S dětmi v kuchyni: inspirace pro podzimní dny

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Je tu podzim, na dveře klepe zima. Toto období s sebou přináší, především pro děti, spoustu důvodů k oslavám. Na konci října nás čeká strašidelný Halloween, na začátku prosince hodné děti odmění Mikuláš
a konec roku se ponese v duchu Vánoc a Silvestra. To je hodně příležitostí k party! Pokud chystáte nějaký ten večírek, nebojte se do jeho příprav zapojit i vaše ratolesti! HARIBO společně se školou vaření Chefparade přináší několik tipů na zábavu i pohoštění, o které se mohou děti postarat sami, nebo s malou výpomocí.

 

Čokoládové cupcakes

Organizujete party s dětmi? Připravte jim kreativní zábavu, která  potěší i mnohé dospělé! Upečte dopředu cupcakes a nechte je malými i velkými hosty tematicky nazdobit!

Ingredience (12-20 porcí)

  • 115 g másla
  • 95 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 100 g krystalového cukru
  • 50 g hnědého cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 120 ml podmáslí

Příprava

Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Směs 1 – smícháme hladkou mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl. Směs důkladně promícháme a odložíme stranou.
Směs 2 – ve větší míse dobře rozšleháme vejce, cukr, hnědý cukr, vanilkový extrakt a poté promícháme
s přepuštěným máslem. Do směsi 2 přidáme půlku směsi 1, poté polovinu podmáslí a opět vyšleháme. Postup se směsí 1 a podmáslím ještě jednou opakujeme. Plech vyložíme košíčky na pečení, které plníme cca do 2/3. Pečeme přibližně 20 minut a poté dozdobíme.

Tip: Pokud máte radši čokoládové, k máslu stačí přidat 60 g čokolády a do směsi 1 přisypat 40 g kakaa.

Zdobení
Kreativitě se meze nekladou. Skvěle ale poslouží třeba oblíbené želatinové ovocné bonbony HARIBO
ze speciální vánoční edice HARIBO Merry Christmas Minis.

 

Bruschetta s rajčatovou salsou

Bruschetty s rajčaty a bazalkou jsou skvělým pohoštěním na jakoukoliv příležitost. I do přípravy těchto svěžích „chlebíčků“ můžete zapojit právě nejmenší pomocníky.

Ingredience

  • 6 rajčat
  • baby mozzarela
  • 5 lístků čerstvé bazalky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z citronu
  • sůl a pepř

Postup

Bagety nakrájíme na kolečka a na sucho opečeme na pánvi nebo na grilu. Rajčata nakrájíme na kostičky, přidáme nasekanou bazalku a olivový olej. Dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Salsu dobře promícháme a porcujeme na opečená kolečka baget. Podáváme s baby mozzarelou.

 

Dětský punč

A nesmíme zapomínat ani na pitný režim! Podzimní a zimní počasí s sebou přináší chlad i mrazy,  proto je dobré mít v záloze nějaký lahodný teplý nápoj. Vyzkoušejte dětský ovocný punč s čerstvým ovocem, který krásně provoní celý byt i dům a navodí tu správnou sváteční atmosféru.

Ingredience (2,5 litru)

  • 4 sáčky ovocného čaje / 4 lžíce sypaného čaje
  • 1 bio pomeranč (i s kůrou) + skrojky na ozdobu
  • 1 červené jablko
  • 500 ml červené hroznové šťávy či moštu
  • 1 lžíce rozinek, propláchnutých horkou vodou
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 svitek skořice + svitky skořice na ozdobu
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • med a citronová šťáva na dochucení

Postup
Omyté ovoce nakrájíme na tenké kousky, případně na kolečka. Jablka zbavíme jádřinců, naopak slupky neloupeme, dodají punči hezkou červenou barvu. V hrnci přivedeme k varu džus. Pak vhodíme čaj a přilijeme dva litry vroucí vody. Celou dobu udržujeme tekutinu horkou, ale ne vroucí. Přidáme ovoce, rozinky, koření
a cukr. Plamen udržujeme na minimu, aby punč nezačal vřít. Zahříváme pár minut. Když ovoce trochu změkne, sejmeme hrnec z ohně a necháme punč mírně zchladnout. Opatrně vyjmeme koření a nápoj dochutíme medem a citronovou šťávou. Podáváme ozdobené svitkem skořice nebo skrojkem pomeranče.

