Patří káva k vašim rituálům? Oslavte její mezinárodní den originálními drinky
Věděli jste, že po vodě je káva hned druhým nejoblíbenějším nápojem a že se jí denně na světě vypije více než 1 400 milionů šálků? International Coffee Organization na její počest dokonce ustanovila Mezinárodní den kávy, jež připadá na 1. říjen. Jste-li jejími milovníky, pojďte tento den oslavit něčím originálním. Připravte si třeba skvělé kávové Martini s vodkou Smirnoff, pravou irskou kávu s whiskey Dubliner či vyzkoušejte zajímavý rituál s venezuelským rumem Pampero.
Kávové probuzení, chvilka odpočinku v práci, posezení s přáteli. Káva je nápojem klidu. Nutí nás zastavit se
a relaxovat, věnovat se sobě nebo blízkým. Žít tady a teď. Cítíme to stejně, jako to cítily minulé generace. Proto jsou s kávou od nepaměti spojeny zvyky a rituály, které posilovaly prožitek z jejího pití a dodávaly mu téměř magický rozměr.
Nejen čaj, ale i káva má své rituály
V Etiopii, která je historiky pokládána za kolébku lahodného nápoje, je kávový obřad důležitou společenskou událostí. Zelená zrna se nejprve upraží na pánvi nad otevřeným ohněm přímo před očima hosta. Pak jsou roztlučena v kovové nádobě nazývané mučeka. Vznikne tak jemný kávový prach, který Etiopané vaří v kovových konvicích. Do kávy navíc přidávají koření (např. kardamon, skořici nebo hřebíček), jenž jí dodá pro Evropany neobvyklou příchuť. Hotový nápoj si pak vychutnávají pozvolna v malých kalíšcích.
V Arábii byla káva nejprve nápojem mystiků. Údajně zvyšovala jejich koncentraci a spojení s Bohem.
Bez zajímavosti jistě není, že Arabové dali nejen jméno tajemnému nápoji, qahwa, ale název oblasti nese i nejrozšířenější odrůda, Arabica. Základními ingrediencemi arabského rituálu byla právě káva, voda a kardamon. Káva se společně s vodou vaří přibližně 10 minut. Poté se do nápoje přidá drcený kardamom a špetka šafránu. Koření se nechá vylouhovat. Arabská káva je servírována v malých šálcích většinou nefiltrovaná a neslazená.
Těžko věřit tomu, že v italských Benátkách vyvolala první dodávka kávy z Blízkého východu pobouření a málem zakázali vyložit zboží v přístavu. Exotická pochutina zde byla nejprve považována za lék. Historie se však změnila roku 1863, kdy byla na náměstí San Marco otevřena první kavárna. Postupně se nápoj rozšířil po celé Itálii a stal se nesmírně populárním. A to platí dodnes. Den v Itálii je určen jednotlivými kávovými rituály a nepsanými pravidly: cappuccino je spojeno se snídaní, caffé macchiato jako odpolední povzbuzení a espresso se podává především po večeři. Objednáte-li si pak latte, obdržíte sklenici mléka, požádete-li o cappuccino po 11. hodině ranní, prozradíte ihned, že jste turisti.
A pak káva potkala rum a irskou whiskey
Káva se během staletí stala nezbytnou součástí společenského života i většiny světových kuchyní. Každá kultura přišla s novými variantami a vylepšeními, jak ji popíjet. A tak není divu, že v 17. století káva „potkala rum“. A kde jinde než na Jamajce. Základní surovinou byla kávová zrna, která ve spojení s třtinovým rumem, cukrem a vanilkou dala vzniknout pravděpodobně prvnímu kávovému likéru.
Důležitým historickým milníkem je i rok 1943, kdy se zrodila takzvaná irská káva. Traduje se, že díky špatnému počasí bylo letadlo americké společnosti Pan Am nuceno přistát ve městě Foynes v irském hrabství Limerick. Cestující byli promrzlí, a tak barmana Sharidana z baru poblíž letiště napadlo svým nečekaným zákazníkům připravit kávu, do které pro zahřátí nalil pravou irskou whiskey a nahoru přidal kopeček šlehačky. Nápoj měl
u cestujících velký úspěch a jeden z cestujících se ihned dotazoval, zda se jedná o kávu brazilskou? Sharidan údajně bezprostředně odpověděl: „Nikoli, tohle je irská káva“. A tak se zrodila světová legenda.
