Odlehčete po vánočním hodování
Vánoce a oslavy konce roku jsou úspěšně za námi a svátky nám připomíná už jen ručička na váze. Co takhle si uvařit něco dobrého na zub a zároveň udělat něco pro své tělo. Mnozí z nás si jistě předsevzali, že se do letošního roku pustí o něco zdravěji. Není ale třeba volit drastickou formu a sacharidům, cukrům nebo tukům se zcela vyhýbat. Postačí myslet na to, jak se říká „všeho s mírou“. Máme pro vás několik osvěžujících tipů, které polechtají vaše chuťové pohárky
a současně prospějí vašemu organismu, obzvláště v tomto sychravém počasí.
Osvěžující smoothie z kiwi, ananasu a liči
Vyzkoušejte lehký, ale výživný nápoj plný vitamínů a účinných látek! Například kiwi posiluje imunitní systém, podporuje látkovou výměnu, zpevňuje žíly a zásobuje nás vitamínem C. Ananas je zase kromě vysokého množství vitamínu a stopových prvků, znám především pro své antioxidační schopnosti, které čistí organismus, pro podporu trávení a mnohé další. Liči navíc upravuje hladinu cukru v krvi a snižuje krevní tlak.
- 2 kiwi
- 200 g ananasu
- 50 g liči
- 1 lžíce Korunního cukru třtinového Demerara
- 2 lžíce citrónové šťávy
- zhruba 200 ml sycené citrónové limonády
- drcený led
Oloupejte kiwi, z ananasu odstraňte kůru a vyřízněte tvrdý střed. Liči vyjměte ze skořápky a odstraňte semínka. Všechno ovoce nakrájejte nahrubo, smíchejte s bílým třtinovým cukrem, zhruba se 4 polévkovými lžícemi drceného ledu, čerstvou citrónovou šťávou a rozmixujte. Poté zasypte dna vysokých sklenic ledovou tříští, zalijte ovocným mixem, dolijte sycenou citrónovou šťávou a zlehka promíchejte.
Krémová polévka z červené řepy
Řepa je známou zásobárnou vitamínů a živin, a především těhotné ženy ocení vysoké množství kyseliny listové, která má pozitivní vliv na vývoj plodu. Zbavuje tělo jedovatých látek, podporuje růst buněk a trávení. Je skvělým pomocníkem při hubnutí, ale i léčbě rakoviny! Řapíkatý celer zase mimo jiné podporuje funkci nervového systému.
- 500 g červené oloupané řepy
- 1 větší cibule
- stonek řapíkatého celeru
- 1 malý rajský protlak
- ½ až 1 l vývaru nebo vody
- 100 ml zakysané smetany
- olivový olej
- 1 lžíce Korunního cukru třtinového Demerara
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
Na rozpáleném oleji si dozlatova osmahneme nakrájenou cibulku a na krátko přidáme i na nudličky pokrájený řapíkatý celer. Přidáme červenou řepu, kterou jsme si mezi tím nahrubo nastrouhali, rajský protlak, pocukrujeme, osolíme a zlehka opepříme a zhruba 10 min restujeme. Poté zalijeme vývarem či vodou dle potřeby a pod pokličkou povaříme zhruba 20 minut, dokud nám řepa krásně nezměkne. Polévku necháme trochu vychladnout a rozmixujeme mixérem. Nakonec dochutíme a přidáme zakysanou smetanu, kterou také můžeme polévku na talíři ozdobit. Polévka by měla být jemně nasládlé chuti.
Ovocný knedlíky z pohankového těsta
Pohanka je takřka „všelék“. Působí protizánětlivě, léčí krevní oběhový systém, cévní potíže a vředy, pomáhá při mozkových příhodách, srdečních chorobách, zklidňuje nervový systém, tlumí bolesti hlavy a mnoho dalšího. Tyto ovocné knedlíky navíc potěší také alergiky na lepek, kterým pohanka příjemně alternuje pšeničnou mouku.
- 400 ml mléka
- 150 g pohankové krupice
- 150 g pohankové mouky
- 1 vejce
- 20 g Korunního cukru hnědého
- špetka soli
- švestky či libovolné ovoce
- tvaroh dle chuti
- máslo dle potřeby
- přírodní cukr dle chuti na posypání
- případně strouhanka dle chuti
Z mléka a pohankové krupice si uvaříme hustou kaši a necháme ji zchladnout. Poté smícháme pohankovou mouku, cukr, vejce a špetku soli a vypracujeme hladké těsto. Polévkovou lžící z něj nabíráme kousky, do kterých balíme ovoce (například půlky švestek) a tvarujeme knedlíky. Následně je v osolené vodě vaříme zhruba 7 minut, tak aby změkly a zároveň se nerozvařily. Servírujeme s tvarohem, posypané cukrem, případně strouhankou, a přelité rozpuštěným máslem.
Více informací na: www.korunnicukr.cz nebo www.facebook.com/Korunnicukr
Zdroj foto: Shutterstock
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)