Zajít po práci s kolegy na skleničku vás může posunout v kariéře

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Zajít si s kolegy na „after work drink“ je v zahraniční velmi populárním zvykem. Mezinárodní průzkumy ukazují, že minimálně jednou za měsíc si zajde se svými kolegy posedět jeden z pěti zaměstnanců. Důvody, proč na takové „after work drinky“ kolegové chodí, se v každé zemi liší.

Co země, to jiná pravidla

Například Američané jej berou jako samozřejmou součást práce, která jim může pomoci otevřít další dveře v jejich kariérním postupu. Jít na „after work drink“ sice není povinností, ale bez něj se s největší pravděpodobností nikam neposunete. Vše, co se na takovém drinku stane či řekne, je důležité. Proto si Američané dávají velký pozor, aby se v rámci něj chovali slušně, diplomaticky a hlavně se příliš neopili. Co se týká drinků, je oblíbené především pivo, víno, ale nevyhýbají se ani míchaným koktejlům.

Určitým opakem je pak Japonsko. I zde je popracovní posezení, takzvané „Nomikai“, běžnou praxí a bez účasti na nich je velmi těžké postoupit ve firemní hierarchii. Vzhledem k obrovskému pracovnímu nasazení ním však odbourávají také stres. Opít se zde téměř do němoty, není problémem, je to společensky tolerované. Platí zde však dvě pravidla, která není radno porušovat. Prvním je, že z těchto party se nikdy neodchází dříve, než odejde váš nadřízený. Druhé, téměř svaté pak zní: „Co se stalo předešlého večera, o tom se nikdy nemluví!“

Mezi popíjenými drinky se zde těší velké popularitě kromě tradičního rýžového vína saké a pálenky šoču, také whisky, která je Japonci vnímána jako ideální kompromis mezi cenou a kvalitou. Mají své vlastní whisky,
ale i přesto v nabídce běžně najdete ty nejprodávanější ve světě, například skotskou whisky Johnnie Walker, což mnohé může překvapit.

 

Lidé, kteří chodí s kolegy na skleničku, vydělávají více

O tom, že zajít si s kolegy po práci na drink, je prospěšné především po sociálně-pracovní stránce, nás koneckonců přesvědčuje i průzkum, jež si nechala týmem ze Sterlingovy univerzity zpracovat v roce 2003 vláda Velké Británie. Z průzkumu, kterého se účastnilo zhruba 17 tisíc respondentů, je zřejmé, že zaměstnanci, kteří čas od času zajdou na skleničku, vydělávají v průměru o 17 procent více. Takový networking totiž vytváří mezi spolupracovníky atmosféru důvěry a kamarádství. Kromě toho přispívá i k bližšímu soužití zaměstnanců s jejich nadřízenými, a to v uvolněném prostředí, což jim pak umožní navázání svazků užitečných pro další kariéru v zaměstnání.

I zde preferují především skleničku vína či piva. Pokud je však důvod k oslavám, pak volí whisky, mezi níž je jednou z nejoblíbenější právě ta od Johnnieho Walkera.

A jak je tomu u nás v Česku?

Ačkoliv se to možná nezdá, tento trend je tu již dlouho. Dokonce tu byl už od hlubokého totalismu. Asi si každý vzpomínáme na „jedno“ po práci. Týkal se však spíše lidí, kteří pracovali manuálně. Dnes se však tento trend přesouvá i do kanceláří. Zvláště pro mladé lidi začíná být pomalu běžnou součástí pracovního života. Uvědomují si, že v práci se svými kolegy tráví nejvíce svého času, a tak chtějí být s lidmi, které mají rádi. „After work drink“ tedy funguje především pro stmelování a odbourávání stresu. Kariérnímu postupu může také pomoci, ale my si tu zatím potrpíme spíše na přátelství a dobré vztahy.

Tohoto trendu si všimly i bary, proto se stávají běžnou součástí jejich nabídek takzvané Happy Hours nebo akce tipu 1+1 zdarma. Co se týká výběru drinků, Češi stále po práci nejčastěji volí pivo nebo sklenici vína. Větší oblibě se ale začínají těšit i drinky založené na principu Spritz, tedy alkohol míchaný se sodou a ovocnou či bylinnou příměsí. Oblíbenou se stává i whisky, především pak řada Black Label od Johnnieho Walkera, jež lze míchat se sodou. Tyto drinky pak často doplňují nabídkou speciálních menších jídel, takzvaných tapas.

 

Tipy na pražské bary, kam zajít na „after work drink“

  • Bar Coyotes, Malé náměstí 2, Praha 1 – coyotesprague.cz 
    • “Happy Hours” v podobě dva koktejly za cenu jednoho, každý den od 16:00 do 18:00.  
  • Postel, Ramova 5, Praha 1 – postelbar.cz
    • „Happy hour“ od 15:00 do 21:00
  • Repete bar, Rybna 17, Praha 1 – www.repete.cz

 

 

Oblíbené „after work drink“ koktejly

Mezi oblíbené koktejly patří ty, které jsou svou přípravou jednoduché, přesto skvělé. Jde například o kombinace Johnnieho Walkera s colou či zázvorem. Dámy pak dávají pak dávají přednost spritzu s ginem.

