlouhé roky nás strašili, že káva je dálnicí k infarktu a dehydrataci, jenže nejnovější data otáčejí kormidlo o sto osmdesát stupňů. Ukazuje se, že...

Dámské zimní boty – může jeden model ladit s elegantním kabátem i s ležérní bundou?

Zima přináší nejen zasněženou krajinu a sváteční atmosféru, ale často také náročné podmínky, které prověřují kvalitu naší obuvi. Mokré chodníky, rozbředlý sníh, mráz i...

Zapomeňte na Alpy. Světové hlavní město mléka leží v prachu a horku

Zelené pastviny a cinkání zvonů ve Švýcarsku jsou sice romantickou představou, avšak realita globálního mléčného byznysu vypadá diametrálně odlišně. Skutečný vládce trhu se ukrývá...

Přírodní péče k Vánocům? Ano, darujte kosmetiku plnou kozího mléka

Také přemýšlíte, jak udělat radost svým blízkým  dárkem, který má opravdový smysl? Přírodní kosmetika plná kozího mléka v sobě spojuje mnohé. Kozí mléko bylo...

Banánová slupka a čaj. Trik za pár korun, který rozsvítí Vánoce

Máte doma zelený keřík, který zarputile odmítá vykvést, zatímco v obchodech vidíte rostliny obalené poupaty? Čas se krátí, ale ještě není vše ztraceno, neboť...

Sukně Reserved: moderní kousky, které reagují na rytmus každodenního života

Sukně od Reserved dnes nejsou jen estetickým doplňkem, ale funkční součástí šatníku, která dokáže pružně reagovat na to, jaký máte den. Jednoduché střihy, výraznější...

Manželství není Disneyovka: 5 krutých pravd, které zjistíte až po svatbě

Vstupujeme do toho s růžovými brýlemi a pocitem, že láska hory přenáší, jenže realita všedních dnů nás často profackuje dřív, než stihneme vybalit svatební...

Pracoval s Pittem i DiCapriem. Martin Hub v pořadu Popojedem odhaluje zákulisí kaskadérského řemesla

Známý český herec a kaskadér, který se představil i ve světových filmech jako Titanic, Gladiátor nebo Troja. To není nikdo jiný než Martin Hub....

Jak využít slupky z brambor a jablek pro zdravější vaření

Automaticky saháme po škrabce a bezmyšlenkovitě házíme kusy zeleniny do koše, aniž bychom tušili, že se zbavujeme toho nejcennějšího pokladu. Slupky totiž nejsou odpadem...

Průvodce online seznamováním

V dnešní digitální době se seznamování přes internet stalo běžnou součástí našeho života. Online seznamky a aplikace přinášejí obrovské možnosti – můžete se spojit...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3