S dětmi v kuchyni: inspirace pro podzimní dny

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Je tu podzim, na dveře klepe zima. Toto období s sebou přináší, především pro děti, spoustu důvodů k oslavám. Na konci října nás čeká strašidelný Halloween, na začátku prosince hodné děti odmění Mikuláš
a konec roku se ponese v duchu Vánoc a Silvestra. To je hodně příležitostí k party! Pokud chystáte nějaký ten večírek, nebojte se do jeho příprav zapojit i vaše ratolesti! HARIBO společně se školou vaření Chefparade přináší několik tipů na zábavu i pohoštění, o které se mohou děti postarat sami, nebo s malou výpomocí.

 

Čokoládové cupcakes

Organizujete party s dětmi? Připravte jim kreativní zábavu, která  potěší i mnohé dospělé! Upečte dopředu cupcakes a nechte je malými i velkými hosty tematicky nazdobit!

Ingredience (12-20 porcí)

  • 115 g másla
  • 95 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 100 g krystalového cukru
  • 50 g hnědého cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 120 ml podmáslí

Příprava

Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Směs 1 – smícháme hladkou mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl. Směs důkladně promícháme a odložíme stranou.
Směs 2 – ve větší míse dobře rozšleháme vejce, cukr, hnědý cukr, vanilkový extrakt a poté promícháme
s přepuštěným máslem. Do směsi 2 přidáme půlku směsi 1, poté polovinu podmáslí a opět vyšleháme. Postup se směsí 1 a podmáslím ještě jednou opakujeme. Plech vyložíme košíčky na pečení, které plníme cca do 2/3. Pečeme přibližně 20 minut a poté dozdobíme.

Tip: Pokud máte radši čokoládové, k máslu stačí přidat 60 g čokolády a do směsi 1 přisypat 40 g kakaa.

Zdobení
Kreativitě se meze nekladou. Skvěle ale poslouží třeba oblíbené želatinové ovocné bonbony HARIBO
ze speciální vánoční edice HARIBO Merry Christmas Minis.

 

Bruschetta s rajčatovou salsou

Bruschetty s rajčaty a bazalkou jsou skvělým pohoštěním na jakoukoliv příležitost. I do přípravy těchto svěžích „chlebíčků“ můžete zapojit právě nejmenší pomocníky.

Ingredience

  • 6 rajčat
  • baby mozzarela
  • 5 lístků čerstvé bazalky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z citronu
  • sůl a pepř

Postup

Bagety nakrájíme na kolečka a na sucho opečeme na pánvi nebo na grilu. Rajčata nakrájíme na kostičky, přidáme nasekanou bazalku a olivový olej. Dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Salsu dobře promícháme a porcujeme na opečená kolečka baget. Podáváme s baby mozzarelou.

 

Dětský punč

A nesmíme zapomínat ani na pitný režim! Podzimní a zimní počasí s sebou přináší chlad i mrazy,  proto je dobré mít v záloze nějaký lahodný teplý nápoj. Vyzkoušejte dětský ovocný punč s čerstvým ovocem, který krásně provoní celý byt i dům a navodí tu správnou sváteční atmosféru.

Ingredience (2,5 litru)

  • 4 sáčky ovocného čaje / 4 lžíce sypaného čaje
  • 1 bio pomeranč (i s kůrou) + skrojky na ozdobu
  • 1 červené jablko
  • 500 ml červené hroznové šťávy či moštu
  • 1 lžíce rozinek, propláchnutých horkou vodou
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 svitek skořice + svitky skořice na ozdobu
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • med a citronová šťáva na dochucení

Postup
Omyté ovoce nakrájíme na tenké kousky, případně na kolečka. Jablka zbavíme jádřinců, naopak slupky neloupeme, dodají punči hezkou červenou barvu. V hrnci přivedeme k varu džus. Pak vhodíme čaj a přilijeme dva litry vroucí vody. Celou dobu udržujeme tekutinu horkou, ale ne vroucí. Přidáme ovoce, rozinky, koření
a cukr. Plamen udržujeme na minimu, aby punč nezačal vřít. Zahříváme pár minut. Když ovoce trochu změkne, sejmeme hrnec z ohně a necháme punč mírně zchladnout. Opatrně vyjmeme koření a nápoj dochutíme medem a citronovou šťávou. Podáváme ozdobené svitkem skořice nebo skrojkem pomeranče.

 

Tip pro dospělé: Čaj a horkou vodu můžete nahradit červeným vínem.  

 

 

Reklama

Doporučujeme

Soutěž o tělovou kosmetiku Onclé, která Vám zpevní postavu

Zapojte se do naší soutěže. Čeká na Vás Dámská řada Onclé obsahující 3 výjimečné tělové produkty pro tvarování postavy a potlačení celulitidy, strií i...

Hubnutí po 35 letech není nemožné, jen vyžaduje jiný přístup

Říká se, že po třicítce je hubnutí těžší než kdy dřív. Vědecké studie ale ukazují, že metabolismus za to nemůže, hlavní roli hraje náš...

Sedm jídel z dětství, která dokazují vynalézavost českých maminek

Vzpomínáte si na tu vůni? Na kuchyni s linoleem, kde maminka z pár surovin dokázala vykouzlit večeři pro celou rodinu. Nebyl to luxus, ale...

Ricotta jako spasitel pro seniory: posílí kosti, chrání před chudokrevností a dodá tělu bílkoviny

Stárnutí s sebou přináší spoustu drobných nepříjemností, jako například bolavé klouby, pomalejší metabolismus nebo zažívání, které si občas dělá, co chce. Naštěstí to ale...

Politické strany chtějí více pracujících důchodců, rozdíly jsou jen v detailech

Motivace k práci v důchodovém věku se stala jedním z hlavních volebních témat. Většina stran plánuje rozšíření podpory pro seniory, kteří se rozhodnou zůstat...

Vůně, která spojuje. Objevte kouzlo poctivých masových pekáčků

Existuje něco víc než jen vůně linoucí se z trouby, kde se maso, zelenina a sýr pomalu spojují v dokonalou harmonii? Pekáček není jen...

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3