Odlehčete po vánočním hodování

Odlehčete po vánočním hodování

Vánoce a oslavy konce roku jsou úspěšně za námi a svátky nám připomíná už jen ručička na váze. Co takhle si uvařit něco dobrého na zub a zároveň udělat něco pro své tělo. Mnozí z nás si jistě předsevzali, že se do letošního roku pustí o něco zdravěji. Není ale třeba volit drastickou formu a sacharidům, cukrům nebo tukům se zcela vyhýbat. Postačí myslet na to, jak se říká „všeho s mírou“. Máme pro vás několik osvěžujících tipů, které polechtají vaše chuťové pohárky
a současně prospějí vašemu organismu, obzvláště v tomto sychravém počasí.


 

Osvěžující smoothie z kiwi, ananasu a liči

Vyzkoušejte lehký, ale výživný nápoj plný vitamínů a účinných látek! Například kiwi posiluje imunitní systém, podporuje látkovou výměnu, zpevňuje žíly a zásobuje nás vitamínem C. Ananas je zase kromě vysokého množství vitamínu a stopových prvků, znám především pro své antioxidační schopnosti, které čistí organismus, pro podporu trávení a mnohé další. Liči navíc upravuje hladinu cukru v krvi a snižuje krevní tlak.

  • 2 kiwi
  • 200 g ananasu
  • 50 g liči
  • 1 lžíce Korunního cukru třtinového Demerara
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • zhruba 200 ml sycené citrónové limonády
  • drcený led

Oloupejte kiwi, z ananasu odstraňte kůru a vyřízněte tvrdý střed. Liči vyjměte ze skořápky a odstraňte semínka. Všechno ovoce nakrájejte nahrubo, smíchejte s bílým třtinovým cukrem, zhruba se 4 polévkovými lžícemi drceného ledu, čerstvou citrónovou šťávou a rozmixujte. Poté zasypte dna vysokých sklenic ledovou tříští, zalijte ovocným mixem, dolijte sycenou citrónovou šťávou a zlehka promíchejte.

 

Krémová polévka z červené řepy

Řepa je známou zásobárnou vitamínů a živin, a především těhotné ženy ocení vysoké množství kyseliny listové, která má pozitivní vliv na vývoj plodu. Zbavuje tělo jedovatých látek, podporuje růst buněk a trávení. Je skvělým pomocníkem při hubnutí, ale i léčbě rakoviny! Řapíkatý celer zase mimo jiné podporuje funkci nervového systému.

  • 500 g červené oloupané řepy
  • 1 větší cibule
  • stonek řapíkatého celeru
  • 1 malý rajský protlak
  • ½ až 1 l vývaru nebo vody
  • 100 ml zakysané smetany
  • olivový olej
  • 1 lžíce Korunního cukru třtinového Demerara
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti

Na rozpáleném oleji si dozlatova osmahneme nakrájenou cibulku a na krátko přidáme i na nudličky pokrájený řapíkatý celer. Přidáme červenou řepu, kterou jsme si mezi tím nahrubo nastrouhali, rajský protlak, pocukrujeme, osolíme a zlehka opepříme a zhruba 10 min restujeme. Poté zalijeme vývarem či vodou dle potřeby a pod pokličkou povaříme zhruba 20 minut, dokud nám řepa krásně nezměkne. Polévku necháme trochu vychladnout a rozmixujeme mixérem. Nakonec dochutíme a přidáme zakysanou smetanu, kterou také můžeme polévku na talíři ozdobit. Polévka by měla být jemně nasládlé chuti.

 

Ovocný knedlíky z pohankového těsta

Pohanka je takřka „všelék“. Působí protizánětlivě, léčí krevní oběhový systém, cévní potíže a vředy, pomáhá při mozkových příhodách, srdečních chorobách, zklidňuje nervový systém, tlumí bolesti hlavy a mnoho dalšího. Tyto ovocné knedlíky navíc potěší také alergiky na lepek, kterým pohanka příjemně alternuje pšeničnou mouku.

  • 400 ml mléka
  • 150 g pohankové krupice
  • 150 g pohankové mouky
  • 1 vejce
  • 20 g Korunního cukru hnědého
  • špetka soli
  • švestky či libovolné ovoce
  • tvaroh dle chuti
  • máslo dle potřeby
  • přírodní cukr dle chuti na posypání
  • případně strouhanka dle chuti

Z mléka a pohankové krupice si uvaříme hustou kaši a necháme ji zchladnout. Poté smícháme pohankovou mouku, cukr, vejce a špetku soli a vypracujeme hladké těsto. Polévkovou lžící z něj nabíráme kousky, do kterých balíme ovoce (například půlky švestek) a tvarujeme knedlíky. Následně je v osolené vodě vaříme zhruba 7 minut, tak aby změkly a zároveň se nerozvařily. Servírujeme s tvarohem, posypané cukrem, případně strouhankou, a přelité rozpuštěným máslem.

 

Více informací na: www.korunnicukr.cz nebo www.facebook.com/Korunnicukr  

 

Zdroj foto: Shutterstock