Tenkrát na východě aneb divoké devadesátky

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

 

Pětidílným seriálem diváky provede slavný režisér Emir Kusturica. Přiblíží příběhy zbohatlíků, vývoj gastronomie od „potravinových šmejdů“ k moderní gastronomii, povrchní prostředí módních ikon, tajemstvím zahalený svět ezoteriky i drsný porno průmysl, který je s východní Evropou spjatý už od pádu železné opony.

Emir Kusturica

Uznávaný srbský režisér, herec a hudebník se proslavil hlavně autentickým a tragikomickým zobrazením života na Balkáně. Vystudoval pražskou FAMU a proto je občas považovaný za člena Pražské filmové školy, neformálního sdružení jugoslávských režisérů a absolventů FAMU s podobnými vlivy i estetickým cítěním.
Za svůj druhý celovečerní film Otec na služební cestě (1985) získal Zlatou palmu na festivalu v Cannes a nominaci na Oscara za nejlepší zahraniční film. Další Zlatou palmou byla oceněná černá komedie Underground (1995), která vypráví příběh dvou přátel, jenž se prolíná s jugoslávskou historií od začátku II. Světové války až po vypuknutí války v Jugoslávii. Notoricky známá je také groteskní komedie Černá kočka, bílý kocour (1998)
o životě komunity rumunských Romů na břehu řeky Dunaje.

Za soundtracky k několika Kustoricovým filmům stojí bělehradská garáž-rocková kapela The No Smoking Orchestra, v níž hraje i samotný režisér. Kromě temperamentní hudby je toto uskupení známé i několika kontroverzními činy. Jako příklad poslouží skladba Wanted Man, která vznikla na počest Radovana Karadžiče, odsouzeného válečného zločince.

Porno průmysl: za lepším životem do sex byznysu

Maďarské, české, slovenské i ukrajinské ženy i muži se v období transformace stali hvězdami. Mnozí zahraniční porno-producenti se totiž po pádu opony přestěhovali do Budapešti, protože zdejší herci a herečky pobírali nižší platy a maďarská metropole zároveň nabízela krásné natáčecí lokality. Dívky byly krásné a dychtivé. Porno považovaly za vstupenku do nového života v bohatství i příležitost, jak se vymanit z často nefunkčních rodinných vztahů a špatných životních podmínek. Tato epizoda seriálu Tenkrát na východě tak diváky přivede do tehdejšího světa porno průmyslu a představí hned několik lidských příběhů, na jejichž základě ukáže tehdejší trendy i vývoj. Jednou z protagonistek je třeba pornohvězda s pseudonymem Monique Covet, která účinkovala ve více než stovce lechtivých filmů.

Ezoterika: věštci, kteří předpověděli krvavý pád režimu

Ezoterice se v této části Evropy daří. Služeb čarodějnic, jejichž kultura vychází z romského folkloru, nevyužívají jen obyčejní lidé, ale i prominenti a politici. Tato epizoda dokumentárního seriálu se zaměřuje na vztah mezi slavnými ezoteriky (i jejich kolegy z malých měst) a jejich klienty. Záplava věštců, „odborníků“, čarodějnic specializujících se na duchařské seance či kletby, nabízí své služby pomocí nejmodernějších technologií. Mnozí věří, že jejich prostřednictvím skutečně dokáží komunikovat se svými zesnulými příbuznými. Doslova korunovanou královnou rumunských čarodějnic je Maria Campina, jejíž služeb využíval i diktátorský manželský pár Nicolae a Elena Ceausescu. Maria tvrdí, že předpověděla revoluci i krvavý pád diktátora, ale prý jí neuvěřili. Dnes poskytuje své služby jako soukromá podnikatelka a na její rady se dodnes spoléhají rumunští sportovci
i politici. 

Móda: čím víc, tím líp

Ve střední a východní Evropě přinesl pád železné opony svobodu, kterou charakterizují i módní guru, extrovertní umělci, milovníci tetování, silikonové krásky i světští polobohové s naleštěnými svaly. „Západní prosperita“ přinesla trend hromadění věcí, nejen jídla a oblečení z módních řetězců, ale i přemíru tetování, piercingu, svalů a silikonů. Stimulační práh lidí stoupá a pravdou je, že v době Instagramu jste vidět jen tehdy, pokud uděláte něco extrémního. Své o tom ví i „ruská Barbie“ Tatjana Tuzová, která si vydělává tím, že je kopií celosvětově známé plastové panenky Barbie. Tatjana navíc věří, že díky image panenky v růžovém si uchová věčné mládí. 

Staré peníze a noví zbohatlíci: luxusní paláce, pozlátka i nevkus

Někteří v postkomunistických zemích zbohatli přestěhováním se do dříve znárodněných aristokratických domů, jiní zbohatli díky privatizaci nebo tržnímu hospodářství. Jednou z nejbohatších Slovenek je Mária Reháková, mediální magnátka, která podniká v oblasti kultury a je autorkou ankety Slovenka roku. Před pádem režimu pracovala v zahraničním obchodě a svým kontaktům na Západě otevřela postkomunistický trh. Její manžel, který dodnes figuruje na seznamech nejbohatších Slováků, přivedl do země prvního mobilního operátora.

