Máte přebytek jablek? Vyzkoušejte tyto recepty

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Jablečný drobenkový koláč

Na 1 plech potřebujete: 2,5 hrnku polohrubé mouky, 2 vejce, 100 g rozpuštěného másla, 1 prášek do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka,.

Na náplň potřebujete: 1,5 kg jablek, lžíci mleté skořice, 2 lžíce cukru krupice.

Na drobenku potřebujete: 5 lžic cukru krupice, 5 lžic hrubé mouky, 3 lžíce másla

Příprava: Jablka očistěte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte k nim skořici, 2 lžíce cukru krupice a máte připravenou náplň. V míse promíchejte suroviny na drobenku a promněte mezi prsty. U těsta stačí smíchat všechny suroviny dohromady. Začněte tím, že do mouky nasypete prášek do pečiva a pak vše ostatní.

Těsto nalijte na plech, který máte vyložený pečicím papírem, přidejte jablečnou směs a posypte drobenkou. Pečte asi 40 minut při 180 stupních Celsia.

 

Švédský koláč naruby

Na jednu formu potřebujete: 2 lžíce strouhanky, 4 jablka, 150 g másla, 1 hrnek mouky, 1 hrnek cukru krupice, 2 velká vejce, 2 lžičky skořice, špetka mletého muškátového oříšku, sůl

Příprava: Plech nebo přímo formu na koláč vymažte tukem a vysypte strouhankou. Jablka omyjte, vykrojte jadřince a oloupejte. Nakrájejte je na slabší plátky a dejte je po celé šířce a délce dna formy. Smíchejte cukr s rozpuštěným máslem, přidejte rozšlehaná vejce, mouku, skořici, muškátový oříšek a sůl.

Těsto nalijeme přes jablka a dáme péct na cca 45 minut na 180 stupňů Celsia.

 

Pečená jablka s ořechy

Potřebujete: 4 větší jablka, 1 pomeranč, 2 lžíce vlašských ořechů, 2 špetky mletého hřebíčku, 4 lžíce medu, 2 lžíce lískových ořechů, 2 špetky mleté škořice

Příprava: Z jablek vykrojíme jadřince a každé horizontálně nařízneme. Postavíme je na plech. Med smícháme se skořicí, hřebíčkem, najemno nadrcenými ořechy a pomerančovou kůrou. Touto směsí vyplníme všechna jablka a podlijeme je pomerančovou šťávou. Pečeme při 180 stupních Celsia.

Jablka hlídáme a občas polijeme šťávou, která se z ovoce vypotí. Pečeme dozlatova. Tento dezert podáváme ještě horký, například s kopečkem zakysané smetany.

 foto: pinterest.com

 

Reklama

Doporučujeme

Zapomeňte na drahé svíčky. Tuhle vůni Vánoc si vyrobíte za pár korun

Už vás nebaví věšet na stromeček rok co rok ty samé skleněné koule, které se navíc rády rozbíjejí? Zkuste letos vsadit na přírodu a...

Vyhrajte si svou porci sváteční pohody

Svátky se blíží a s nimi i období dobrého jídla, klidu a drobných radostí, které zpříjemňují zimní dny. Wolt přináší pohodlí, díky kterému máte...

Jedna zpráva může zachránit život. Návod, jak přežít samotu o svátcích

Máme to spojené s vůní vanilky a klidem, jenže realita často připomíná spíš závod o to, kdo se dřív zhroutí. Vánoce fungují jako nemilosrdné...

Skříň přiražená ke zdi je past. Proč nábytek nesmí bránit vzduchu?

Možná si myslíš, že ten tmavý stín v rohu pokoje je jen kosmetická vada, kterou stačí přetřít barvou, ale opak je pravdou. Plíseň v...

Tipy, jak na letošní Vánoce lehce a zdravě

Užijte si letos Vánoce naplno a zdravě. Svátky nemusí být spojeny s nadměrnou konzumací cukru a těžkých jídel. Chutně, lehce a funkčně můžete letos...

Čtyři šálky denně jsou v normě. Češi se limitu ani nepřibližují

Dlouhé roky nás strašili, že káva je dálnicí k infarktu a dehydrataci, jenže nejnovější data otáčejí kormidlo o sto osmdesát stupňů. Ukazuje se, že...

Dámské zimní boty – může jeden model ladit s elegantním kabátem i s ležérní bundou?

Zima přináší nejen zasněženou krajinu a sváteční atmosféru, ale často také náročné podmínky, které prověřují kvalitu naší obuvi. Mokré chodníky, rozbředlý sníh, mráz i...

Zapomeňte na Alpy. Světové hlavní město mléka leží v prachu a horku

Zelené pastviny a cinkání zvonů ve Švýcarsku jsou sice romantickou představou, avšak realita globálního mléčného byznysu vypadá diametrálně odlišně. Skutečný vládce trhu se ukrývá...

Přírodní péče k Vánocům? Ano, darujte kosmetiku plnou kozího mléka

Také přemýšlíte, jak udělat radost svým blízkým  dárkem, který má opravdový smysl? Přírodní kosmetika plná kozího mléka v sobě spojuje mnohé. Kozí mléko bylo...

Banánová slupka a čaj. Trik za pár korun, který rozsvítí Vánoce

Máte doma zelený keřík, který zarputile odmítá vykvést, zatímco v obchodech vidíte rostliny obalené poupaty? Čas se krátí, ale ještě není vše ztraceno, neboť...

Sukně Reserved: moderní kousky, které reagují na rytmus každodenního života

Sukně od Reserved dnes nejsou jen estetickým doplňkem, ale funkční součástí šatníku, která dokáže pružně reagovat na to, jaký máte den. Jednoduché střihy, výraznější...

Manželství není Disneyovka: 5 krutých pravd, které zjistíte až po svatbě

Vstupujeme do toho s růžovými brýlemi a pocitem, že láska hory přenáší, jenže realita všedních dnů nás často profackuje dřív, než stihneme vybalit svatební...

Pracoval s Pittem i DiCapriem. Martin Hub v pořadu Popojedem odhaluje zákulisí kaskadérského řemesla

Známý český herec a kaskadér, který se představil i ve světových filmech jako Titanic, Gladiátor nebo Troja. To není nikdo jiný než Martin Hub....

Jak využít slupky z brambor a jablek pro zdravější vaření

Automaticky saháme po škrabce a bezmyšlenkovitě házíme kusy zeleniny do koše, aniž bychom tušili, že se zbavujeme toho nejcennějšího pokladu. Slupky totiž nejsou odpadem...

Průvodce online seznamováním

V dnešní digitální době se seznamování přes internet stalo běžnou součástí našeho života. Online seznamky a aplikace přinášejí obrovské možnosti – můžete se spojit...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3