Oslavte mezinárodní den kávovým koktejlem
Není tedy divu, že tento nápoj získal tolik na popularitě, až byl poctěn vznikem svého vlastního mezinárodního dne. Pojďte i vy tento den oslavit nějakou zajímavou kávovou kombinací a inspirujte se skvělými kávovými koktejly a rituály, které vám ukáží další rozměr její chuti.
RECEPTY NA ORIGINÁLNÍ KÁVOVÉ KOKTEJLY:
Espresso Martini
Libujete-li si v čistých tónech vodky a také milujete vůni kávy, spojte tyto dvě neřesti dohromady v drinku Espresso Martini. Jednoduchý osvěžující koktejl obohaťte o kapku likéru Baileys, který celý koktejl příjemně zjemní.
Ingredience:
- 40 ml Baileys Original
- 40 ml Smirnoff vodky
- 25 ml espressa
- Kávová zrnka na ozdobu
- Led
Postup:
- Do shakeru (případně zavařovací sklenice s víkem, nemáte-li ho) vložte hrst ledu, přilijte Baileys Original, následně Smirnoff vodku a espresso.
- Vše důkladně protřepejte, dokud se ingredience dokonale nespojí.
- Vzniklý koktejl nalijte do vychlazené koktejlky na vysoké nožce a ozdobte kávovými zrnky.
Irská káva s whiskey Dubliner
Aroma irské whiskey Dubliner připomíná ovocný sad, který je v závěru zdůrazněn sladovým tónem medu. Hřejivá whiskey je vhodná pro přípravu pravé irské kávy, jejíž kouzlo spočívá v pití horkého nápoje přes hustou
a chladnější smetanovou pěnu.
Ingredience:
- 120 ml kávy
- 20 ml whiskey Dubliner
- Smetana
- 40 ml Baileys Original
Postup:
- Sklenici na irskou kávu nahřejte horkou vodou.
- Uvařte čerstvou kávu a nalijte ji do připravené sklenice.
- Přilijte irskou whiskey Dubliner a důkladně promíchejte (pro doslazení můžete přilít také krémový likér Baileys Original).
- Dobře vychlazenou smetanu vyšlehejte a opatrně nalijte na hladinu nápoje tak, aby se po spojení s horkou vodou nepotopila.
Baileys Shakerato
Patříte k těm, kteří si kávu rádi osladí? Pak vsaďte na ověřené spojení oblíbeného espressa se smetanovým likérem Baileys Original.
Ingredience:
- 40 ml Baileys Original
- Šálek espressa
- Kakao / Čokoláda
- Hrst ledových kostek
Postup:
- Naplňte shaker (nebo zavařovací sklenici s víkem) ledovými kostkami, přilijte likér Baileys, šálek vychladlého espressa a dobře promixujte.
- Drink přelijte do vychlazené sklenice na vysoké nožce.
- Posypejte kakaem či nastrouhanou čokoládou.
Pampero rituál
Venezuelský rum Pampero je jedním z nejkvalitnějších rumů na světě. Je skvělý při pokojové teplotě či kapkou vody. Pokud však rádi experimentujete, kombinace s kávou a měsíčkem limetky vás jistě mile překvapí.
Ingredience:
- 40 ml Pampero Seleccion
- Mletá káva
- Měsíček limety
- Třtinový cukr
Postup:
- Do sklenky nalijte rum Pampero.
- Měsíček limety otiskněte z jedné strany do třtinového cukru a z druhé strany do mletých kávových zrnek.
- Zakousněte se do limety, zapijte douškem rumu a vychutnejte si jedinečné propojení chutí.
Pro milovníky skotské whisky Johnnie Walker
Jste-li milovníky skotské whisky a o žádném koktejlu s kávou jste dosud neslyšeli, nezoufejte. Vyzkoušejte jednoduše ke své oblíbené kávě připíjet limitovanou edicí proslulé whisky Johnnie Walker Red Rye Finish. Tento blend whisky, který je zajímavý nejen skutečností, že byl vytvořen jemnou ženskou rukou, se ke kávě totiž skvěle hodí. Podtrhuje její chuť a vytváří tak kombinaci, kterou si jistě začnete vychutnávat častěji.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)