 

Tip pro dospělé: Čaj a horkou vodu můžete nahradit červeným vínem.  

 

 

Reklama

Doporučujeme

Hledáte si novou práci? Dejte si pozor na těchto 5 chyb, díky kterým váš životopis personalista vyřadí ze hry

Tipů jak správně napsat životopis je mnoho. Věnují se profesnímu profilu kandidáta, dosaženým vzděláním i dovednostmi. Taky upozorňují na pravopisné chyby, které vám dokážou...

V dětství jsme ji často trhali a žvýkali. Udělejte si nápoj z této kyselé byliny, pomůže pří rýmě i lupénce

Až ji uvidíte na louce, určitě si ji nespletete. Stačí utrhnout pár lístků a sníst. Pojďme se podívat v čem je šťovík prospěšný pro...

Chorvatsku už pomalu odzvonilo. Na paty mu šlape levnější destinace, stejné moře a méně turistů

Chorvatsko v létě každoročně navštíví spousta turistů, kteří se oblíbili nejen čisté moře, shovívavé ceny (tedy alespoň dříve), ale taky snadnou dostupnost autem. Dnes...

Jak se osvěžit v horkých letních dnech? Zkuste tyto tři polévky

Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte...

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...

Dřevěné vařečky a prkénka bývají záslužnými pomocníky v kuchyni. Co však na jejich používání říká odborník?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s nástupem plastových výrobků se stanou dřevěné vařečky a lžíce pouhým přežitkem, opak je však pradou. Tyto nástroje...

Čtyři flašky ve skříni, tři v botníku. Manžel s pitím přestat nedokázal, bohužel

Kdo se v životě potýkal s nějakou závislostí, tak ví, že je to běh na dlouhou trať. Týká-li se problém přímo někoho z vaší rodiny, situace bývá o to bolestnější. Někdo vyhraje, někdo to vzdá. Můj manžel bohužel přestat pít nedokázal.

Trápí vás neustálý boj s černými tečkami? Zkuste domácí masky, výsledky vás překvapí

Černé tečky nás dokážou potrápit v každém věku bez ohledu na typ pleti. Jestliže i vy se s nimi potýkáte, určitě víte, že je...

Znáte skvělou japonskou vychytávku se zubní pastou? Dejte ji do mrazáku a v domácnosti s ní vyčistíte všechno možné

Zubní pastu potřebujeme všichni pro čištění zubů, to je jasná věc. Využijeme ji taky jako univerzálníčistidlo v domácnosti, které si poradí se špinavými tenisky...

Bezkontaktní platby a duševní klid: Jak platit bezpečně

V dnešním rychle se vyvíjejícím světě technologií se bezkontaktní platby staly běžnou součástí našeho každodenního života. Nabízejí pohodlí, rychlost a v mnoha ohledech i...

Jak se dobře vyspat, i když vás trápí bolesti zad

„Pravdou je, že pouze odpočinuté tělo může regenerovat. A u bolestí zad to platí dvojnásob. Kvalita spánku je proto zcela zásadní věcí, na kterou...

Víte, jak funguje multilíčidlo?

Přírodní oleje a vosky spolu s výtažkem z brusinek vyživují a regenerují pokožku, udržují její přirozenou hydrataci a brání jejímu vysoušení. Výrobek má pouze...

Dámská jízda – nový trend dovolených

„Čím dál více žen k nám přijíždí ve dvojicích či malých skupinkách a stále častěji k nám míří také maminky s dospívajícími dcerami, aby...

Léto plné chutí v Tchibo

Letní sezóna je ideálním časem na nové zážitky – a ty chuťové nejsou výjimkou. V kavárnách Tchibo proto právě teď najdete originální novinky, které osvěží i potěší. 

Plavání je zdravé, ale dělejte to správně!

Léto přímo nahrává pobytu ve vodě, který navíc udělá nevídaně dobře nejen vašemu tělu,
ale i hlavě. “S přibývajícím věkem se může stát, že nás sem tam zabolí v kříži, dají o sobě vědět kolena nebo kyčle. Voda je pak ten nejlepší kamarád.
Reklama
Reklama