 

Gastro: od lanšmítu po michelinské hvězdy

Lanšmít, neboli pivní klobása, ve které není žádné maso, čokoládou plněný zimní „ledový“ krém a čokoládové pusinky… Železná opona ohraničila i kulinářské zvyky. I v této oblasti došlo ale naštěstí ke zlomu a od vypuknutí gastro-revoluce v roce 2010 byly už pěti budapešťským restauracím uděleny michelinské hvězdy. Další dvě jsou v Praze a dvě ve Varšavě. Kuchaři jsou dnes celebritami, gastro blogy jsou nesmírně populární a Instagram je zaplavený fotkami jídla i v této části Evropy. Renesanci zažil domácí pečený chléb i máslo. Jedním z nejznámějších prominentních kuchařů je Zdeněk Pohlreich, který se proslavil především televizním pořadem Ano, šéfe, v němž si vůči jiným provozovatelům restaurací nebere žádné servítky. Pohlreich se vyučil kuchařem proti své vůli a vaření jej zpočátku vůbec nebavilo. Až v Austrálii si osvojil základy moderní kuchyně a stal se odborníkem na gastronomii v České republice. I s jeho pohledem na vývoj gastronomie vás seznámí seriál Tenkrát na východě vysílaný na televizní stanici Spektrum.

Upoutávka na dokumentární seriál je ke shlédnutí:

 

 

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Nenávist za monitorem: Proč ženy na internetu čelí větší krutosti než muži

Internet měl být místem svobody. Platformou, kde mohou všichni mluvit beze strachu a bez ohledu na pohlaví. Realita? Úplný opak. Zvlášť pro ženy. Online...

Pozor na falešné policisty. Využívají stres a kradou statisíce

Když vám zazvoní telefon a na displeji svítí číslo Policie ČR, zpozorníte. Přesně na to ale podvodníci čekají. Jejich nový trik, kdy se vydávají...

Zapomeňte na lososa. Ryba, kterou jste přehlíželi, je skutečný poklad

Zatímco losos byl roky hvězdou zdravého jídelníčku, odborníci hlásí změnu na trůnu. Novým králem se stává obyčejná makrela... ryba, která spojuje to, co často...

Vánoční pohoda se Saloos

SOUTĚŽ O 5 BALÍČKŮ DÁRKOVÉ SADY Že neexistuje perfektní vánoční dárek, kterým potěšíte téměř každého napříč generacemi? Saloos vytvořil kouzelnou sadu 100% přírodních esenciálních olejů...

Vyhrajte s pořadem Zakázané zóny praktickou pončo pláštěnku a podzimní déšť vás nepřekvapí!

Podzim je tady a s ním i několik upršených dní. Právě proto by ve vašem šatníku neměla chybět pláštěnka, která vás před deštěm ochrání. Nyní...

Zapomenutá síla z našich polí. Skromná čočka, která zasytí tělo i duši

Zapomeňte na exotické prášky a bobule z druhého konce světa. Ten pravý nutriční poklad, který zasytí, posílí a nezatíží peněženku, bublá v hrnci na...

Nejste líní, jste nemocní. Tichý boj s postelí, který ničí miliony životů

Zvoní budík, ale vy se nemůžete pohnout. Tělo váží tunu, myšlenky jsou jako asfalt a vy víte, že jste zase prohráli. Není to morální...

Krémová polévka z batátů a mrkve: hřejivá, jemná a s kapkou exotiky

Když se venku ochladí, není nic lepšího než miska voňavé polévky, která zahřeje na těle i na duši. Tahle kombinace batátů, mrkve a jemného...

Vlastníte elektromobil nebo to plánujete? Máme pro vás pár tipů!

Silnice je pozvolna plní tichými ekologickými elektromobily. U nás jich jezdí už přes 52 tisíc a meziroční nárůst představuje 41 procent. Zvažujete nebo už...

Kam na výlet se psem? 7 tipů pro dobrodružství v přírodě

Podzimní dny přímo vybízejí k tomu sbalit batoh a vyrazit se svým psím parťákem na výpravu do přírody. Česko nabízí nespočet nádherných míst, kde...

Lékaři doporučují kvašenou zeleninu pro posílení imunity a lepší trávení

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Zapomeňte na výčitky. Obyčejný trik udělá z chleba lepší potravinu

Chléb má pověst nepřítele zdravé výživy, ale co když ho obyčejné zmrazení dokáže proměnit v lepší potravinu? Výzkumy naznačují, že teplota mění jeho strukturu...

Prosté jídlo s noblesou: francouzské škvarky, které si získaly svět

Na první pohled vypadají skromně - pár kousků masa, trochu sádla a pár bylinek. Ale právě v té jednoduchosti se skrývá kouzlo. Francouzské delikatesy...

Jak správně krmit kočku, která je vybíravá a nic jí nechutná?

Kočky jsou známé svou vybíravostí v jídle a někdy dokážou své majitele pěkně potrápit. Na rozdíl od psů, kteří jsou většinou schopni spořádat prakticky...

Zklamání po svatbě. Když papír nestačí na záchranu vztahu

Žili spolu deset let, pak se vzali a po čtyřech měsících přišel rozvod. Proč je první rok manželství paradoxně nejtěžší, i když už partneři...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3