Johnnie Walker & Cola

Ingredience:

  • 40 ml whisky Johnnie Walker Red Label
  • 200 ml coly
  • kousek limety či citrónu na ozdobu

Postup: Odměřte whisky a přelijte do vyšší sklenice. Následně sklenici zasypte do tří čtvrtin ledem, přidejte colu a ozdobte limetou nebo citronem.

Johnnie Walker Ginger

Ingredience:

  • 40 ml Johnnie Walker Red Rye Finish
  • 120 ml Ginger Ale (zázvorová limonáda)
  • 1/8 čerstvé limety
  • led

Postup: Jednoduše smíchejte Johnnie Walker Red Rye Finish, zázvorovou limonádu,
šťávu z kousku limety a led.

 

Gordons Pink Spritz

Ingredience:

  • 50 ml Gordon’s Pink
  • 50 ml citronové limonády
  • 25 ml Prosecca
  • Led
  • Jahody

Postup: Do sklenice na vysoké nožce vložte dostatečné množství ledových kostek. Přilijte Gordon’s Pink, citronovou limonádu a nakonec Prosecco. Na závěr drink ozdobte rozkrájenými jahodami. 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Fénix nad popiolem: České Švýcarsko investuje 130 milionů do novinek pro turisty

Národní park České Švýcarsko se připravuje na další velkou kapitolu své obnovy. Díky Programu švýcarsko-české spolupráce a podpoře ministerstva životního prostředí se v letech...

„Příliš unavení na milence.“ Proč mileniálové vyměnili nevěru za klid v koutě

Zapomeňte na morální kázání. Podle nejnovějších kulturních trendů a analýz magazínů jako VICE nebo Newsweek mileniálové nepodvádějí proto, že by byli svatí, ale proto,...

Víte, kolik platíte za elektřinu? Většina z nás nemá tušení!

Kolik skutečně měsíčně utrácíte za elektřinu? Pokud si nejste jistí, nejste v tom sami. Podle průzkumu Skupiny Klik.cz téměř polovina Čechů nesleduje vývoj cen a...

Zhasněte v koupelně! Fenomén „dark showering“ dobývá svět a odborníci ho milují

Slyšeli jste už o „tmavém sprchování“? Zatímco ranní sprcha nás má probudit a nabít energií, nový trend, který zaplavil sociální sítě, se zaměřuje na...

Túje jsou pasé: Zasaďte srbský smrk a vytvořte si neproniknutelnou alpskou stěnu

Většina lidí při plánování živého plotu automaticky sahá po tújích. Jenže zahradníci znají lepší tajemství: srbský smrk (Picea omorika). Je levnější, odolnější a vypadá...

Nová éra péče o tělo

Dove uvádí na trh tělová séra s aktivními složkami na úrovni pleťové péče Značka Dove přináší zásadní inovaci v péči o pokožku těla. Představuje novou...

Mrtví lupiči a malý psychopat? Expert rozebral Kevinovy pasti v Sám doma

Při sledování Sám doma v roce 2025 nás napadají jiné otázky než v dětství. Třeba jak si sakra rodiče mohli dovolit dům, který se...

Voda z kohoutku jako nepřítel baristů. Jak tvrdost a chlor ničí aroma drahých zrn

Milovníci kávy dokážou hodiny debatovat o pražení, mikrometrech na mlýnku nebo původu zrn. Pak ale často udělají tu největší chybu. Celý rituál zalijí vodou,...

Bonusy za 4,5 miliardy korun! Zpěvačka odměnila svůj štáb rekordní sumou

Turné Eras Tour přepsalo historii. Po 149 koncertech ve 21 zemích se tržby zastavily na neuvěřitelných 2 miliardách dolarů. Taylor Swift se však v...

12 nocí, 12 měsíců: Unikátní průvodce, jak si „přednastavit“ úspěšný příští rok

Období mezi zimním slunovratem a Třemi králi bylo pro naše předky tím nejposvátnějším časem v roce. Věřili, že během tzv. „Kouřových nocí“ je hranice...

Generace důvěřují, odborníci doporučují

Značka Vaseline, založená v roce 1870, si již více než 150 let drží pevné místo v domácnostech po celém světě. Její schopnost chránit pokožku...

Špína, psí výkaly a přísná pravidla. Bývalé milenky promluvily o svátcích v Playboy vile

Vánoce plné sněhu uprostřed slunné Kalifornie, kde ovšem místo baněk visí na lustru spodní prádlo, ale pod povrchem vládne přísný režim. „Hef měl naprosto...

Zrcadlo jako zrádce. Pokud v něm vidíte nepořádek, násobíte si stres

Všichni si dáváme předsevzetí, že zhubneme, budeme jíst zdravěji a méně se stresovat. Jenže často zapomínáme na místo, které nás ovlivňuje úplně nejvíc, a...

Poctivá chuť bez náhražek: Vyrobte si domácí máslo jen ze smetany a mrkve

V době, kdy jsou regály plné náhražek a vylepšovadel, se čím dál více lidí vrací k domácí výrobě základních surovin. Domácí máslo je ideálním...

Zapomeňte na Alpy! Polsko má hory, wellness i pravou zimní atmosféru, kterou si zamilujete

Zimní dny doslova volají po spojení přírody a sportu s relaxem v útulném prostředí. A není nutné jezdit daleko. Jen pár hodin za hranicemi...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3