Máte přebytek jablek? Vyzkoušejte tyto recepty

Také se vám sešlo několik košů
jablek a nevíte, co s nimi? Jablečný štrůdl vám leze už i ušima?
Vyzkoušejte tyto jablečné recepty.
Jablečný drobenkový koláč
Na 1 plech potřebujete: 2,5 hrnku polohrubé mouky, 2 vejce, 100 g rozpuštěného másla, 1 prášek do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka,.
Na náplň potřebujete: 1,5 kg jablek, lžíci mleté skořice, 2 lžíce cukru krupice.
Na drobenku potřebujete: 5 lžic cukru krupice, 5 lžic hrubé mouky, 3 lžíce másla
Příprava: Jablka očistěte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte k nim skořici, 2 lžíce cukru krupice a máte připravenou náplň. V míse promíchejte suroviny na drobenku a promněte mezi prsty. U těsta stačí smíchat všechny suroviny dohromady. Začněte tím, že do mouky nasypete prášek do pečiva a pak vše ostatní.
Těsto nalijte na plech, který máte vyložený pečicím papírem, přidejte jablečnou směs a posypte drobenkou. Pečte asi 40 minut při 180 stupních Celsia.
Švédský koláč naruby
Na jednu formu potřebujete: 2 lžíce strouhanky, 4 jablka, 150 g másla, 1 hrnek mouky, 1 hrnek cukru krupice, 2 velká vejce, 2 lžičky skořice, špetka mletého muškátového oříšku, sůl
Příprava: Plech nebo přímo formu na koláč vymažte tukem a vysypte strouhankou. Jablka omyjte, vykrojte jadřince a oloupejte. Nakrájejte je na slabší plátky a dejte je po celé šířce a délce dna formy. Smíchejte cukr s rozpuštěným máslem, přidejte rozšlehaná vejce, mouku, skořici, muškátový oříšek a sůl.
Těsto nalijeme přes jablka a dáme péct na cca 45 minut na 180 stupňů Celsia.
Pečená jablka s ořechy
Potřebujete: 4 větší jablka, 1 pomeranč, 2 lžíce vlašských ořechů, 2 špetky mletého hřebíčku, 4 lžíce medu, 2 lžíce lískových ořechů, 2 špetky mleté škořice
Příprava: Z jablek vykrojíme jadřince a každé horizontálně nařízneme. Postavíme je na plech. Med smícháme se skořicí, hřebíčkem, najemno nadrcenými ořechy a pomerančovou kůrou. Touto směsí vyplníme všechna jablka a podlijeme je pomerančovou šťávou. Pečeme při 180 stupních Celsia.
Jablka hlídáme a občas polijeme šťávou, která se z ovoce vypotí. Pečeme dozlatova. Tento dezert podáváme ještě horký, například s kopečkem zakysané smetany.
foto: pinterest.com
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)