Dvojctihodné vegan koláče
Tento recept je převzatý od Moniky Brýdové, která zveganizovala tyto koláče, vyzkoušela jsem, a musím říct, že koláče jsou luxusní. Těsto je úžasně vláčné a u návštěvy nebo sami u sebe se blýsknete ????
SUROVINY
500g špaldové mouky
200 ml rostlinného mléka – nejlépe ovesné, či rýžové
100 g třtinového cukru
100 g vegan „másla“ – Alsan bio, Nemáslo, nebo kokosový olej
3 lžíce jablečného pyré – rozmixujte oloupané jablko nebo použijte jablečnou přesnídávku
špetka soli – pořádná, pokud používáte růžovou sůl
půl kostky droždí
* umletý mák svařený s rostlinným mlékem, dochucený skořicí a třtinovým cukr na makovou náplň
* povidla
* bílé tofu rozmixované s trochou rostlinného mléka na konzistenci tvarohu, vanilkový cukr, kůra z bio citrónu a rum na náplň á la tvaroh
* malý hrneček hrubé mouky, malý hrneček třtinového cukru a polovinu hrnečku vegan másla na drobenku
Zpracujeme si kynuté těsto. Do vlažného mléka, rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a zahustíme cca 3 lžícemi špaldové mouky, a necháme vzejít kvásek, který pak smícháme se zbylými ingrediencemi v hladké těsto a necháme ho hodinu kynout překryté utěrkou na teplém místě. V mezičase si připravíme drobenku a náplně dle libosti – do koláčů je dobré dávat makovou nebo „tvarohovou“ náplň a navrch povidla a drobenku, ale ve Vaší fantazii se meze nekladou.
Vykynuté těsto vyválíme na cca 3 mm tlustý plát, a nakrájíme jej na pravidelné čtverce o velikosti cca 10 cm. Na ně poklaďte náplň, zabalte do těsta a spoji dolů je dejte na pečícím papírem či pečící folii vystlaný plech. Skleničkou uděláme do koláčů opatrně důlek, aby bylo místo na další náplň – proto dvojctihodné koláče... Teď je dobrá příležitost pomazat je rostlinným mlékem s troškou oleje, aby byly lesklé. Na každý koláč dáme lžíci povidel a posypeme drobenkou a necháme je ještě třeba 20 minut kynout. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 25 – 30 minut.
Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet :-)
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)